Siirry sisältöön

Yhteishaun ohjeet

Tutustu huolella ohjeisiin ennen hakulomakkeen täyttämistä. Autamme mielellämme kaikissa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä.

Ennen hakua

Laurea-ammattikorkeakoulun keväällä 2025 alkaviin suomenkielisiin koulutuksiin haetaan korkeakoulujen syksyn 2024 yhteishaussa ke 28.8.2024 - ke 11.9.2024. Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä kello 15.00.

Voit täyttää hakemuksellesi kuusi hakutoivetta, jotka sinun tulee laittaa mieluisuusjärjestykseen. Hakutoiveiden järjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen.
Tämä tarkoittaa, että sinulle tarjotaan ylintä opiskelupaikkaa, johon pisteesi riittävät.

Kuka voi hakea yhteishaussa?

Voit hakea AMK-koulutuksiin, kun olet suorittanut toisen asteen tutkinnon, esimerkiksi lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, suorittanut ulkomailla toisen asteen tutkinnon tai olet suorittanut korkeakoulututkinnon.

Ylempiin AMK -koulutuksiin voit hakea kun sinulla on soveltuva korkeakoulututkinto tai aiempi opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto (poikkeuksena estenomi YAMK -koulutus) ja lisäksi tutkinnon jälkeen vähintään kaksi vuotta soveltuvaa työkokemusta. YAMK-koulutuksiin on määritelty tarkemmat koulutuskohtaiset pohjakoulutusvaatimukset jotka löydät koulutusten esittelysivuilta.

Hakijoiden tiedottaminen

Hakijoita tiedotetaan hakemiseen liittyvissä asioissa pääsääntöisesti sähköpostitse.

Huolehdi koko hakemisen ajan, että sähköpostissasi on tilaa vastaanottaa uusia viestejä. Tarkista huolellisesti sähköpostisi kansiot, myös roskapostikansiot.

Yhteishaussa mukana olevat koulutukset

Korkeakoulut julkaisevat yhteishaussa mukana olevat koulutukset Opintopolku-palvelussa.  Voit tutustua kootusti Laurean yhteishaussa mukana oleviin koulutuksiin Koulutukset -sivullamme.

Tutustu myös erillishauissa oleviin koulutuksiimme. Näissä koulutuksissa on yleensä erityinen pohjakoulutus- tai työkokemusvaatimus.

Opetusmuodot

Tutustu jo ennen hakemista koulutusten esittelysivuilla haussa olevan koulutuksen toteutustapaan (päivä-, monimuoto tai verkko-toteutus).

Voit myös vertailla eri toteutustapoja.

Kun mietit sinulle sopivaa toteutustapaa, ota huomioon, että myös monimuoto- ja verkkototeutukset ovat työmääriltään yhtä laajat kuin päiväopinnot, joten opintoihin tulee varata riittävästi aikaa ja jo etukäteen kannattaa miettiä, miten sovittaa yhteen työn, opiskelun ja muun elämän.

Opinnoissa voi olla lähipäiviä päiväsaikaan, sekä aikataulutettuja tehtäviä ja läsnäoloa vaativia etäluentoja, jotka vaativat joustoa niin opiskelijalta kuin mahdolliselta työnantajaltakin.

Muutokset monimuotototeutusten lähipäiviin ovat mahdollisia, vaikka pyrimme niitä välttämään. Ajantasaisen tiedon voi tarkistaa ennen opintojen aloittamista Laurean Uudelle opiskelijalle -sivuilta.

Sosiaali- ja terveysalan terveydelliset vaatimukset

Sosiaali- ja terveysalalle hakevien tulee huomioida sosiaali- ja terveysalan terveydelliset vaatimukset. Tutustu terveydentilaa koskeviin ohjeisiin.

Valintakokeet ja todistusvalinta

Tutustu jo ennen hakemista valintakokeiden ajankohtiin, ja varmista, että voit osallistua kaikkien hakemiesi koulutusten valintakokeisiin. Huomioi myös, että valintakokeiden aikaa tai paikkaa ei voi vaihtaa.

Valintakokeista ja todistusvalinnasta kerromme Opiskelijavalinnat-sivulla.

