Siirry sisältöön

Terveydenhoitajaopiskelija Henrik: ”Kaksoistutkinto antaa hyvät valmiudet sairaanhoitajan työhön Suomessa ja ulkomailla”

Sairaanhoitajan kaksoistutkinto antaa mahdollisuuden ulkomailla opiskeluun ja kansainväliseen uraan.

Laurean ja Yhdysvalloissa sijaitsevan Nazareth Collegen välillä on Transatlantic Dual Degree – yhteistyösopimus. Laurea on Suomen ainoa ammattikorkeakoulu, joka tarjoaa mahdollisuuden Dual degreen eli kaksoistutkinnon suorittamiseen. Tutkinnon suorittaneet valmistuvat sekä Laureasta että Nazareth Collegesta ja saavat sairaanhoitajan pätevyyden Suomessa ja USA:ssa. Ohjelmaan voivat hakea kaikki Laureassa sairaanhoitajatutkintoa suorittavat opiskelijat. Kaksoistutkintoon sisältyy aina yksi tai useampi pakollinen ulkomaanjakso.

Vaihtohaaveet vaihtuivat kaksoistutkintoon

Klaukkalasta kotoisin oleva, lähihoitajatutkinnon lukion jälkeen suorittanut Henrik Räbinä aloitti terveydenhoitajaopinnot Laurean Tikkurilan kampuksella keväällä 2018 ja saa valmistuttuaan pätevyyden toimia sairaanhoitajana sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Henrik suorittaa tällä hetkellä vuoden mittaista vaihtojaksoa Nazareth Collegessa Yhdysvalloissa.

Opiskelijavaihdosta Yhdysvalloissa kiinnostunut Henrik sai tietää mahdollisuudesta hakeutua kaksoistutkintoon Laurean infotilaisuudessa opintojen jo alettua. Haku on käynnissä vuosittain joulu-tammikuussa ja ohjelmaan valitaan vuosittain 1-2 Laurean opiskelijaa.

-    Hakemuksen jättämisen jälkeen oli vielä valintakoe ja haastattelu, jonka jälkeen sain paikan. Ehdin suorittaa Laureassa puolitoista vuotta opintoja sisältäen kolme harjoittelujaksoa, ennen kuin lähdin vaihtoon elokuussa 2019.

Valintakokeen jälkeen Laureassa käynnistyy valmennus vaihtoon lähteville, jossa käydään vaihtoon liittyviä asioita läpi yhdessä opiskelijan ja Nazareth Collegen kanssa. Kevään aikana suunnitellaan vuoden opinnot ja hoidetaan tarvittavat dokumentit, kuten viisumi ja vakuutus, kuntoon.

Opiskelijan tukena on ohjelman koordinaattori, lehtori Nina Glerean ja Laurean kansainvälisten asioiden toimisto. Myös Fulbright Finland -järjestö järjesti vaihtoon lähteville opiskelijoille orientaatioseminaarin ja tarjosi käytännön vinkkejä lähtövalmisteluihin. Henrik sai järjestöltä myös stipendin, joka kattoi syyslukukauden asuntola- ja ruokailukulut.

Teoriapainotteisia opintoja ja päivän pituisia harjoitteluita

Yhdysvalloissa Henrik on suorittanut kursseja esimerkiksi lastensairaanhoidosta ja kansanterveydestä. Suomesta poiketen syksyn opintoihin on sisältynyt myös kaikille yhteisiä, yleissivistäviä opintoja. Näillä opinnoilla tuodaan hoitotyöhön myös eettistä ja filosofista näkökulmaa.

-    Yleissivistävät opinnot ovat olleet mielenkiintoisia. Olen opiskellut uskontoa ja Amerikan historiaa. Kurssit ovat suunnilleen lukiotasoisia, vaikkakin Amerikan historia oli minulle jokseenkin uutta, Henrik kertoo.

Yhdysvalloissa sairaanhoitajan opinnot ovat yliopistotasoisia opintoja. Opiskelu Yhdysvalloissa eroaakin Laurean käytännönläheisestä opiskelusta monella tavalla.

-    Lastensairaanhoidon kurssiin sisältyi harjoittelu, mutta se suoritettiin viettämällä päivä viikossa paikallisessa sairaalassa. Mukanamme harjoittelupäivissä oli oma opettajamme, jonka vastuulla me harjoittelijat olimme. Osaston sairaanhoitajat keskittyivät omiin töihinsä.

Työskentelytapoihin ja toimintaan oli aluksi vaikeaa päästä kiinni:

Loppuharjoittelu alkoi kuitenkin sujumaan paremmin, kun juttelin opettajani kanssa harjoittelun eroista Suomessa ja Yhdysvalloissa., kertoo Henrik.
Harjoittelu mahdollistaa alan seuraamisen lähietäisyydeltä.

