Kevään 2025 yhteishaku on päättynyt. Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.
Perustiedot
- Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration
- Tutkinnon nimi: Liiketalouden ylempi AMK-tutkinto
- Laajuus ja opintojen kesto: 90 opintopistettä, 1,5-2,5 vuotta
Hakemiseen vaaditaan Tradenomi (AMK) tai muu soveltuva korkeakoulututkinto.
Lisäksi vaaditaan kahden vuoden soveltuva työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Millaista on opiskella YAMK-tutkinto Laureassa?
Koulutuksessa perehdytään ihmisten päätöksenteon taustalla vaikuttaviin ilmiöihin ja tekijöihin ja paneudutaan siihen, miten mielemme toimii työ- ja arkielämän päätöksentekotilanteissa. Ilmiöitä havainnoidaan käytännössä erilaisissa tilanteissa ja koulutuksessa perehdytään myös päätöksenteon ja valintamuotoilun taustalla olevaan tutkimustietoon.
Koulutus antaa valmiudet toimia innostavana ja ihmisläheisenä johtajana niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla sekä järjestökentällä. Voit toimia päätöksenteon asiantuntijana, esimiehenä ja kehittäjänä alallasi. Koulutus soveltuu sinulle, jos olet suorittanut liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan korkeakoulututkinnon, työskentelet ihmisläheisissä tehtävissä ja haluat kehittää omia tai organisaatiosi toimintatapoja.
Koulutuksen sisältö
Koulutuksen pääpaino on päätöksenteon käyttäytymistieteellisen tietämyksen soveltamisessa organisaatioiden kehittämistoiminnassa ja johtamisessa. Opit tarkastelemaan päätöksenteon ilmiöitä laaja-alaisesti erilaisissa valintatilanteissa sekä yksilön että yhteisön tekemien valintojen kautta. Opit tunnistamaan ja analysoimaan työelämän ja erilaisten yhteisöjen taustalla vaikuttavia tekijöitä ja käyttäytymismalleja, mikä puolestaan luo pohjan ratkaisujen kehittämiselle.
Valintamuotoilu mahdollistaa tehokkaiden toiminta- ja palveluympäristöjen suunnittelun ja se perustuu ihmisten käyttäytymistä ohjaavien päätöksenteon ilmiöiden ymmärryksen varaan. Kun tunnistamme ja ymmärrämme tekijöitä, jotka vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen, voimme myös hyödyntää tietoa käänteisesti johtamisessa, toimintaympäristöjen suunnittelussa ja käyttäytymismuutosten ”tuuppaamisessa”. Tuuppaukset ovat käytännön toimenpiteitä, joilla ihmisten käyttäytymistä voidaan muuttaa ilman kieltoja tai toimintamahdollisuuksien rajoittamista.
Valintamuotoilu pohjautuu käyttäytymistaloustieteen tarjoamalle ymmärrykselle yksilöistä ja ryhmistä päätöksentekijöinä. Käyttäytymistaloustiede puolestaan syventää perinteisen taloustieteen teorioita ihmisten toiminnasta empiiriseen tutkimustietoon nojautuen. Näiden havaintojen perusteella ihmisten toimintaa voidaan kuvata ”ennakoitavan epärationaaliseksi”, mikä avaa uusia näkökulmia heihin vaikuttamiseen niin kaupallisissa tilanteissa kuin yhteiskunnallisissakin kysymyksissä. Päivittäiseen päätöksentekoon vaikuttavat lukuiset päätöksenteon ilmiöt, joita ovat tutkineet esimerkiksi taloustieteen Nobel-palkinnon saaneet Daniel Kahneman (2002) ja Richard Thaler (2017). Koulutuksen yhdellä opintojaksolla vierailevana luennoitsijana toimii Prof. Martijn van den Assem, joka on tehnyt tutkimusyhteistyötä Richard Thalerin kanssa
Opintojen rakenne
Päätöksenteon ilmiöt ja valintamuotoilu johtamisessa -koulutuksen ydinosaaminen voidaan karkeasti jakaa kolmeen kokonaisuuteen.
- Ensimmäisessä kokonaisuudessa perehdytään päätöksentekoa kuvaileviin malleihin ja psykologisiin ulottuvuuksiin.
- Toisessa kokonaisuudessa opitaan tutkimus- ja kehittämismenetelmälliset perustaidot valintamuotoiluprosessin toteuttamiseksi, joka edellyttää sekä laadullisten että määrällisten (tilastomatemaattisten) tutkimusmenetelmien hallintaa.
