Siirry sisältöön

Yhteishaun ohjeet

Tutustu huolella ohjeisiin ennen hakulomakkeen täyttämistä. Autamme mielellämme kaikissa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä!

Ennen hakua

Laurea-ammattikorkeakoulun syksyllä alkaviin suomekielisiin koulutuksiin haetaan korkeakoulujen kevään 2023 toisessa yhteishaussa 15. - 30.3.2023. Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä kello 15.00.

Voit täyttää hakemuksellesi kuusi hakutoivetta, jotka sinun tulee laittaa mieluisuusjärjestykseen. Hakutoiveiden järjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Tämä tarkoittaa, että sinulle tarjotaan yhtä opiskelupaikkaa, eli ylintä, johon pisteesi riittävät.

Kuka voi hakea yhteishaussa?

Voit hakea AMK-koulutuksiin, kun olet suorittanut toisen asteen tutkinnon, esimerkiksi lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, suorittanut ulkomailla toisen asteen tutkinnon tai olet suorittanut korkeakoulututkinnon.

Ylempiin AMK -koulutuksiin voit hakea kun sinulla on soveltuva korkeakoulututkinto tai aiempi opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto (poikkeuksena estenomi YAMK -koulutus) ja lisäksi tutkinnon jälkeen vähintään kaksi vuotta soveltuvaa työkokemusta. YAMK-koulutuksiin on määritelty lisäksi koulutuskohtaiset pohjakoulutusvaatimukset jotka löydät koulutusten sivuilta.

Hakijoiden tiedottaminen

Hakijoita tiedotetaan hakemiseen liittyvissä asioissa pääsääntöisesti sähköpostitse.

Huolehdi koko hakemisen ajan, että sähköpostissasi on tilaa vastaanottaa uusia viestejä. Tarkista huolellisesti sähköpostisi kansiot, myös roskapostikansiot.

Yhteishaussa mukana olevat koulutukset

Korkeakoulut julkaisevat yhteishaussa mukana olevat koulutukset Opintopolku-palvelussa, jossa myös Laurean kevään 2023 toisessa yhteishaussa mukana olevat koulutukset on julkaistu.

Monimuotototeutusten lähiopetuspäivät ilmoitetaan jo ennen hakuaikaa.
Myös valitankokeiden ajankohdat ilmoitetaan jo hakuaikaan mennessä.

Voit tarkistaa ne joko Opintopolku-palvelussa koulutuksen tiedoista tai Laurean verkkosivuilla koulutusten esittely-sivuilta.

Sosiaali- ja terveysalan terveydelliset vaatimukset

Sosiaali- ja terveysalalle hakevien tulee huomioida sosiaali- ja terveysalan terveydelliset vaatimukset. Tutustu terveydentilaa koskeviin ohjeisiin.

Valintatavat

Laureassa käytössä olevista valintatavoista kerromme Opiskelijavalinnat-sivulla.

 

Hakuaikana

Täytä hakemus

Hakemuksen voi täyttää hakuaikana 15. - 30.3.2023 osoitteessa www.opintopolku.fi

Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.

Varaa ennen hakemuksesi täyttämistä esille tutkinto- ja työtodistukset ja poimi tarvittavat tiedot niistä. Älä arvaa tietoja hakulomakkeelle. Hakija on vastuussa siitä, että hän on haun yhteydessä antanut oikeat tiedot esimerkiksi koulutustaustasta, arvosanoista ja työkokemuksesta. Opiskelupaikka on ehdollinen niin kauan, kunnes haussa käytettyjen tietojen ja dokumenttien oikeellisuus on tarkastettu.

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat siitä sähköpostiisi vahvistusviestin.

Voit valita hakulomakkeelle yhteensä kuusi hakutoivetta. Hakutoiveet tulee asettaa mieluisuusjärjestykseen, koska voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseen, johon pisteesi riittävät.

Hakutoivejärjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen. Hakukohteita ei voi myöskään poistaa tai lisätä enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Sinun tulee hakuaikana ilmoittautua AMK-valintakokeeseen. Hakulomake ohjaa sinua valitsemaan valintakoepaikan, jos olet valinnut hakukohteen, jossa AMK-valintakoe on käytössä.

Hakuajan päättymisen jälkeen et voi muuttaa valitsemaasi AMK-valintakokeen aikaa tai paikkaa. Valintakokeeseen ilmoittaudutaan, vaikka et aikoisikaan osallistua kokeeseen.