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

Tutustu jo etukäteen mihin mennessä yksilöllisiä järjestelyitä valintakokeeseen tulee hakea ja mitä liitteitä hakemukseen tulee liittää. Yksilöllisen järjestelyiden ohjeet.

Hakuaikana

Täytä hakemus

Hakemuksen voi täyttää hakuaikana ke 28.8.2024 - ke 11.9.2024 klo 15.00 osoitteessa www.opintopolku.fi

Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.

Varaa ennen hakemuksesi täyttämistä esille tutkinto- ja työtodistukset ja poimi tarvittavat tiedot niistä. Älä arvaa tietoja hakulomakkeelle. Hakija on vastuussa siitä, että hän on haun yhteydessä antanut oikeat tiedot esimerkiksi koulutustaustasta, arvosanoista ja työkokemuksesta. Opiskelupaikka on ehdollinen niin kauan, kunnes haussa käytettyjen tietojen ja dokumenttien oikeellisuus on tarkastettu.

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat siitä sähköpostiisi vahvistusviestin.

Voit valita hakulomakkeelle yhteensä kuusi hakutoivetta. Hakutoiveet tulee asettaa mieluisuusjärjestykseen, koska voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseen, johon pisteesi riittävät.

Hakutoivejärjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen. Hakukohteita ei voi myöskään poistaa tai lisätä enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Sinun tulee hakuaikana ilmoittautua AMK-valintakokeeseen. Hakulomake ohjaa sinua valitsemaan valintakoepaikan, jos olet valinnut hakukohteen, jossa AMK-valintakoe on käytössä.

Hakuajan päättymisen jälkeen et voi muuttaa valitsemaasi AMK-valintakokeen aikaa tai paikkaa. Valintakokeeseen ilmoittaudutaan, vaikka et aikoisikaan osallistua kokeeseen.

Ohjeet hakulomakkeen täyttämiseen

Lisää pyydetyt tutkintotodistusten kopiot hakulomakkeelle

Todistuskopiot tulee liittää hakemukselle, hakemuksella näkyvään määräaikaan mennessä (18.9.2024 klo 15.00), jos haet jollain seuraavista tutkinnoista;

 • Suomessa suoritettu ylioppilastutkinto ennen vuotta 1990
 • Suomalainen lukion oppimäärä ilman ylioppilastutkintoa
 • Ennen vuotta 2017 Suomessa suoritettu ammatillinen perustutkinto
 • Ennen vuotta 2018 Suomessa suoritettu ammatti-, tai erikoisammattitutkinto
 • Opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
 • Kansainvälinen ylioppilastutkinto (EB-, IB-, Reifeprüfung/DIA-tutkinnolla)
 • Suomessa suoritettu korkeakoulututkinto (Vaihtoehtoisesti voit jakaa hakulomakkeella linkin opintosuoritustietoihisi Oma Opintopolku-palvelusta saatavan linkin avulla)
 • Ulkomailla suoritettu tutkinto (jos todistuksen kieli ei ole suomi, ruotsi tai englanti, tulee sinun lähettää myös kopio virallisen kielenkääntäjän tekemästä käännöksestä).

Tallenna liitteesi PDF/JPG/PNG-muodossa. Nimeä tiedostot muotoon "Sukunimi_Etunimi_dokumentti", esimerkiksi Meikäläinen_Maija_tutkintotodistus

Jos otat todistuksestasi kuvan, tulee kuvassa näkyä koko todistus ja kuvan tulee olla tarkka, jolloin todistuksen kaikki yksityiskohdat näkyvät.

Tarvittaessa voit myös postittaa liitteet osoitteeseen Laurea-ammattikorkeakoulu, Hakijapalvelut, Ratatie 22, 01300 Vantaa. Myös tällöin todistuskopioiden tulee olla perillä määräaikaan mennessä.

Jos hakija on Suomessa pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija, eikä hän voi todistaa aikaisempaa tutkintoaan asiakirjoin, tulee hänen täyttää taustaselvityslomake. Taustaselvityslomake ja sen liitteet (kopio turvapaikkapäätöksestä tai oleskeluluvasta suojelun perusteella) tulee toimittaa kaikkien hakukohteiden korkeakoulujen hakijapalveluihin 18.9.2024 klo 15.00 mennessä.

