Siirry sisältöön

Yhteishaun ohjeet

Tutustu huolella ohjeisiin ennen hakulomakkeen täyttämistä. Autamme mielellämme kaikissa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä!

Ennen hakua

Laurea-ammattikorkeakoulun syksyllä alkaviin suomenkielisiin koulutuksiin haetaan korkeakoulujen kevään 2023 toisessa yhteishaussa 15. - 30.3.2023. Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä kello 15.00.

Voit täyttää hakemuksellesi kuusi hakutoivetta, jotka sinun tulee laittaa mieluisuusjärjestykseen. Hakutoiveiden järjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Tämä tarkoittaa, että sinulle tarjotaan yhtä opiskelupaikkaa, eli ylintä, johon pisteesi riittävät.

Kuka voi hakea yhteishaussa?

Voit hakea AMK-koulutuksiin, kun olet suorittanut toisen asteen tutkinnon, esimerkiksi lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, suorittanut ulkomailla toisen asteen tutkinnon tai olet suorittanut korkeakoulututkinnon.

Ylempiin AMK -koulutuksiin voit hakea kun sinulla on soveltuva korkeakoulututkinto tai aiempi opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto (poikkeuksena estenomi YAMK -koulutus) ja lisäksi tutkinnon jälkeen vähintään kaksi vuotta soveltuvaa työkokemusta. YAMK-koulutuksiin on määritelty lisäksi koulutuskohtaiset pohjakoulutusvaatimukset jotka löydät koulutusten esittelysivuilta.

Hakijoiden tiedottaminen

Hakijoita tiedotetaan hakemiseen liittyvissä asioissa pääsääntöisesti sähköpostitse.

Huolehdi koko hakemisen ajan, että sähköpostissasi on tilaa vastaanottaa uusia viestejä. Tarkista huolellisesti sähköpostisi kansiot, myös roskapostikansiot.

Yhteishaussa mukana olevat koulutukset

Korkeakoulut julkaisevat yhteshaussa mukana olevat koulutukset Opintopolku-palvelussa.  Voit tutustua kootusti Laurean yhteishaussa mukana oleviin koulutuksiin Koulutukset -sivullamme.

Tutustu myös erillishauissa oleviin koulutuksiimme. Näissä koulutuksissa on yleensä erityinen pohjakoulutus- tai työkokemusvaatimus.

Opetusmuodot

Tutustu jo ennen hakemista koulutusten esittelyissä myös opetusmuotoihin.

Monimuotototeutus on suosittu opetusmuoto, mutta myös monimuotototeutuksissa on lähipäiviä päiväsaikaan, sekä aikataulutettuja tehtäviä ja läsnäoloa vaativia etäluentoja, jotka vaativat joustoa niin opiskelijalta kuin mahdolliselta työnantajaltakin.

Monimuoto-opinnot ovat työmäärältään yhtä laajat kuin päiväopinnot, joten opintoihin tulee varata riittävästi aikaa ja jo etukäteen kannattaa miettiä, miten sovittaa yhteen työn, opiskelun ja muun elämän.

Sosiaali- ja terveysalan terveydelliset vaatimukset

Sosiaali- ja terveysalalle hakevien tulee huomioida sosiaali- ja terveysalan terveydelliset vaatimukset. Tutustu terveydentilaa koskeviin ohjeisiin.

Valintakokeet ja todistusvalinta

Tutustu jo ennen hakemista valintakokeiden ajankohtiin, ja varmista, että voit osallistua kaikkien hakemiesi koulutusten valintakokeisiin. Huomioi myös, että valintakokeiden aikaa tai paikkaa ei voi vaihtaa.

Valintakokeista ja todistusvalinnasta kerromme Opiskelijavalinnat-sivulla.

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

Tutustu jo etukäteen mihin mennessä yksilöllisiä järjestelyitä valintakokeeseen tulee hakea ja mitä liitteitä hakemukseen tulee liittää. Yksilöllisen järjestelyiden ohjeet.

Hakuaikana

Täytä hakemus

Hakemuksen voi täyttää hakuaikana 15. - 30.3.2023 osoitteessa www.opintopolku.fi

Hakuaika päättyy haun viimeisenä päivänä klo 15.00.

Varaa ennen hakemuksesi täyttämistä esille tutkinto- ja työtodistukset ja poimi tarvittavat tiedot niistä. Älä arvaa tietoja hakulomakkeelle. Hakija on vastuussa siitä, että hän on haun yhteydessä antanut oikeat tiedot esimerkiksi koulutustaustasta, arvosanoista ja työkokemuksesta. Opiskelupaikka on ehdollinen niin kauan, kunnes haussa käytettyjen tietojen ja dokumenttien oikeellisuus on tarkastettu.

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat siitä sähköpostiisi vahvistusviestin.

Voit valita hakulomakkeelle yhteensä kuusi hakutoivetta. Hakutoiveet tulee asettaa mieluisuusjärjestykseen, koska voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseen, johon pisteesi riittävät.

Hakutoivejärjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen. Hakukohteita ei voi myöskään poistaa tai lisätä enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Sinun tulee hakuaikana ilmoittautua AMK-valintakokeeseen. Hakulomake ohjaa sinua valitsemaan valintakoepaikan, jos olet valinnut hakukohteen, jossa AMK-valintakoe on käytössä.

Hakuajan päättymisen jälkeen et voi muuttaa valitsemaasi AMK-valintakokeen aikaa tai paikkaa. Valintakokeeseen ilmoittaudutaan, vaikka et aikoisikaan osallistua kokeeseen.

 

Ohjeet hakulomakkeen täyttämiseen

Lisää pyydetyt tutkintotodistusten kopiot hakulomakkeelle

Todistuskopiot tulee liittää hakemukselle, hakemuksella näkyvään määräaikaan mennessä (6.4.2023 klo 15.00), jos haet jollain seuraavista tutkinnoista;

 • Suomessa suoritettu ylioppilastutkinto ennen vuotta 1990
 • Suomalainen lukion oppimäärä ilman ylioppilastutkintoa
 • Ennen vuotta 2017 Suomessa suoritettu ammatillinen perustutkinto
 • Ennen vuotta 2018 Suomessa suoritettu ammatti-, tai erikoisammattitutkinto
 • Opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
 • Kansainvälinen ylioppilastutkinto (EB-, IB-, Reifeprüfung/DIA-tutkinnolla)
 • Suomessa suoritettu korkeakoulututkinto (Vaihtoehtoisesti voit jakaa hakulomakkeella linkin opintosuoritustietoihisi Oma Opintopolku-palvelusta saatavan linkin avulla)
 • Ulkomailla suoritettu tutkinto (jos todistuksen kieli ei ole suomi, ruotsi tai englanti, tulee sinun lähettää myös kopio virallisen kielenkääntäjän tekemästä käännöksestä).

Tallenna liitteesi PDF/JPG/PNG-muodossa. Nimeä tiedostot muotoon "Sukunimi_Etunimi_dokumentti", esimerkiksi Meikäläinen_Maija_tutkintotodistus

Jos otat todistuksestasi kuvan, tulee kuvassa näkyä koko todistus ja kuvan tulee olla tarkka, jolloin todistuksen kaikki yksityiskohdat näkyvät.

Tarvittaessa voit myös postittaa liitteet osoitteeseen Laurea-ammattikorkeakoulu, Hakijapalvelut, Ratatie 22, 01300 Vantaa. Myös tällöin todistuskopioiden tulee olla perillä määräaikaan mennessä.

Jos hakija on Suomessa pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija, eikä hän voi todistaa aikaisempaa tutkintoaan asiakirjoin, tulee hänen täyttää taustaselvityslomake. Taustaselvityslomake ja sen liitteet (kopio turvapaikkapäätöksestä tai oleskeluluvasta suojelun perusteella) tulee toimittaa kaikkien hakukohteiden korkeakoulujen hakijapalveluihin 6.4.2023 klo 15.00 mennessä.

Hakemukselle ei tule ladata arkaluontoisia liitteitä.

Työtodistusten kopiot

Työtodistusten kopioita saatetaan pyytää koulutuksissa, joissa on työkokemusvaatimus. Laureassa tämä koskee vain ylempiä AMK -koulutuksia, joissa on kahden vuoden työkokemusvaatimus.
Tarkistamme työkokemuksen työtodistuksista vain opiskelijaksi valituilta, joten sinun ei tarvitse liittää niitä hakemukselle vielä hakuaikana. Jos hakemuksellasi kuitenkin jokin toinen korkeakoulu pyytää työtodistusten kopioita, tulee sinun liittää ne hakemukselle annettuun määräaikaan mennessä.

Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt

Toimita mahdolliset hakemukset sähköiseen AMK-valintakokeeseen liittyvistä yksilöllisistä järjestelyistä määräaikaan 6.4.2023 klo 15.00 mennessä sen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin, jossa teet valintakokeen. AMK-valintakokeen yksilöllisten järjestelyjen ohjeet ja lomake.

Jos haet Laurean ylempiin AMK -koulutuksiin ja tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeeseen, löydät ohjeet ja lomakkeen Laurean sivuilta.

 

Hakuajan jälkeen

Valmistaudu valintakokeisiin

AMK-valintakoe

AMK-valintakokeella voit hakea ammattikorkeakoulujen AMK-koulutuksiin. AMK-valintakoetta koskeva ohjeistus on koottu ammattikorkeakouluun.fi-sivustolle:

Tutustu AMK-valintakokeeseen

Muista aina tarkistaa myös ammattikorkeakoulujen omat käytännön ohjeet AMK-valintakokeisiin saapuville. Saat linkin ohjeisiin toukokuussa, tunnistautumiseen tarvitsemasi QR-koodin mukana.

Ylempiin AMK-koulutuksiin hakevat osallistuvat Laurean koulutuskohtaisiin valintakokeisiin.

Tutustu ylempien AMK -koulutusten valintakokeisiin

Valintojen tulokset kevään 2023 toisessa yhteishaussa

Todistusvalintojen tulokset julkaistaan ennen valtakunnallista AMK-valintakoetta.
Todistusvalinnassa ovat mukana ylioppilaat ja 1.8.2015 jälkeen ammatillisen perustutkinnon suorittaneet hakijat. Syksyllä ylioppilastutkintoon valmistuvat hakijat eivät ole mukana syksyn yhteishaun todistusvalinnoissa.