 

Ohjeet hakulomakkeen täyttämiseen

Lisää pyydetyt todistuskopiot hakulomakkeelle

Todistuskopiot tulee liittää hakemukselle, hakemuksella näkyvään määräaikaan mennessä (6.4.2023 klo 15.00), jos haet jollain seuraavista tutkinnoista;

 • Suomessa suoritettu ylioppilastutkinto ennen vuotta 1990
 • Suomalainen lukion oppimäärä ilman ylioppilastutkintoa
 • Ennen vuotta 2017 Suomessa suoritettu ammatillinen perustutkinto
 • Ennen vuotta 2018 Suomessa suoritettu ammatti-, tai erikoisammattitutkinto
 • Opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
 • Kansainvälinen ylioppilastutkinto (EB-, IB-, Reifeprüfung/DIA-tutkinnolla)
 • Suomessa suoritettu korkeakoulututkinto (Vaihtoehtoisesti voit jakaa hakulomakkeella linkin opintosuoritustietoihisi Oma Opintopolku-palvelusta saatavan linkin avulla)
 • Ulkomailla suoritettu tutkinto (jos todistuksen kieli ei ole suomi, ruotsi tai englanti, tulee sinun lähettää myös kopio virallisen kielenkääntäjän tekemästä käännöksestä).

Tallenna liitteesi PDF/JPG/PNG-muodossa. Nimeä tiedostot muotoon "Sukunimi_Etunimi_dokumentti", esimerkiksi Meikäläinen_Maija_tutkintotodistus

Jos otat todistuksestasi kuvan, tulee kuvassa näkyä koko todistus ja kuvan tulee olla tarkka, jolloin todistuksen kaikki yksityiskohdat näkyvät.

Tarvittaessa voit myös postittaa liitteet osoitteeseen Laurea-ammattikorkeakoulu, Hakijapalvelut, Ratatie 22, 01300 Vantaa. Mikäli posti toimittaa lähetyksen myöhässä, katsotaan liite myöhässä saapuneeksi, eikä liitettä oteta huomioon.

Jos hakija on Suomessa pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija, eikä hän voi todistaa aikaisempaa tutkintoaan asiakirjoin, tulee hänen täyttää taustaselvityslomake. Taustaselvityslomake ja sen liitteet (kopio turvapaikkapäätöksestä tai oleskeluluvasta suojelun perusteella) tulee toimittaa kaikkien hakukohteiden korkeakoulujen hakijapalveluihin 6.4.2023 klo 15.00 mennessä.

Hakemukselle ei tule ladata arkaluontoisia liitteitä.

Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt

Toimita mahdolliset hakemukset sähköiseen AMK-valintakokeeseen liittyvistä yksilöllisistä järjestelyistä määräaikaan 6.4.2023 klo 15.00 mennessä sen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin, jossa teet valintakokeen. AMK-valintakokeen yksilöllisten järjestelyjen ohjeet ja lomake.

Jos haet Laurean ylempiin AMK -koulutuksiin ja tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeeseen, löydät ohjeet ja lomakkeen Laurean sivuilta.

 

Hakuajan jälkeen

Valmistaudu valintakokeisiin

AMK-valintakoe

AMK-valintakokeella voit hakea ammattikorkeakoulujen AMK-koulutuksiin. AMK-valintakoetta koskea ohjeistus on koottu ammattikorkeakouluun.fi-sivustolle:

Tutustu AMK-valintakokeeseen

Tämän lisäksi julkaisemme ohjeet hakijoille, jotka ovat valinneet hakulomakkeellaan valintakoepaikaksi Laurea-ammattikorkeakoulun järjestämän koekerran. Muista tarkistaa Laurean käytännön ohjeet ennen valintakokeeseen saapumista.

Ylempiin AMK-koulutuksiin hakevat osallistuvat Laurean koulutuskohtaisiin valintakokeisiin.

Tutustu ylempien AMK -koulutusten valintakokeisiin

Todistusvalintojen tulokset

Todistusvalintojen tulokset julkaistaan ennen AMK-valintakoetta, eikä todistusvalinnalla valittujen tarvitse osallistua valintakokeeseen, vaikka valintakoeaika ja paikka hakemuksella valitaan.

Todistusvalinnassa ovat mukana ylioppilaat ja 1.8.2015 jälkeen ammatillisen perustutkinnon suorittaneet hakijat.

Syksyllä ylioppilastutkintoon valmistuvat hakijat eivät ole mukana syksyn yhteishaun todistusvalinnoissa.

Valintojen tulokset kevään 2023 toisessa yhteishaussa

Valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 7.7.2023.

Todistusvalintojen tulokset julkaistaan kuitenkin jo ennen valtakunnallista AMK-valintakoetta.

Kaikki hakijat saavat sähköpostitse Opetushallituksen lähettämän henkilökohtaisen tuloskirjeen.

