Siirry sisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset Laurean toimintaan

Kokoamme tälle sivulle tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Laurean toimintaan. Päivitämme sivua säännöllisesti.

Laurea-ammattikorkeakoulu ilmaisee tukensa Ukrainalle yhdessä muiden ammattikorkeakoulujen kanssa ja tuomitsee niin Suomen valtion kuin EU:n mukaisesti Venäjän sotatoimet Ukrainassa. Laureassa opiskelee sekä ukrainalaisia että venäläisiä. Emme toistaiseksi tee uusia sitoumuksia tai aloita uusia yhteistyöhankkeita venäläisten organisaatioiden kanssa ja arvioimme nykyisten sitoumusten jatkamisen edellytykset tässä uudessa tilanteessa, jonka seurauksena mm. avainkumppanuus Teboilin kanssa on päätetty irtisanoa.

Luonnollisesti tuemme kaikkia opiskelijoitamme ja haluamme turvata heille kaikille opiskelurauhan, vaikka sotatila Euroopassa huolestuttaa nyt kaikkia. Emme siten suvaitse Laureassa minkäänlaista vihapuhetta tai häirintää.

Opiskelijoiden hyvinvointi Laureassa

Jokaisella opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön ja turvallisuuden tunteeseen opiskeluyhteisössä. Laurea on oppilaitos, jossa syrjinnälle ja vähättelylle ei ole sijaa. Laurea on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

Opiskelijoiden tukena Laureassa ovat opintopsykologi, oppilaitospapit ja muut hyvinvointipalvelut. Opiskelijat voivat käyttää valtakunnallisia kriisipalveluja kuten 

Valmistautuminen sodan uhrien tukemiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut tukipakettia, jonka avulla Ukrainasta sotaa paenneille järjestetään opiskelumahdollisuuksia Suomen korkeakouluissa. Ammattikorkeakoulut ovat sopineet etenevänsä yhdessä rintamassa OKM:n ehdotuksen peruspalikoiden mukaisesti. OKM:n tukipaketin elementit valmistunevat ensi viikon aikana.

Ammattikorkeakoulujen tarjoamat koulutuspalvelut muotoillaan ukrainalaisten tarpeiden pohjalta. Tarpeiden selvityksessä on tukena SIMHE-vastuukorkeakoulut (Arcada, Karelia, Metropolia, Oamk, Savonia ja TAMK), joille on suunniteltu erillistuki. Verkko-opintojen lisäksi tarjotaan opintoihin ja Suomeen kotoutumista tukevia lähiopintoja, ohjaus- ja neuvontapalveluja sekä mahdollisuutta käyttää ammattikorkeakoulujen tiloja ja ruokailla kampuksilla.

Tavoitteena on, että korkeakoulut tekevät yhteisen linjauksen opiskelijaksi valittujen ukrainalaisten vapauttamisesta lukuvuosimaksuista humanitaarisista syistä kohdistamalla näille lukuvuosimaksua vastaavan stipendin.

Opintotarjonta Ukrainan sotaa pakeneville

Lue lisää

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arenen linjaus

Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaus

Saavutettavuus- tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma

 

Lisätietoja: