Siirry sisältöön

YAMK-koulutuksesta valmistuva Gabriel: ”YAMK-tutkinto avaa minulle uusia ovia”

Gabriel Riako valmistuu Global Health and Crisis Management -YAMK-koulutuksesta.

Gabriel Riako valmistujaisjuhlassa.

Torstaina 14. joulukuuta vietettiin Laureassa perinteistä valmistujaisjuhlaa. Yksi tänä syksynä opintonsa Laureassa päättävistä opiskelijoista on Gabriel Riako. Espoolainen Riako valmistui englanninkielisestä Global Health and Crisis Management -YAMK-koulutuksesta.

Sairaanhoitajana työskentelevä Gabriel on tyytyväinen saadessaan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat opinnot päätökseen:

- On hienoa saada tutkinto valmiiksi, sillä se avaa minulle paljon uusia mahdollisuuksia. Opintojen aikana olen saanut rakennettua arvokkaita ammatillisia verkostoja ja oppinut paljon uutta, hän kertoo.

Gabriel Riako muutti Keniasta Suomeen opiskelemaan vuonna 2001. Ensin hän opiskeli lähihoitajaksi ja jatkoi sen jälkeen sairaanhoitajaopintoihin Tampereelle, josta hän valmistui vuonna 2010. Sairaanhoitajana hän on toiminut siitä lähtien ja työskentelee tällä hetkellä terveysasemalla Espoon keskuksessa.

Kun Gabriel Riako vuonna 2001 saapui Suomeen 19-vuotiaana, ei hän ollut ollenkaan varma, tulisiko hän jäämään Suomeen:

- Ensimmäiset vuodet minä ikään kuin kelluin virran vietävänä eikä minulla ollut tunnetta pysyvästä kodista. Nyt 20 vuotta myöhemmin minulla on Suomessa työ, koti ja perhe – kaikki, mitä ihminen voi uuteen maahan asettuessaan toivoa. Suomi on minun kotimaani nyt, Riako iloitsee.

YAMK-koulutuksessa tarkastellaan globaaleja hyvinvoinnin haasteita

Jatko-opintoihin häntä innosti halu oppia uutta ja kehittyä hoitotyön asiantuntijana. Uudet mahdollisuudet työrintamalla kiinnostavat Riakoa. Suomalaisen terveydenhuollon lisäksi hänellä on kokemusta vapaaehtoisprojekteista synnyinmaassaan.  Hän myös toivoo, että valmistuminen avaisi hänelle mahdollisuuksia päästä mukaan myös uusiin projekteihin.

Laurean Global Health and Crisis Management -koulutuksessa tartutaan isoihin globaaleihin haasteisiin. Koulutuksessa opiskellaan epidemiologiaa, tutustutaan globaaliin tautitaakkaan ja sen taustalla oleviin sosiaalisiin, terveydellisiin ja taloudellisiin syihin. Vaikka koulutuksen fokus on terveyden edistämisessä, on näkökulma kriiseihin laajempi huomioiden myös esimerkiksi ekologisesti kestävän kehityksen.

- Opintojen aikana todella mielenkiintoista ja opettavaista on ollut se, että olemme päässeet kuulemaan ensikäden kokemuksia ja havaintoja kentältä esimerkiksi Punaisen Ristin työntekijöiden kertomana, Gabriel Riako kuvailee.

Opiskelijoiden monipuolinen kokemus tuo lisänsä YAMK-opiskeluun

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien aiheiden lisäksi Riako kokee saaneensa opinnoistaan paljon muutakin sisältöä. Opintojen aikana ovat vahvistuneet muun muassa johtamiseen liittyvät taidot ja tiedot sekä tutkimukseen ja akateemiseen kirjoittamiseen liittyvä osaaminen.

YAMK-koulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville ja opinnot Laureassa kokoavat yhteen kansainvälisen opiskelijajoukon. Riako nautti opiskelusta, kun kaikilla opiskelijoilla oli jo työelämän kokemusta erilaisista tehtävistä ja samalla myös selkeänä mielessä, mitä he haluavat opinnoista saada irti.

- Opinnoissa saa luotua todella laajan, globaalin näkökulman terveyteen. Samalla toisaalta tätä globaalia, monikulttuurista ymmärrystä voi hyödyntää myös työssä Suomessa, hän kuvailee.

- Tiedän omastakin kokemuksesta, että Suomeen muuttaminen ja tänne integroituminen ei ole helppo tehtävä. Vaikka olen asunut täällä pitkään, olen silti aina tietyllä tavalla ulkomaalainen, jonka on osattava tulkita suomalaista yhteiskuntaa.

Kielitaito tärkein yksittäinen tekijä kotoutumisessa

Kysyttäessä, mikä on Gabrielin kokemuksen mukaan tärkein tekijä onnistuneessa kotoutumisessa Suomeen, ei vastaus ole yllättävä:

- Kielitaito on ehdottomasti tärkeä. Varsinkin sosiaali- ja terveysalalla työskenteleminen on todella vaikeaa ilman suomenkielentaitoa, hän sanoo.

- Suomi tuottaa minulle vielä haastetta, mutta kielitaitoni on jo hyvä. Kirjoittaminen ja kirjaaminen työssä onnistuu hyvin.

Riakolle työ on tärkeä tekijä, joka ankkuroi hänet Suomeen:

- Olen onnellinen, että olen voinut opiskelujen ja työn kautta olla tärkeä ja merkityksellinen tässä yhteiskunnassa.

 

Laurean joulukuun valmistujaisjuhlan tunnelmiin voi palata katsomalla videotallenteen Youtube-kanavaltamme