Siirry sisältöön

Uraseurantakysely: Laureasta valmistuneet tyytyväisiä työuraan ja tutkintoon

Ammattikorkeakoulututkinto ja opinnoista saatava osaaminen kantaa työelämässä

Ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen uraseurantakysely AMK- ja YAMK-tutkinnon suorittaneille toteutettiin loppuvuodesta 2021. Kysely lähetettiin kaikille viisi vuotta aikaisemmin ammattikorkeakouluista valmistuneille. Laureasta valmistuneista opiskelijoista kyselyyn vastasi 711 henkeä, joista 99 oli ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita. Laureasta valmistuneet ovat tyytyväisiä suorittamaansa tutkintoon (81%) ja tähän astiseen työuraansa (84%).

”Koulutus antoi hyvän pohjan ja työkaluja työelämään. Tutkinto on ollut selkeä etu uralla edetessä.” (Laureasta valmistunut tradenomi, AMK)

“Tutkinto on tukenut etenemistä työurallani ja on lisännyt sellaista osaamista, jota olen työelämässä tarvinnut.” (Laureasta valmistunut tradenomi, YAMK)

Opetuksesta vastaava vararehtori Katri Ojasalo iloitsee valmistuneilta saadusta positiivisesta palautteesta.

- Opetuksen sisältöjen ja toteutustapojen jatkuva kehittäminen näkyy esimerkiksi siinä, että yhä useampi sekä amk- että yamk-tutkinnon suorittaneista kokee pystyvänsä hyödyntämään opinnoissaan oppimaansa hyvin nykyisessä työssään.

Kysely kertoo, että Laureassa ammattikorkeakoulututkinnon viisi vuotta sitten suorittaneiden työllisyystilanne on erittäin hyvä; vailla työtä on vain 1 prosentti vastaajista. 74% vastanneista on kokopäivätyössä viisi vuotta valmistumisen jälkeen ja 10% määräaikaisessa kokopäivätyössä. Yrittäjänä puolestaan toimi 2 % vastaajista.

Kyselyyn vastanneista 80% kertoo työskentelevänsä tällä hetkellä suorittamaansa tutkintoa vastaavalla alalla.

Jatkuva oppiminen mukana urasuunnitelmissa

Kyselyn vastauksista käy ilmi, että oman osaamisen jatkuva kehittäminen nähdään tärkeänä työelämässä menestymisen kannalta. Tutkinnon suorittamisen jälkeen erilaisiin lyhyempiin koulutuksiin tai opintokokonaisuuksiin on osallistunut 37% vastaajista ja ylempään korkeakoulututkintoon tähtääviin opintoihin on hakeutunut 26% vastaajista.

Avoimella kysymyksellä selvitettiin tarkemmin valmistuneiden lisäkoulutuksen tarvetta ja AMK-tutkintoon valmistuneet kertovat hakeutuvansa erityisesti oman alan syventäviin koulutuksiin. YAMK-tutkintoon valmistuneiden vastauksista puolestaan käy ilmi, että lisäkoulutusta haetaan erityisesti johtamis- ja esimiestaitojen kehittämiseen.

Tämän päivän tärkeimpinä työelämätaitoina Laureasta vuonna 2016 valmistuneet pitävät mm. kykyä oppia ja omaksua uutta, oma-aloitteisuutta ja itseohjautuvuutta sekä stressinsietokykyä ja sopeutumista uusiin tilanteisiin.

Valtakunnallinen uraseurantaverkosto koordinoi kyselyn toteutusta

Ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen uraseurantakysely lähetetään vuosittain viisi vuotta aikaisemmin ammattikorkeakouluista valmistuneille. Kysely toteutettiin vuonna 2021 neljännen kerran. Uraseurantakyselyyn vastasi yhteensä 9677 vuonna 2016 valmistunutta henkilöä ympäri Suomea.

Kysely tuottaa tietoa ammattikorkeakoulusta valmistuneista ja heidän työuristaan. Korkeakoulut hyödyntävät uraseurantatietoa koulutuksen suunnittelussa ja kehittämisessä.

Ammattikorkeakoulujen uraseurantakyselyn toteuttamiseksi ja uraseurantatiedon levittämiseksi on perustettu ammattikorkeakoulujen muodostama valtakunnallinen uraseurantaverkosto.

Kyselyn tuloksiin voi tutustua Opetushallinnon tilastopalvelu Vipusessa.