Hakemukselle ei tule ladata arkaluontoisia liitteitä.

Työtodistusten kopiot

Ylempään AMK-koulutukseen hakevan tulee liitää hakemukselleen työtodistusten kopiot, joilla osoitetaan koulutukseen vaadittava vähintään kahden vuoden työkokemus.

Tarkistamme työtodistukset opiskelijavalintojen yhteydessä.

Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Jos työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää väliaikainen työtodistus. Työtodistuksessa tulee olla työnantaja tai työnantajan edustajan allekirjoitus (leima) tai sähköinen allekirjoitus joka pystytään varmistamaan.

Nimikirjanote ja palvelussuhdetodistus hyväksytään. Virallisessa nimikirjanotteessa tai palvelussuhdetodistuksessa tulee olla sen laatijan allekirjoitus (leima) tai sähköinen allekirjoitus, joka pystytään varmistamaan..

Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL -vakuutettu. (YEL= yrittäjäeläkevakuutus).

Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt

Toimita mahdolliset hakemukset sähköiseen AMK-valintakokeeseen liittyvistä yksilöllisistä järjestelyistä määräaikaan 18.9.2024 klo 15.00 mennessä sen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin, jossa teet valintakokeen.

Jos teet valintakokeesi Laurea-ammattikorkeakoulussa tai osallistut Laurean ylempien AMK koulutusten valintakokeisiin, löydät ohjeet ja lomakkeen Laurean sivuilta.

Hakuajan jälkeen

Valmistaudu valintakokeisiin

AMK-valintakoe

AMK-valintakokeella voit hakea ammattikorkeakoulujen AMK-koulutuksiin. AMK-valintakoetta koskeva ohjeistus on koottu ammattikorkeakouluun.fi-sivustolle. Samalla sivustolla voit tutustua myös todistusvalintaan.

Tutustu AMK-valintakokeeseen.

Muista aina tarkistaa myös ammattikorkeakoulujen omat käytännön ohjeet AMK-valintakokeisiin saapuville. Saat linkin ohjeisiin toukokuussa, tunnistautumiseen tarvitsemasi QR-koodin mukana.

YAMK-valintakoe tai valintaopintojakso

Ylempiin AMK-koulutuksiin hakevat osallistuvat Laurean omiin koulutuskohtaisiin valintakokeisiin. Valintakokeiden ja valintaopintojaksojen aikataulut ja ohjeet julkaistaan ennen hakuaikaa.

Tutustu aikatauluihin ajoissa ja varmista, että voit osallistua kaikkien hakemiesi koulutusten valintakokeisiin.

Tutustu ylempien AMK -koulutusten valintakokeisiin

Valintojen tulokset

Todistusvalintojen tulokset julkaistaan ennen valtakunnallista AMK-valintakoetta (viimeistään ma 14.10.2024)

Jos sinut hyväksytään todistusvalinnassa alempaan hakutoiveeseesi, voit vielä halutessasi tavoitella ylemmän ammattikorkeakoulu-hakutoiveesi paikkaa AMK-valintakokeella.

AMK-valintakokeen ja ylempien AMK -koulutusten tulokset julkaistaan viimeistään 21.11.2024.

Kaikki hakijat saavat sähköpostitse Opetushallituksen lähettämän henkilökohtaisen tuloskirjeen 21.11.2024.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan ja tarvittavat tutkintotodistusten tai työtodistusten kopiot toimitettava, sekä lukuvuodelle ilmoittauduttava syksyn 2024 yhteishaussa 28.11.2024 klo 15.00 mennessä.
Jos saat varasijalta opiskelupaikan, tulee nämä asiat tehdä 7 vuorokauden kuluessa valinnan tiedoksi saannista.

Jos sinut on valittu ensimmäiseksi priorisoimaasi hakukohteeseen, voit ottaa tarjotun opiskelupaikan vastaan heti Oma opintopolku –palvelussa. Palveluun kirjautuminen vaatii tunnistautumisen, esimerkiksi verkkopankkitunnukset.

Jos valintasi tilana näkyy ”hyväksytty –odottaa ylempien hakutoiveiden tuloksia”, et voi ottaa opiskelupaikkaa vastaan, ennen kuin kaikkien ylempien hakutoiveidesi valinnan tulokset on julkaistu (syksyn yhteishaussa viimeistään 21.11.2024).