Oikaisumenettelyohje

Mikäli päätöstä opiskelijavalinnasta ei ole tehty valtakunnallisten valintaperusteiden mukaisesti, henkilöllä on mahdollisuus hakea kirjallisesti oikaisua ammattikorkeakoulun johtoryhmältä 14 päivän kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta.

Olethan yhteydessä Laurean hakijapalveluihin ennen oikaisupyynnön lähettämistä. Näin asiasi käsittely voi nopeutua tai se voidaan mahdollisesti selvittää ilman että varsinaista oikaisupyyntöä tarvitsee lähettää.

Kerro oikaisupyynnössä nimesi, yhteystietosi ja miltä osin valintaperusteita ei ole noudatettu tai miltä osin opiskelijavalinta on tehty virheellisesti. Oikaisupyyntö lähetetään osoitteeseen Laurea-ammattikorkeakoulu, Johtoryhmä, Ratatie 22, 01300 Vantaa tai sähköpostilla rehtorintoimisto@laurea.fi. Otsikkoon ’’ Oikaisupyyntö Etunimi Sukunimi’’. 

Näin lähetät salatun sähköpostin Laureaan:  

 • Mene osoitteeseen https://securemail.laurea.fi
 • Kirjoita kenttään osoite, josta viesti lähetetään. Esim. etunimi.sukunimi@yritys.fi
 • Syötä sivulla näkyvä varmistuskoodi ja klikkaa ”CONTINUE”

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan ja tarvittavat tutkintotodistusten tai työtodistusten kopiot toimitettava, sekä lukuvuodelle ilmoittauduttava kevään 2023 toisessa yhteishauissa 14.7.2023 klo 15.00 mennessä. Jos saat varasijalta opiskelupaikan, tulee nämä asiat tehdä 7 vuorokauden kuluessa valinnan tiedoksi saannista.

Opiskelupaikan saaneet ohjeistetaan opiskelupaikan vastaanottamiseen, tarvittavien todistuskopioiden toimittamiseen ja opintojen alkamiseen liittyvissä asioissa korkeakoulujen Uudelle opiskelijalle –sivuilla.

Varasijavalinnat ja lisähaut

Varasijoilta voi tulla hyväksytyksi tulosten julkaisemisesta lähtien. Varasijalta valinnat päättyvät 1.8.2023.

Oman tilanteen kehittymistä on mahdollista seurata Oma opintopolku–palvelussa. Palveluun kirjautuminen vaatii tunnistautumisen, esimerkiksi verkkopankkitunnukset.

Ammattikorkeakoulut voivat järjestää lisähakuja syksyllä 2023 alkaviin koulutuksiin. Mahdolliset lisähaut julkaistaan www.opintopolku.fi palvelussa.

Opinnot alkavat

Opinnot alkavat elo-syyskuussa 2023. Lukuvuoden aikataulut julkaistaan opiskelijavalintojen julkaisun yhteydessä Laurean Uudelle opiskelijalle -sivuilla. 

 

Laurea Hakijapalvelut

Ratatie 22
01300 Vantaa
Puh. (09) 8868 7293
fax (09) 8868 7298
Hakemiseen liittyvät yhteydenotot: hakijapalvelut@laurea.fi

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu ma-to klo 10 - 12.
Yhteishaun viimeisenä päivänä 18.1. puhelinpalvelu on auki klo 15 saakka.

Palvelemme opiskelijahakuun liittyvissä asioissa puhelimitse, sähköpostitse ja voit myös varata etäohjausajan Teams tapaamiseen. Teams ajanvarauksia voi tehdä ma -to klo 12:45 - 15:00 väliselle ajalle -> linkki ajanvaraukseen. Vahvistamme varatun ajan erikseen sähköpostilla. Toimistomme sijaitsee Tikkurilan kampuksella opintotoimiston yhteydessä. 

Mikäli asiasi koskee Avoimen AMK opintoja tai polkuopintoja, olethan yhteydessä Avoimen AMK:n toimijoihin. 

Yhteishaku 15.-30.3.2023

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku

Toisessa yhteishaussa voit hakea Laurean suomenkielisiin koulutuksiin. Tutustu hakemisen ohjeisiin.

Hakemisen ohjeet

Yhteishaun opiskelijavalinnat ja valintakokeet

Täältä löydät korkeakoulujen kevään 2023 toisen yhteishaun valintatavat ja valintakokeiden tiedot.


Lue lisää

Opiskelijana Laureassa

Laureassa pääset oikeasti tekemään! Hankit ammattialallasi tarvittavaa osaamista osallistumalla kehittämishankkeisiin ja -projekteihin.


Lue lisää opiskelemisesta Laureassa