Siirry sisältöön

Vaikuttava koulutustoiminta

Joulukuussa laureassa vietettiin perinteistä valmistujaisjuhlaa ja yksi opintonsa päättäneistä opiskelijoista oli Gabriel Riako.

Laurean uusi pedagoginen ohjelma julkaistiin syksyllä 2023. Ohjelma syntyi yhteisöllisen prosessin kautta ja sen toteuttamiseen osallistui runsas joukko Laurean henkilökuntaa sekä opiskelijoita. Ohjelmaan valitut teemat ja painopisteet nousivat Laurean strategiasta, opiskelijapalautteista ja Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) laatuauditoinnista.

Pedagogisen ohjelman priorisoituja teemoja ovat muun muassa opiskelijan osaamisen arviointi, aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, opintojen aikana työssä hankittavan osaamisen opinnollistaminen, kansainvälistymisen, yhteisöllisyyden ja monikulttuurisuuden huomioiminen oppimisessa sekä tutkitun tiedon hyödyntäminen kehittämistyössä.

Ohjelmaan kirjattuja pedagogisia valintoja lähdettiin edistämään. Syksyn aikana tehtiin automatisoitujen opintojen kartoitusta ja päätöksiä uusista automatisoitavista opinnoista tai niiden osista. Lisäksi arvioitiin koulutusten opetussuunnitelmia sekä vahvistettiin pedagogista johtamistoimintaa yhteisöllisesti opetuksen esihenkilöiden kesken.

Kehittämispohjainen oppiminen on jatkossakin laurealaisen pedagogiikan kulmakiviä. Osana uutta pedagogista ohjelmaa on Laureassa myös käynnistetty kehittämispohjaisen oppimisen mallin edistäminen. Tavoitteena on, että opiskelijoiden aktiivinen rooli, tutkimuksellisuus ja kumppanuudet sekä TKI-toiminnan tarpeet yhdistyvät entistä saumattomammin laurealaisessa pedagogiikassa.

Uusien opiskelijoiden verkko-orientaatio uudistettiin. Se on jäsennetty pedagogisten linjausten sekä pedagogisen ohjelman mukaisesti. Erityisesti on haluttu vahvistaa yhteisöllisyyden kokemusta ja korostaa opiskelijan aktiivista toimijuutta osana korkeakouluyhteisöä. Tavoitteena verkko-orientaatiolla on varmistaa sujuva aloitus ja näin tukea opiskelijan opintoihin kiinnittymistä sekä asemoitumista opiskelijarooliin.

85 % Laureasta vuonna 2018 valmistuneista on tyytyväisiä suorittamaansa tutkintoon. (Ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen uraseurantakysely 5 vuotta sitten valmistuneille)

Laureassa käynnistyneet uudet koulutukset vastaavat työelämän tarpeisiin Uudellamaalla ja valtakunnallisesti. Laureassa alkoi ensimmäistä kertaa kuntoutuksen ohjaajan AMK-koulutus Otaniemen kampuksella Espoossa. Koulutuksen kehittämisessä on työskennelty tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa ja kattava työelämän ohjausryhmä on auttanut selvittämään tämän hetken tärkeimpiä osaamistarpeita. Kuntoutuksen ohjaajille on kova kysyntä ja nyt Laureassa alkanut koulutus on ainoa laatuaan eteläisimmässä Suomessa.

Uusia YAMK-koulutuksia käynnistyi kaksi: hoitotyön kliininen asiantuntijuus sekä rikosseuraamusalan kehittäminen ja johtaminen. Kliinisen hoitotyön asiantuntijat ovat tärkeä voimavara terveydenhuollon palvelujärjestelmässä ja potilaiden hoidossa erityisesti nyt uusien hyvinvointialueiden ja sote-uudistuksen seurauksena. Kokonaan verkossa toteutettava rikosseuraamusalan YAMK-koulutus puolestaan vastaa alan valtakunnallisiin osaamistarpeisiin, jotka liittyvät Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistukseen. 

Laureassa julkaistiin ensimmäinen ohjeistus tekoälyn hyödyntämisestä opetuksessa ja opiskelussa. Ohjeet on tarkoitettu varmistamaan, että tekoälyä käytetään opetuksen ja oppimisen tukena hyödyllisellä ja luotettavalla tavalla. Sääntöjen laatimisessa on hyödynnetty Arenen suosituksia tekoälyn hyödyntämisestä. Lähtökohtaisesti tekoälyä ja kielimalleja saa käyttää opetuksen ja opiskelun tukena. Tekoälyn käytössä tulee aina toimia vastuullisesti ja avoimesti.

 

Esimerkkejä vaikuttavuudesta: koulutustoiminta

YAMK-koulutuksesta valmistuva Gabriel: ”YAMK-tutkinto avaa minulle uusia ovia”

Joulukuussa laureassa vietettiin perinteistä valmistujaisjuhlaa ja yksi opintonsa päättäneistä opiskelijoista oli Gabriel Riako. Espoolainen Riako valmistui englanninkielisestä Global Health and Crisis Management -YAMK-koulutuksesta. Sairaanhoitajana työskentelevä Riako on tyytyväinen saadessaan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat opinnot päätökseen. ”On hienoa saada tutkinto valmiiksi, sillä se avaa minulle paljon uusia mahdollisuuksia. Opintojen aikana olen saanut rakennettua arvokkaita ammatillisia verkostoja ja oppinut paljon uutta”, hän kertoo. Lue Gabrielin tarina

Hyvä käytäntö: Orientaatio avoimen AMK:n polkuopintoihin -verkkokurssi

Laurean vuoden pedagoginen teko -tunnustuksen sai Orientaatio avoimen AMK:n opintoihin -valintaopintojakso. Ensimmäisen kerran AMK-polkuopiskelijahaussa otettiin käyttöön Orientaatio avoimen AMK:n opintoihin -valintaopintojakso syksyllä 2021. Tämä ratkaisu on tukenut avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin orientoitumista ja tarjonnut avoimemman prosessin hakeutua polkuopiskelijaksi Laureaan.

Polkuopiskelijavalinta tehdään Orientaatio avoimen AMK:n polkuopintoihin -verkkokurssin perusteella. Orientaatio avoimen AMK:n polkuopintoihin on itseopiskeltava kurssi, joka suoritetaan verkossa. Lue lisää palkituista laurealaisista innovaatioista

Kansainvälistä uraa pelialalla tekevä Pauliina Törnqvist on Laurean vuoden alumni

Laurean vuoden alumniksi 2023 valittiin tradenomi Pauliina Törnqvist, joka on valmistunut tradenomiksi Laureasta vuonna 2015. Heti valmistumisensa jälkeen hän suuntasi töihin pelitalo Ubisoftille Pariisiin ja on sen jälkeen työskennellyt tuottajana useissa pelitaloissa ja monissa kansainvälisesti tunnetuissa pelituotannoissa, kuten Call of Dutyssä. Tällä hetkellä Törnqvist työskentelee seniortuottajana Metalla Oculus-virtuaalilaseja hyödyntävien pelien kehittämisen parissa. Tutustu vuoden alumniin

Tulevat lähihoitajat ja sairaanhoitajat harjoittelevat työelämää varten yhdessä

Careerian lähihoitajaopiskelijat ja Laurean sairaanhoitajaopiskelijat osallistuivat yhdessä hoitoelvytyskoulutukseen Careerian simulaatio-oppimisympäristössä Porvoossa. Yhteisillä opinnoilla tulevat lähihoitajat ja sairaanhoitajat saavat arvokasta oppia tulevaa työelämässä tapahtuvaa yhdessä työskentelyä varten. Simulaatio-oppimisen tavoitteena on luoda autenttinen tilanne, jossa opiskelijat voivat turvallisesti opiskella hoitotyötä ja siirtää osaamistaan aitoon työelämään. Myös yhteistyötä ohjaavat opettajat voivat jakaa keskenään osaamista ja hyviä käytänteitä. Lue lisää simulaatioyhteistyöstä

Supersuosittu kurssi toi kahvilatyötä tutuksi lukiolaisille

Laurea on vuodesta 2019 lähtien järjestänyt kaksi kertaa vuodessa Espoon ja Helsingin lukiolaisille kohdennetun opintojakson Kahvilatyö -kurssin, joka valmentaa opiskelijat työskentelemään kahvilassa. Opiskelijat saavat kurssista kaksi opintopistettä, joita heidän on mahdollista hyödyntää osana opintojaan, mikäli he hakevat myöhemmin Laureaan opiskelemaan. Heidän on myös mahdollista suorittaa hygieniapassi osana kurssia. Lukiolaisten keskuudessa opintojakso on kerännyt suuren suosion. Lue lisää kahvilatyön kurssista

Fysioterapiakoulutuksesta on valmistunut tiedonjanoisia ja taitavia opiskelijoita 25 vuoden ajan

Laurean fysioterapiakoulutuksen 25-vuotisjuhlaa vietettiin Otaniemen kampuksella syyskuussa. Koulutuksen suunnittelu alkoi vuonna 1998 Espoo-Vantaan ammattikorkeakoulussa ja paljon on sen jälkeen muuttunut. Laureasta on valmistunut 25 vuoden aikana lähes 700 fysioterapeuttia. Fysioterapeuttien tarve työelämässä on vuosien varrella kasvanut ja siksi opiskelijoiden määrää on kasvatettu. Tällä hetkellä koulutuksessa opiskelee 268 opiskelijaa. Lue lisää fysioterapiakoulutuksen 25-vuotisjuhlasta

HEIComp-hankkeessa sovelletaan laurealaista LbD-osaamista Latinalaisessa Amerikassa

Vuoden 2023 alussa käynnistyi Laurean koordinoima HEIComp-hanke (Bridging the Gap between Student Competences and Working Life Needs). Hankkeessa kehitetään Brasiliassa ja Paraguayssa korkeakoulujen opetusta vastaamaan entistä paremmin työelämän tarpeita ja sitä kautta edistetään opiskelijoiden työllistymistä. Keskeisenä lähestymistapana tässä on laurealainen LbD- eli kehittämispohjaisen oppimisen malli. HEIComp-hankkeen tavoitteena on kehittää korkeakouluihin sopiva oppimismalli, joka integroi opiskelun tiiviimmin työelämän kanssa. Lue lisää hankkeesta