Varasijavalinnat ja lisähaut

Varasijoilta voi tulla hyväksytyksi tulosten julkaisemisesta lähtien. Varasijalta valinnat päättyvät 18.12.2024

Oman tilanteen kehittymistä on mahdollista seurata Oma opintopolku–palvelussa.

Ammattikorkeakoulut voivat järjestää lisähakuja keväällä 2025 alkaviin koulutuksiin. Mahdolliset lisähaut julkaistaan www.opintopolku.fi palvelussa.

Uudelle opiskelijalle

Uuden opiskelijan muistilistalta löydät ohjeet mm:

 • opiskelupaikan vastaanottamiseen sekä lukuvuodelle ilmoittautumiseen ja puuttuvien todistuskopioiden toimittamiseen,
 • Laurean käyttäjätunnusten aktivoimiseen ja
 • verkko-orientaation tekemiseen.

Kampusten ohjeista löydät:

 • ensimmäisen kontakipäivän ohjeet, sekä
 • lukuvuoden aikataulun, joka julkaistaan opiskelijavalintojen julkaisun yhteydessä.

Siirry Uudelle opiskelijalle –sivuille

Oikaisumenettelyohje

Mikäli päätöstä opiskelijavalinnasta ei ole tehty haun valintaperusteiden mukaisesti, henkilöllä on mahdollisuus hakea kirjallisesti oikaisua ammattikorkeakoulun johtoryhmältä 14 päivän kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta (syksyn yhteishaussa 21.11.2024 alkaen).

Olethan yhteydessä Laurean hakijapalveluihin ennen oikaisupyynnön lähettämistä. Näin asiasi käsittely voi nopeutua tai se voidaan mahdollisesti selvittää ilman että varsinaista oikaisupyyntöä tarvitsee lähettää.

Kerro oikaisupyynnössä nimesi, yhteystietosi ja miltä osin valintaperusteita ei ole noudatettu tai miltä osin opiskelijavalinta on tehty virheellisesti.

Oikaisupyyntö lähetetään sähköisellä lomakkeella osoitteessa E-lomake - Oikaisupyyntö - Laurea-ammattikorkeakoulu 
tai osoitteeseen Laurea-ammattikorkeakoulu, Johtoryhmä, Ratatie 22, 01300 Vantaa.

 

Laurea Hakijapalvelut

Ratatie 22
01300 Vantaa
Puh. (09) 8868 7293
fax (09) 8868 7298
Hakemiseen liittyvät yhteydenotot: hakijapalvelut@laurea.fi

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu ma-to klo 10 - 12.

Kesällä palvelemme puhelimitse ajalla 17.6 .- 9.8.2024, tiistai - torstai, klo 10 - 12. 

Palvelemme opiskelijahakuun liittyvissä asioissa puhelimitse, sähköpostitse ja voit myös varata etäohjausajan Teams tapaamiseen. Teams ajanvarauksia voi tehdä ma -to klo 12:45 - 15:00 väliselle ajalle -> linkki ajanvaraukseen. Vahvistamme varatun ajan erikseen sähköpostilla. Toimistomme sijaitsee Tikkurilan kampuksella opintotoimiston yhteydessä. Seuraavat ohjausajat ovat tarjolla syyslukukaudella 2024. 

Mikäli asiasi koskee Avoimen AMK opintoja tai polkuopintoja, olethan yhteydessä Avoimen AMK:n toimijoihin. 

Syksyn 2024 yhteishaku

Syksyn yhteishaku 28.8. - 11.9.2024

Syksyn yhteishaussa haetaan keväällä 2025 alkaviin koulutuksiimme.

Hakemisen ohjeet

Yhteishaun valintatavat ja valintakokeet

Täältä löydät korkeakoulujen syksyn 2024 yhteishaun valintatavat ja valintakokeiden tiedot.


Lue lisää

Opiskelijana Laureassa

Laureassa pääset oikeasti tekemään! Hankit ammattialallasi tarvittavaa osaamista osallistumalla kehittämishankkeisiin ja -projekteihin.


Lue lisää opiskelemisesta Laureassa