Siirry sisältöön

Vankiterveydenhuolto tarjoaa monipuolisen tehtäväkentän sairaanhoitajalle

Tutustumme sairaanhoitajan työhön vankiterveydenhuollossa sairaanhoitaja Lasse Metsävirran kanssa.

Sairaanhoitaja Lasse Metsävirta.

Laureassa käynnistyy syksyllä 2024 ainutlaatuinen ammattiuraopintojen kokonaisuus, jossa kymmenelle sairaanhoitajaopiskelijalle tarjoutuu mahdollisuus syventää osaamistaan vankien terveydenhuollon alueella. Ydin- ja täydentävien opintojen ja harjoitteluiden kautta opiskelijoille avautuu monipuolisia mahdollisuuksia tarjoava urapolku vankiterveydenhuollossa.  

Millaista sitten on työ sairaanhoitajana vankiterveydenhuollossa ja millaista osaamista työssä vaaditaan? Tapasimme Psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksikössä työskentelevän Lasse Metsävirran, joka kertoo työstään muurien sisällä. 

Vankiterveydenhuollossa tarjotaan sama hoito kuin siviilissä 

Sairaanhoitajaksi vuonna 2007 valmistunut Lasse Metsävirta on työskennellyt vankien terveyspalvelut järjestävässä Vankiterveydenhuollossa (VTH) pian kymmenen vuotta. Metsävirran työpaikka on Vantaan vankilan yhteydessä toimiva psykiatrinen vankisairaala. Ennen VTH:lla aloittamista hän ehti työskennellä usean vuoden ajan psykiatrisissa sairaaloissa sekä suljetuilla osastoilla että avo-osastolla. 

Vankiterveydenhuollossa tarjoamme kaiken sen hoidon, mitä siviilissäkin tarjottaisiin. Työni on siis tuttua psykiatrista hoitotyötä; potilaiden kanssa olemista ja keskustelua, sekä erilaisiin oikeuspsykiatrisiin tutkimuksiin, Metsävirta kertoo.  

Toki psykiatriseen sairaalaan verrattuna meillä vankilassa tietyt asiat ovat poissuljettuja enkä esimerkiksi voi lähteä ahdistuneen potilaan kanssa ulos kävelylle, kuten aiemmassa työssäni.  

Erityisellä työympäristöllä on myös toinen, yllättäväkin puoli. Lasse Metsävirta kuvailee vankilaa turvalliseksi työpaikaksi: 

Me tiedämme koko ajan, missä potilaamme ovat. Potilaat ovat myös lähtökohtaisesti selvin päin eivätkä ole aseistautuneita. Varovaisuutta on totta kai aina noudatettava, mutta silti tämä on turvallisin paikka, missä olen ollut töissä, hän painottaa.  

Mahdollisuus kehittää oman yksikön toimintaa sekä omaa osaamista 

Psykiatrisessa vankisairaalassa työnkuva on todella laaja. Siihen kuuluu perustyön lisäksi mm. opioidikorvaushoito-asioita, seksuaalirikollisten hoidontarpeen arviointia sekä oikeuspsykiatrisia tutkimuksia eli mielentilatutkimuksia, vaarallisuusarvioita ja elinkautisvankien riskiarvioita. Osasto, jolla Lasse Metsävirta työskentelee, on pieni ja joustava: 

Tämä on mahdollistanut sen, että olemme koko ajan päässeet kehittämään omaa toimintaamme, Metsävirta kertoo.  

Työ Vankiterveydenhuollossa on tarjonnut Lasse Metsävirralle vaihtelevien ja monipuolisten työtehtävien lisäksi myös mahdollisuuksia oma osaamisen kehittämiseen esimerkiksi koulutusten muodossa. Metsävirta on myös itse käynyt pitämässä mielenterveyden aiheisiin liittyen luentoja VTH:n sekä Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstölle. Lisäksi hän on päässyt mukaan THL:n itsemurhien ehkäisyohjelmaan kuuluvaan vankien itsemurhien ehkäisykoulutuksen kehittämiseen. 

”Moni potilas pääsee vankilassa ensi kertaa hoidon piiriin” 

Sairaanhoitajan työssä vankiterveydenhuollossa Lasse Metsävirtaa motivoi työn merkityksellisyys. Valitettavasti monet vangit ovat moniongelmaisia ja monisairaita. Psyykkiset sairaudet ovat isossa roolissa ja esimerkiksi ADHD:n on todettu olevan suomalaisten vankien keskuudessa erittäin yleistä.  

Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen kuullut jonkun potilaani päässeen nyt vankilassa ensimmäistä kertaa hoidon piiriin, Metsävirta kertoo.  

Tämä kertoo, miten iso merkitys meidän työllämme on – niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Minulle on henkilökohtaisesti tärkeää, että nämä ihmiset tulevat hoidetuksi.  

Metsävirta kannustaa tutustumaan vankiterveydenhuollon mahdollisuuksiin rohkeasti ja avoimin mielin. Työ vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja ja kykyä kohdata ihminen sairauden, mahdollisen päihdeongelman ja rikoksen takaa. Kohtaamiset monesti myös palkitsevat hoitotyön tekijän:  

Tässä työssä saa paljon myös hyvää palautetta. Usein vangit arvostat hoitoa, jota saavat. 

Lue lisää vankiterveydenhoidon ammattiuraopinnoista