- Kolmannessa kokonaisuudessa keskeisessä roolissa on päätöksenteon ilmiöiden soveltaminen johtamisessa, kehittämisessä ja kuluttajakäyttäytymisen ymmärtämisessä
Koulutuksen ydinosaamisen opintojaksot edistävät kansainvälisen, englanninkielisen tutkimuskirjallisuuden omaksumis- ja soveltamistaitoja. Lisäksi syvennät ja laajennat omaa osaamistasi täydentävän osaamisen opinnoilla. Täydentävän osaamisen opintojaksojen laaja tarjonta ja monipuoliset suoritustavat mahdollistavat oman yksilöllisen opintopolun rakentamisen. Täydentävän osaamisen opintoja tarjotaan pääsääntöisesti verkko-opintoina.
Opintoihin kuuluu myös opinnäytetyö, joka on luonteeltaan työelämää kehittävä. Päätöksenteon tutkimisen ja kehittämisen periaatteisiin tutustutaan jo heti opintojen alussa, joten opinnäytetyöaihetta on mahdollista pohtia heti alusta alkaen.
Opetussuunnitelma
Tutustu koulutuksen opetussuunnitelmaan (pdf) ja tarkempiin opintojaksokuvauksiin ops.laurea.fi
Opintojen aikataulut
Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina. Viiden opintopisteen laajuisiin ydinosaamisen opintojaksoihin sisältyy enintään 3 lähiopetuspäivää Tikkurilassa, ja opintoihin sisältyy myös verkossa toteutettavia opintokokonaisuuksia. Lähiopetuspäivissä korostuvat yhdessä oppiminen, työpajatyöskentely sekä yhteys tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Lähiopetuspäivien ulkopuolella hyödynnetään erilaisia verkko-oppimisen sovelluksia. Opintojaksoihin sisältyy soveltavia kehittämistehtäviä, jotka toteutetaan usein pienryhmissä.
Opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa, mutta se edellyttää hyviä itsensä johtamisen taitoja ja ajankäytön hallintaa. Opintovapaan ottaminen työstä tukee opintojen edistymistä.
Ydinopinnot 30 op
Syksyllä 2025 alkavan koulutuksen ydinosaamisen opetuspäivät Tikkurilan kampuksella. Muutokset ovat mahdollisia.
Syksy 2025
to 28.8.2025 klo 9.00-11.30 kaikkien YAMK-opiskelijoiden yhteinen orientaatio verkossa (Zoom)
to-la 11.-13.9.2025
to-la 9-11.10.2025
to-la 6.-8.11.2025
to-la 11.-13.12.2025 mahdollisuus osallistua etänä
Kevät 2026
to-la 15.-17.1.2026
to-pe 12.-13.2.2026
16.-18.4.2026 mahdollisuus osallistua etänä
Yhteen ydinopintojaksoon sisältyy verkko-opintokokonaisuus, joka tulee suorittaa itsenäisesti Canvas-oppimisalustalla 16.8. - 7.9.2025.
Täydentävät opinnot 30 op
Erillisen aikataulun mukaan pääasiallisesti verkossa.
Hakeminen ja valintakokeet
Koulutukseen voi hakea seuraavan kerran kevään 2025 toisessa yhteishaussa 11. - 25.3.2025 (haku päättyy klo 15.00) Opintopolku.fi-palvelussa.
Hakemiseen vaaditaan Tradenomi (AMK) tai muu soveltuva korkeakoulututkinto.
Soveltuvan tutkinnon lisäksi opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä on vähintään kahden vuoden (24 kk) soveltuva työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Käytössä on myös harkinnanvarainen valinta, jolloin hakukelpoisuuden antavaksi pohjakoulutukseksi voidaan hyväksyä soveltuva Suomessa suoritettu opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto. Harkinnanvaraisuus koskee vain hakijan hakukelpoisuutta.
Tutustu hakemisen ohjeisiin ja aikatauluun.
Tietoa valintakokeesta
Tähän koulutukseen haetaan valintaopintojakson perusteella. Lue alta lisätietoa valintaopintojaksosta.
-
Päätöksenteon ilmiöt ja valintamuotoilu johtamisessa
Päätöksenteon ilmiöt ja valintamuotoilu johtamisessa koulutukseen valitaan opiskelijat kevään 2025 toisessa yhteishaussa valintaopintojakson perusteella.
