Laurea Living Labs
Living labit eli elävät laboratoriot ovat käyttäjälähtöisiä avoimen innovaation ekosysteemejä, jotka yhdistävät tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan tosielämän ympäristöissä.

Living Labit Laurean strategisena valintana
Living labit eli elävät laboratoriot ovat käyttäjälähtöisiä avoimen innovaation ekosysteemejä, jotka yhdistävät tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan tosielämän ympäristöissä. Laurean living labit pyrkivät yhdistämään ammattikorkeakoulun kolme tehtävää, koulutuksen, tutkimus- ja kehitystyön sekä alueellisen kehittämisen, yhdeksi kokonaisuudeksi. Ne toimivat yhteistyössä yritysten, kuntien ja kaupunkien, muiden tutkimuslaitosten sekä kansalaisten ja kuluttajien kanssa pyrkien luomaan uusia tuotteita ja palveluja. Living lab -toiminnassa taloudellisiin ja sosiaalisiin haasteisiin vastataan uudella teknologialla ja paremmilla ammatillisilla käytännöillä, jotka vauhdittavat kilpailukykyisten liike- ja palvelutoimintamallien pääsyä kansallisille ja kansainvälisille markkinoille.
Laurea on vahvistanut asemaansa innovaatiotoimijana alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla kehittämällä uudenlaista innovaatiokulttuuria sekä jakamalla näyttöön perustuvaa tietoa ja menetelmäosaamista kumppaneille. Laurea on ollut Euroopan Living Lab verkoston (ENoLL) aktiivinen jäsen sen perustamisesta vuodesta 2006 alkaen. ENoLL perustettiin Suomen puheenjohtajuuskaudella ja se saa tukea Euroopan Unionilta. Siihen kuuluu yli 170 vertaisarvioitua living labia ympäri maailmaa.
Laurea Living Labit tosielämän ympäristöinä
Laurean living labit sijaitsevat erilaisissa tosielämän ympäristöissä. Autenttiset ympäristöt edistävät luovuutta ja monitasoista oppimista sekä tekevät näkyväksi monimutkaiset yhteydet teknologisten, sosiaalisten ja taloudellisten ilmiöiden välillä. Ne synnyttävät käytäntölähtöisiä innovaatioita ja tukevat nopeaa ideoiden ja prototyyppien kokeilua. Tieto luodaan moniäänisessä dialogissa, joka tukee yksilöiden, organisaatioiden ja alueiden oppimista. Living labit haastavat opiskelijat ratkomaan aitoja työelämän ongelmia ja kehittämään asiakkaita voimaannuttavia käytäntöjä. Yhteisöllinen oppiminen on edellytys innovaatiojärjestelmien kehittymiselle.
Laurean kuusi kampusta tarjoavat pysyviä kehittämisympäristöjä. BarLaurea on monipuolinen opiskelijaravintola, jolla on päivittäin 1000 asiakasta Leppävaaran kampuksella. Sairaalat, kirjastot, kaupunginosat ja alueet ovat esimerkkejä Laurean seinien ulkopuolella olevista ympäristöistä. Toimiva sairaala -hankkeessa luotiin teknologisten innovaatioiden kehittämisympäristöjä yhteistyössä Vantaan kaupungin sairaalapalveluiden kanssa.
Entressen kauppakeskus Espoon keskuksessa ja Infopaviljonki Suurpellossa ovat toimineet kehittämisympäristöinä useissa hankkeissa.
Living Labit TKI-toiminnan lähestymistapana
Laurean living labeissa pyritään soveltamaan monitieteistä näkökulmaa tosielämän ongelmien monisäikeisyyden vuoksi. Kehittäminen perustuu kehämäiseen prosessiin, jossa hyödynnetään eri tiedonlajeja radikaalien innovaatioiden synnyttämiseksi. Laurean nykyiset hankkeet kattavat palveluliiketoiminnan, yrittäjyyden, sosiaali- ja terveysalan, turvallisuusalan ja kaupunkikehittämisen. Hankkeissa käytetään erityisesti palvelumuotoilua, osallistavia ja käyttäjälähtöisiä menetelmiä sekä kehitetään uusia lähestymistapoja ja välineitä innovaatiotoimintaan.
Laurea living labit perustuvat avoimen innovaation periaatteeseen ja jaettuun kumppanuuteen, jossa yhdistellään eri osapuolten ideoita, tietoa ja voimavaroja. Toimijoilla on tyypillisesti toisiaan täydentäviä rooleja ja kiinnostuksen kohteita. Yritykset kehittävät uusia kilpailukykyisiä palveluja ja tuotteita, kun taas julkisen sektorin toimijat mahdollistavat monenlaisia resursseja ja tukevat kehittämistoimintaa edistääkseen päämääriään ja poliittisia tavoitteitaan. Tutkimusorganisaatiot ovat vastuussa yhteisestä tiedontuotannosta sekä tarjoavat menetelmiä ja innovaatio-osaamistaan muiden käyttöön. Käyttäjät edustavat rivikansalaisia ja kuluttajia, jotka haluavat kehittää ja kokeilla uusia tuotteita ja palveluja arkielämässään.
Julkaisut ja oppaat
-
Laurealaisten living lab -julkaisuja
Juujärvi, S. & Pesso, K. (2013). Actor Roles in an Urban Living Lab: What Can We Learn from Suurpelto, Finland?. Technology Innovation Management Review, 3(11), 22-27.
Kantola, T. & Hirvikoski, T. (2012). Living Lab monitasoisena oppimisympäristönä [Living Lab as a multilevel learning environment]. Teoksessa K. Mäki & H. Kotila (toim.) Ammattikorkeakoulupedagogiikka 2, 35–52. Helsinki: Edita,
Lassila, S. & Rantanen, T (toim.) (2012). Käyttäjälähtöisyyttä oppimassa. SYMBIO Living Lab –hankkeen kokemuksia käyttäjälähtöisestä tapahtumatuotannosta [Learning user-centredness. Experiences from SYMBIO Living Lab project] Haaga-Helian julkaisusarja. Kehittämisraportteja 1/2012. Helsinki, Finland. Käyttäjälähtöisyyttä oppimassa (pdf)
Lehto, P. & Leskelä, J. (2011). (toim.) Interaktiivinen HyvinvointiTV® ja käyttäjälähtöiset ePalvelut. Turvallinen Koti -hankkeen loppuraportti. Laurea-ammattikorkeakoulun julkaisusarja B44. Vantaa: Laurea -ammattikorkeakoulu. Loppuraportti Theseuksessa.
Ronkainen, K. & Silvennoinen, P. (toim.) (2015). Toimiva sairaala Living Lab. [Smart Hospital Living Lab] Laurea Publications 47. Vantaa, Finland. Toimiva sairaala -julkaisu Theseuksessa.
-
Living labs -oppaita
The Service Design Playbook (pdf)
Guidelines for mobilizing and involving people (pdf)
Living Labs Methodology Book (pdf)
Living Lab ammattikorkeakoulussa
Introducing ENoLL and its Living Lab community
Living Lab services for business support and internationalisation
Citizen-Driven Innovation - A guidebook for city mayors and public administrators (pdf)
Esimerkkejä Living lab -hankkeista

Välittävät Valittavat Verkostot
Välittävät Valittavat Verkostot oli toimintatutkimushanke, jonka tavoitteena oli edistää asukkaiden osallisuutta ja toimijoiden välistä yhteistyötä asuinalueen kehittämisessä.
Lue lisää