Siirry sisältöön

YAMK-opiskelija Sanna: "Opinnoissa tajusi isossa kuvassa sen, kuinka paljon on asioita, joita haluaisi oppia"

Opiskelijahaastattelussa Päätöksenteon ilmiöt johtamisessa, kehittämisessä ja asiakastyössä –YAMK-koulutuksessa opiskeleva Sanna Pasonen-Hult

Sanna Pasonen-Hult aloitti opiskelun Päätöksenteon ilmiöt johtamisessa, kehittämisessä ja asiakastyössä –YAMK-koulutuksessa Laureassa tammikuussa 2017. Hän on tällä hetkellä opintojensa loppuvaiheessa ja viimeistelee opinnäytetyötään. Sanna kehittää opinnäytetyössään perehdytysprosessia esimiestyön näkökulmasta palvelumuotoilun ja käyttäytymistaloustieteen keinoin.

- Tutkin perehdytystä, mitä ovat sen parhaat käytänteet, kuinka esimiehet kokevat perehdyttämisen sekä missä ja miten meidän tulisi paremmin tukea esimiehiä. Olen muotoillut prosessia tukemaan esimiesten päätöksentekoa kohti hyvää tulokaskokemusta.

Sannan opinnäytetyö on osa isompaa työpaikalla käynnissä olevaa kehittämisprojektia. Sanna työskentelee asiakasmarkkinointitiimissä, mutta on opintojen myötä päässyt laajentamaan näkökulmaa myös HR-kehittämisen puolelle. YAMK-opintojen rinnalla Sanna on opiskellut henkilöstöjohtamista Jyväskylän yliopistossa. 

Sanna kertoo, että hän on pystynyt suuntaamaan opintojaan oman mielenkiintonsa mukaisesti. Hän on tutkinut kursseilla muun muassa henkilöstön kehittämisen käytäntöjä käyttäytymistaloustieteen näkökulmasta.

Vapaus tuo kuitenkin myös vastuuta omasta oppimisesta:

- Opiskelijalla on iso vastuu huolehtia, että jos lähdet tutkimaan jollain tietyllä näkökulmalla ilmiötä, niin pidät huolen, että se kaikki muukin kurssin sisältö tulisi omaksuttua, Sanna painottaa.

Käytäntöön soveltaminen ja kehittämisnäkökulma on ollut todella hienoa

Sanna on humanististen tieteiden kandidaatti Åbo Akademista, minkä jälkeen hän on suorittanut myös tradenomitutkinnon. Hän etsi alun perin verkosta tietoa henkilöstöjohtamisen koulutuksista, kun huomasi YAMK-koulutusohjelman ilmoituksen.

- Tunnistin, että opintokokonaisuus tukee omaa aiempaa osaamista. Olin ihan yllättynyt, että Suomessa tarjotaan tällaista koulutusta, missä keskeisenä teemana on käyttäytymispsykologia. 

Sannalla oli vahva markkinoinnin tausta koulutukseen.

- YAMK-opinnot ovat avartaneet maailmaa ihan täysin. Ja tämä koulutus on tullut oikeaan aikaan minulle.

Learning by developing -oppimismalli on ollut kyllä iso yllätys; pelkäsin hieman, että opinnot olisivat pelkkää tylsää tenttimistä. Käytäntöön soveltaminen ja kehittämisnäkökulma on ollut todella hienoa.

Koulutuksen avulla kokonaisvaltaisempaa näkemystä omaan työhön

Sanna kertoo, että YAMK-opintojen vahvuus on niiden laaja-alaisuudessa.

– Oma osaaminen on laajentunut huimasti, etenkin päätöskäyttäytymisen ymmärtämisen kautta: miten yksilö tai ryhmää tekee päätöksiä ja kuinka siihen voidaan vaikuttaa.

Myös menetelmäosaaminen asioiden tutkimiseksi ja kehittämiseksi on luonut valtavasti uusia työkaluja. Koulutuksesta on saanut kokonaisvaltaista näkemystä omaan työhön ja toisaalta tajunnut isossa kuvassa sen, kuinka paljon on asioita, joita haluaisi oppia. 

- Parasta opinnoissa on ollut kuitenkin raju uuden oppiminen ja kurssikaverit, meillä on tosi yhteisöllinen meininki ja hyvä jengi, Sanna iloitsee.

Sanna suosittelee opintoja esimerkiksi myynnin, markkinoinnin tai muutosjohtamisen parissa työskenteleville sekä ylipäätään esimiehille, koska opinnot antavat eväitä ihmisten päätöskäyttäytymisen ymmärtämiseen. Koulutus soveltuu laaja-alaisesti eri alojen asiantuntijoille.

– Enemmänkin kyse on tahtotilasta: Että ymmärrät, mitä tulet opiskelemaan ja miten sovellat oppeja omassa työssä ja mitä haluat tehdä opintojen jälkeen.  

Tulevaisuudessa Sanna haluaisi päästä hyödyntämään monipuolisesti opinnoissa hankittua osaamista, henkilöjohtamisen kehittämiseen ja ihmislähtöiseen suunnittelutyöhön. - Opinnoista olen saanut myös todella paljon uusia ajatuksia ja mahdollisuuksia, esimerkiksi jopa yrityksen perustamiseksi. Opintojen jälkeen asioita näkee eri näkökulmista ja havaitsee uusia mahdollisuuksia. 

Valmistauduin pääsykokeisiin samoin kuin työhaastatteluun

Vinkiksi pääsykokeisiin Sanna kehottaa tutustumaan aihepiirin kirjallisuuteen etukäteen.

- Jos vaikkapa Daniel Kahnemanin kirja tempaa mukaansa niin ehdottomasti kannattaa hakea. Itse valmistauduin kokeisiin kuin työhaastatteluun. Kannattaa myös etukäteen pohtia, miten aikoo järjestää aikaa opiskelulle. Ryhmätöiden määrä yllätti todella, niitä oli paljon ja piti pystyä olemaan monessa projektissa yhtä aikaa mukana, sekä livenä että verkossa.  

Opintoja Sanna suosittelee lämpimästi alasta riippumatta tiedon janoisille asiantuntijoille:

- Voin suositella ja olen ollut todella tyytyväinen. Aikuisena kun opiskelee, niin se hyvä ryhmähenki ja yhteisöllisyys jopa yllätti. Monen alan osaajien ammattitaidosta saa myös inspiraatiota. 

 

Tutustu tarkemmin Päätöksenteon ilmiöt johtamisessa, kehittämisessä ja asiakastyössä -YAMK-koulutukseen.