Siirry sisältöön

YAMK-opiskelija Helmi Kallio: Jokaisella johtajalla pitäisi olla voimavaralähtöisiä työmenetelmiä takataskussa

Opiskelijahaastattelussa voimavaraistavien työtapojen johtaminen ja kehittäminen sosiaali- ja terveysalalla -YAMK-koulutuksessa opiskeleva Helmi Kallio.

Helmi Kallio

Helmi Kallio valmistui Diakista sosionomiksi kahdeksan vuotta sitten ja opiskelee nyt Voimavaraistavien työtapojen johtaminen ja kehittäminen sosiaali- ja terveysalalla -YAMK-koulutuksessa Laureassa.

Kallio on töissä Aspa-säätiössä ja tekee opinnäytetyötään työnantajalleen Digi haltuun! -hankkeeseen. Opinnäytetyön tavoitteena on luoda saavutettavuuden arvioinnin ohjelmateoria, jonka pohjalta Digi haltuun! -hankkeessa tehdään julkisten digipalvelujen saavutettavuuden arviointimenetelmä. Kallio selvittää parhaillaan nykytilannetta ja tekee asiantuntija- ja käyttäjähaastatteluja. 

Johtajuuden ja voimavaralähtöisyyden teemat sytyttivät kipinän hakea koulutukseen

Asiantuntijatehtäviin ja mahdollisesti esimiestehtäviinkin joskus tulevaisuudessa tähtäävä Kallio kiinnostui yamk-koulutuksesta, sillä johtajuuden teema ja voimavaralähtöisyys ovat hänen sydäntään lähellä. Myös orastava haave kuraattorin tai tutkivan asiantuntijan työstä motivoi jatkamaan yamk-tutkintoon saakka, sillä monissa paikoissa se on tehtävän edellytyksenä.

Opiskelu on Kallion mielestä käytännössä intensiivistä ja vaatii selkeää aikatauluttamista, aikaa ja tukea työnantajalta ja perheeltä. Opinnot on onneksi mahdollista suunnitella omaan elämäntilanteeseen sopiviksi. 

- Ei se ole itsestäänselvyys suorittaa opintoja 1,5 vuodessa. Olen ottanut tavoitteeksi valmistua 1,5 vuodessa, mutta tutkinnon suorittamisen voi räätälöidä oman elämäntilanteen mukaankin.

Työn ja opiskelujen yhteensovittaminen on YAMK-opiskelussa avainasemassa. Kallio on saanut tukea opintoihin omalta työnantajaltaan.

- Meidänkin kurssilla on monenlaisia opiskelijoita ja rytmejä. Aika paljon vaikuttaa se, miten työnantaja joustaa ja antaa vapaita. Nyt olen ollut kohta 3 kuukautta opintovapaalla, että saan opparia kirjoitettua. Se on ollut aika kiva, että pääsin hankkeesta opintovapaalle. Kyllä se työnantajan ja perheen tuki on tärkeä.

Voimavaraistavista työmenetelmistä voi hyötyä ihan kaikki 

Parasta opinnoissa ovat Kallion mukaan olleet opiskelukaverit, hyvä ryhmähenki sekä se, että aiempaa sosionomin tutkintoa ja omaa ajatteluaan on päässyt syventämään. Opinnot ovat tuoneet psykologista näkökulmaa ja konkreettisia työvälineitä asiakaskohtaamisiin.

Opintoja Kallio suosittelee henkilöille, jotka haluavat kehittyä itse ja kehittää. Voimavaraistavista työmenetelmistä voi hänen mukaansa hyötyä ihan kaikki. Kallio on ammentanut koulutuksen sisällöistä erityisesti näkemystä johtamiseen ja saanut.

- Kun johdetaan ihmistä, niin se on niin monisyistä se ihmisyys -- Jos on ihminen, joka on ihan rikki sisältä ja jolla on perhesuhteet ihan pielessä niin siinä ei hirveästi auta että sä sanot, että meillä on tää muutosjohtaminen tässä meneillään. Pitää huomioida, että siellä voi olla niitä taustoja ja ymmärtää niitä syitä ja ehkä osata käsitellä sitä rikkinäistä ihmistä. Mun mielestä pitäisi ihan jokaisella johtajalla olla tällaisia voimavaralähtöisiä työmenetelmiä takataskussa. 

Kallio on kiitollinen hyvistä verkostoista, mitkä ovat mahdollistaneet opintojen sujuvan etenemisen aikataulussa. 

- Mulle tulee hyvä fiilis siitä, että olen saanut kehittyä ja kehittää itseäni ja sitten siitä että mulla on ollut tähän mahdollisuus. Olen ollut etuoikeutettu, että olen päässyt kouluun ja mulla on ollut verkostot, jotka tukevat niin työssä kuin kotona - ollaan tuettu osallistumistani tähän ja haluttu edistää itseni kehittämistä. Siitä olen kiitollinen.

 

Tutustu tarkemmin Voimavaraistavien työtapojen kehittäminen sosiaali- ja terveysalalla -YAMK-koulutukseen.