AMK-valintakokeen ja ylempien AMK -koulutusten tulokset julkaistaan viimeistään 7.7.2023.

Kaikki hakijat saavat sähköpostitse Opetushallituksen lähettämän henkilökohtaisen tuloskirjeen 7.7.2023.

Oikaisumenettelyohje

Mikäli päätöstä opiskelijavalinnasta ei ole tehty valtakunnallisten valintaperusteiden mukaisesti, henkilöllä on mahdollisuus hakea kirjallisesti oikaisua ammattikorkeakoulun johtoryhmältä 14 päivän kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta.

Olethan yhteydessä Laurean hakijapalveluihin ennen oikaisupyynnön lähettämistä. Näin asiasi käsittely voi nopeutua tai se voidaan mahdollisesti selvittää ilman että varsinaista oikaisupyyntöä tarvitsee lähettää.

Kerro oikaisupyynnössä nimesi, yhteystietosi ja miltä osin valintaperusteita ei ole noudatettu tai miltä osin opiskelijavalinta on tehty virheellisesti. Oikaisupyyntö lähetetään osoitteeseen Laurea-ammattikorkeakoulu, Johtoryhmä, Ratatie 22, 01300 Vantaa tai sähköpostilla rehtorintoimisto@laurea.fi. Otsikkoon ’’ Oikaisupyyntö Etunimi Sukunimi’’. 

Näin lähetät salatun sähköpostin Laureaan:  

 • Mene osoitteeseen https://securemail.laurea.fi
 • Kirjoita kenttään osoite, josta viesti lähetetään. Esim. etunimi.sukunimi@yritys.fi
 • Syötä sivulla näkyvä varmistuskoodi ja klikkaa ”CONTINUE”

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan ja tarvittavat tutkintotodistusten tai työtodistusten kopiot toimitettava, sekä lukuvuodelle ilmoittauduttava kevään 2023 toisessa yhteishaussa 14.7.2023 klo 15.00 mennessä. Jos saat varasijalta opiskelupaikan, tulee nämä asiat tehdä 7 vuorokauden kuluessa valinnan tiedoksi saannista.

Opiskelupaikan saaneet ohjeistetaan opiskelupaikan vastaanottamiseen, tarvittavien todistuskopioiden toimittamiseen ja opintojen alkamiseen liittyvissä asioissa korkeakoulujen Uudelle opiskelijalle –sivuilla.

Varasijavalinnat ja lisähaut

Varasijoilta voi tulla hyväksytyksi tulosten julkaisemisesta lähtien. Varasijalta valinnat päättyvät 1.8.2023.

Oman tilanteen kehittymistä on mahdollista seurata Oma opintopolku–palvelussa. Palveluun kirjautuminen vaatii tunnistautumisen, esimerkiksi verkkopankkitunnukset.

Ammattikorkeakoulut voivat järjestää lisähakuja syksyllä 2023 alkaviin koulutuksiin. Mahdolliset lisähaut julkaistaan www.opintopolku.fi palvelussa.

Opinnot alkavat

Opinnot alkavat elo-syyskuussa 2023. Lukuvuoden aikataulut julkaistaan opiskelijavalintojen julkaisun yhteydessä Laurean Uudelle opiskelijalle -sivuilla. 

 

Laurea Hakijapalvelut

Ratatie 22
01300 Vantaa
Puh. (09) 8868 7293
fax (09) 8868 7298
Hakemiseen liittyvät yhteydenotot: hakijapalvelut@laurea.fi

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu ma-to klo 10 - 12.
Puhelinpalvelumme on kiinni valintakoeviikon ajan, 29.-31.5.

Palvelemme opiskelijahakuun liittyvissä asioissa puhelimitse, sähköpostitse ja voit myös varata etäohjausajan Teams tapaamiseen. Teams ajanvarauksia voi tehdä ma -to klo 12:45 - 15:00 väliselle ajalle -> linkki ajanvaraukseen. Vahvistamme varatun ajan erikseen sähköpostilla. Toimistomme sijaitsee Tikkurilan kampuksella opintotoimiston yhteydessä. 

Mikäli asiasi koskee Avoimen AMK opintoja tai polkuopintoja, olethan yhteydessä Avoimen AMK:n toimijoihin. 

AMK-valintakokeet

AMK-valintakokeet järjestetään Laureassa 29.5. - 31.5.2023

Tutustu Laurean valintakoeohjeisiin.

AMK-valintakoe Laureassa

Yhteishaun valintatavat ja valintakokeet

Täältä löydät korkeakoulujen kevään 2023 toisen yhteishaun valintatavat ja valintakokeiden tiedot.


Lue lisää

Opiskelijana Laureassa

Laureassa pääset oikeasti tekemään! Hankit ammattialallasi tarvittavaa osaamista osallistumalla kehittämishankkeisiin ja -projekteihin.


Lue lisää opiskelemisesta Laureassa