-    Yhdysvalloissa tehdään paljon pitkiä, jopa 12 tunnin, työpäiviä.

Ennalta Suomessa tehty opintosuunnitelma varmistaa opintojen sujuvuuden ja sopivuuden Suomesta saatavaan tutkintoon. Opintojen määrä on opintopisteiden kannalta sama, kuin se olisi Suomessa opiskellessakin.

Käytännön eroja kuitenkin on:

-    Opinnot ovat Yhdysvalloissa työläämpiä ja kursseihin sisältyy paljon lukemista, tehtäviä ja tenttejä.

-    Koen, että vuosi on vaihtoajaksi paras, sillä uuteen opiskelurytmiin ja tapaan opiskella kestää aikaa sopeutua. Uskon, että kevätlukukausi tulee olemaan paljon syksyä helpompi, Henrik sanoo.

Elämää kuin elokuvassa

Käytännönjärjestelyt hoituivat Henrikiltä Laurean ja Fulbright-säätiön tuella. Huoneen hän sai lähtöä edeltävänä kesänä. 

-    Asuminen on järjestetty kampuksella sijaitseviin asuntoloihin, joissa kaksi opiskelijaa jakaa yleensä yhden huoneen. Ruokailut järjestetään kampuksella sijaitsevassa ruokalassa. Sekä asuminen että ruokailu tuli maksaa etukäteen ennen opintojen alkua, Henrik selventää.

Yhdysvaltalaisessa Collegessa opiskelu on Henrikin mukaan vastannut elokuvista saatavaa kuvaa urheilujoukkueineen ja asuntolaelämineen. Henrik liittyi opintojen alettua kilpasoutujoukkueeseen ja lajista ja joukkuekavereista on tullut iso osa elämää. Urheilu on suosittu ajanviete opiskelijoiden keskuudessa ja valittavana on niin lacrossea, koripalloa kuin jääkiekkoakin.

-    Tämän kokemuksen myötä ymmärrän paremmin, mistä kaikki college-elämää kuvaavat sarjat ja elokuvat kertovat, Henrik naurahtaa.

Kaksoistutkinto-opiskelijat suorittavat opintonsa Suomessa suomenkielellä.  Ammattisanaston haltuunotto ja muu kommunikointi englanniksi on luonnistunut Henrikin mukaan ihan hyvin. Työssä Suomessa englanninkielisten kollegoiden kanssa keskustellessa on ammattisanasto tullut tutuksi ja kertaukseksi Henrik kävi syksyn aikana terveydenhuollon ammattisanasto englanniksi -kurssin.

-    Alkuun stressasin ja analysoin omaa kehittymistäni. Muiden puheen ymmärtäminen on helppoa mutta omien sanomisten muotoilu vie kyllä jonkin verran aikaa. Tukea on onneksi saanut opettajilta ja muilta kansainvälisiltä opiskelijoilta ja sanavarasto karttuu päivä kerrallaan.

”Kaksoistutkinnon suorittaminen on hyvä tapa haastaa itseään”

Opintojen päätteeksi tulee suorittaa Suomessa HESI-koe ja Yhdysvalloissa lisenssikoe, jotka oikeuttavat sairaanhoitajana toimimiseen sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Henrikille kaksoistutkinto on mahdollistanut ajatustenvaihdon muiden kansainvälisten opiskelijoiden kanssa ja tuonut uusia ideoita tulevaisuuden suhteen.

-    Jatko-opinnot etenkin terveysteknologian alalla kiinnostavat ja tämän kaksoistutkinnon suorittaminen antaa siihen hyvät valmiudet. Yksi mahdollinen urapolku olisi työskennellä liikkuvasti Yhdysvaltojen ja Suomen välillä, Henrik sanoo.

Henrikin mielestä vaihtojakso Yhdysvalloissa on tuonut paljon uutta ymmärrystä Yhdysvalloista ja sen kulttuurista. Hän suositteleekin kaksoistutkinnon suorittamista, jos vieras maa ja kulttuuri kiehtoo.

-    Monet sanovat, etteivät ikinä uskaltaisi lähteä, mutta kaksoistutkinnon suorittaminen on hyvä tapa haastaa itseään oman uskalluksen kuin myös opintojenkin osalta. Jos vieras maa ja kulttuuri kiinnostaa, niin kaksoistutkinto on hyvä tapa syventää omaa osaamista ja ymmärrystä.

-    Sairaanhoitajan opinnoissa minua motivoi eniten ihmisten kanssa työskentely ja kokemus siitä, että tämä on mun juttu.

 

Tutustu tarkemmin terveydenhoitajakoulutukseen.

 

Lisätietoja: