Siirry sisältöön

Laurean kumppanit hybridivaikuttamisteeman äärellä

Laurea järjesti kumppaneilleen ja alumneilleen tilaisuuden, jossa kuultiin ajankohtaista asiaa hybridivaikuttamisesta valtakunnallisella tasolla, yritystasolla ja tutkimustasolla.

Jarno Limnéll

Leppävaaran kampukselle kutsuttiin hybridivaikuttamisen aamiaistilaisuuteen Laurean turvallisuusalan avainkumppaneita ja alan koulutuksesta valmistuneita alumneja. Valtakunnallisen tason hybridivaikuttamisesta oli puhumassa puolustusvaliokunnan jäsen, Laurean hallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Jarno Limnéll. Kansainvälisen yrityksen näkökulmasta hybridivaikuttamisesta piti puheenvuoron Nokian Head of Crisis Management, Geopolitical Risk & Executive Protection & Laurean alumni Jere Peltonen. Laurean tutkimuksista ja TKI-hankkeista hybridivaikuttamisen varautumisen ja torjunnan alueelta kertoi johtaja Isto Mattila.

“Hybridivaikuttamisessa on kyse ihmismielistä taistelutilana. Informaatiovaikuttaminen on vaikuttamista tunteisiin. Jos joku tieto vaikuttaa vahvasti tunteisiin kannattaa pohtia, onko se oikeaa tietoa. Onkin tärkeää pitää huolta omasta henkisestä hyvinvoinnista irrottautumalla välillä ajantasaisesta digimaailmasta ja uutisoinnista ja lähteä sen sijaan vaikka ulos liikkumaan. Olemme juuri nyt riskien ja turvattomuuden äärellä, mutta kyllä me tästä selviämme. Ollaan valppaina, pidetään huolta toisistamme, eikä luovuta toivosta. Hyvin meidän käy”, evästi sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll kuulijoita.

Isto Mattila toi esille Laurean turvallisuustutkimuksessa tekemää kansainvälistä TKI-työtä ja muistutti yritysyhteistyön merkittävyydestä hanketyössä. Korkeakoulussa tehtävällä tutkimuksella pyritään löytämään vastauksia hybridivaikuttamiseen, saatua tietoa viedään myös opetukseen.

Isto Mattila

Isto Mattila

“Laurea on turvallisuustutkimuksen numero yksi suomalaisessa korkeakoulukentässä. Erityisiä kyseisen aihealueen hankkeita ovat muun muassa Laurean johtama EU-Hybnet-tutkimushanke, jonka tavoitteena on suojella EU:ta hybridiuhkia vastaan. AI-ARC-hanke puolestaan parantaa raja- ja ulkorajaturvallisuutta sekä tukee yhteistyötä ulkorajojen valvonnassa pohjoisella jäämerellä ja pohjoisella avomerellä. Tuoreen VIGIMARE-hankkeen tavoitteena puolestaan on vahvistaa merenalaista infrastruktuuria siihen kohdistuvilta uhilta.”

Nokian Jere Peltonen avasi globaalien yritysten altistumista hybridivaikuttamisen riskeille ja peräänkuulutti yritysten ymmärrystä hybridivaikuttamisen pitkäjänteisestä ja moniulotteisesta luonteesta.

Jere Peltonen

Jere Peltonen

“Globaaleihiin yrityksiin kohdistuvia vaikuttamisen keinoja ovat muun muassa kyberhyökkäykset, sosiaalisen median vaikuttaminen, psykologinen vaikuttaminen, poliittinen ja geopoliittinen vaikuttaminen, toimitusketjujen häirintä, laiton tiedustelu, informaatiovaikuttaminen ja terrorismi. Johtamisen ja hallinnan kannalta on tärkeää tunnistaa vaikuttamiskohteeksi joutuminen sekä heijastusvaikutukset ja skenaariot riittävän pitkällä aikajänteellä.”

Laurean missio luoda kestävää kehitystä yhdessä työelämän kanssa toteutuu konkreettisesti avainkumppanuustoiminnassa. Kumppanuudet ovat elintärkeitä opiskelijoiden työelämäosaamisen oppimispolulla, mutta myös TKI-toiminnan kasvattamisessa.