Aikataulu
Valintaopintojakso suoritetaan aikavälillä 28.4. - 30.5.2025 (päättyy klo 16.00).
Hakijan tulee heti valintaopintojakson avauduttua 28.4.2025 kirjautua opintojaksolle ja tutustua erityisesti eri tehtävien palautusaikatauluihin, mutta myös verkko-oppimisalustaan sekä valintaopintojakson ohjeisiin.
Kaikki tehtävät tulee jättää annettuihin määräaikoihin mennessä. Myöhässä palautettuja tehtäviä ei huomioida. Jos tehtäviä ei palauteta annettuun määräaikaan mennessä, voi se johtaa koko opintojakson hylkäämiseen.
Koulutus on valintakoeyhteistyössä
Päätöksen teon ilmiöt ja valintamuotoilu johtamisessa, Strateginen johtaminen sekä Kestävän kasvun ja yhteiskuntavastuun johtaminen -koulutukset ovat valintakoeyhteistyössä. Valintaopintojakso on sama näihin koulutuksiin.
Ohjeet
Ennakkoon luettavaa aineistoa ei ole. Valintaopintojaksolla hyödynnetään materiaaleja (esim. kirjoja, artikkeleita, ja raportteja), jotka ilmoitetaan valintaopintojakson alkaessa.
Tarkemmat ohjeet ja aikataulu lähetetään hakijoille noin viikkoa ennen valintaopintojakson alkua hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
Huolehdi että sähköpostissasi on tilaa vastaanottaa uusia viestejä, muista tarkistaa myös roskapostikansiot.
Muuta huomioitavaa
Valintaopintojakson kaikki osat on suoritettava hyväksytysti. Valintaopintojaksosta on saatava vähintään 40 pistettä, jotta valintakoetulos voidaan hyväksyä. Valintaopintojaksosta voi saada maksimissaan 100 pistettä.
Hakijan suorittama valintaopintojakso on voimassa opiskelijavalinnan perusteena kyseisen haun ajan.
Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet hakijat saavat opintojakson sisällytettyä opintoihinsa. Muut hakijat, jotka suorittavat opintojakson hyväksytysti, saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson suoritusmerkinnän.
Hakukelpoisuus tarkistetaan opiskelijaksi valituilta. Opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä on vähintään kahden vuoden (24 kk) työkokemus korkeakoulututkintoon valmistumisen jälkeen.
Lisätietoa valintakokeista ja aikatauluista.
Yleistä YAMK -koulutuksesta
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin YAMK-opiskelusta ja -tutkinnosta.
Koulutukseen liittyviä julkaisuja
Voit halutessasi tutustua seuraaviin koulutuksen opiskelijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettuihin julkaisuihin:
- Päätöksenteon ilmiöt etätyön johtamisessa
- Päätöksenteon ilmiöt johtamisessa
- Päätöksenteon ilmiöt johtajan arjessa
- Päätöksenteon ilmiöt markkinoinnissa I - Uusia näkökulmia markkinoinnin perinteisiin kilpailukeinoihin
- Päätöksenteon ilmiöt markkinoinnissa II: Analyysiä käytännön kokemuksista
- Valintamuotoilu I: Päätöksenteon ilmiöiden näkökulmaa kansalaisten terveysturvallisuuden edistämiseen
- Valintamuotoilu II: Sujuvampia julkishallinnon palveluita päätöksenteon ilmiöiden avulla
Haluatko saada lisätietoa koulutuksesta? Liity postituslistalle!
Lisätietoja:
- Kaisa Hytönen
- Yliopettaja
- kaisa.hytonen@laurea.fi
- Puh (09) 8868 7469
- Eeva Lassila
- Opintopäällikkö
- Eeva.Lassila@laurea.fi
- Puh (09) 8868 7249
- Eeva vastaa yleisiin YAMK-koulutuksiin liittyviin kysymyksiin sekä YAMK-polkuopintoja koskeviin kysymyksiin.
Ei tuloksia.
Päivitetään myöhemmin
Hae Laureaan!
Hakuaika ma 1.9. klo 8.00 - to 11.9.2025 klo 15.00.
Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa voit hakea koulutuksiimme, jotka alkavat keväällä 2026.
Tutustu koulutuksiimmeYlemmän AMK-tutkinnon valintakoe
Täältä löydät Ylempi AMK -koulutusten valintakokeiden päivämäärät ja ennakkomateriaalit.
Tutustu valintakokeeseen