Siirry sisältöön

Apotti-järjestelmään tutustuminen valmistaa sairaanhoitajaopiskelijoita harjoitteluihin

Laureassa sosiaali- ja terveysalan opiskelijat pääsevät jo opintojensa aikana oppimaan Apotti-asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöä.

Kuvituskuva.

Apotti on sosiaali- ja terveydenhuollon yhteinen tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmä, joka on käytössä HUSissa, Helsingin kaupungilla, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella sekä Kauniaisissa. Uudellamaalla yli 77 prosenttia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista käyttää päivittäisessä työssään Apottia.

Suuri joukko Laurean sote-alan koulutusten opiskelijoista tuleekin joko opintoihin kuuluvissa työharjoitteluissaan tai tulevissa työpaikoissaankin käyttämään Apotti-järjestelmää. Harjoitteluihin ja työelämään siirtymistä helpottaa se, että Laurean opiskelijat ovat päässeet jo opinnoissaan ottamaan haltuun Apotti-järjestelmän käyttöä.

Pilottikokeilujen jälkeen vuonna 2022 koulutusyhteistyö Apotin kanssa tuli kiinteäksi osaksi sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutuksia Laureassa. Koulutusyhteistyö on sittemmin laajentunut myös sosiaalialan ja fysioterapian koulutuksiin.

Esimerkiksi kevään 2024 aikana Apotti-koulutuksia järjestetään Laureassa kaikkiaan lähes 30. Opiskelijoita terveys- ja hyvinvointialoilla on Laureassa kaikkiaan noin 4000.

Järjestelmä tutuksi ennen harjoitteluja

Kaikki Laurean sairaanhoitajaopiskelijat saavat ensimmäisen Apotti-koulutuksensa jo opintojen alussa. Näin he ovat päässeet tutustumaan potilastietojärjestelmän käyttöön jo ennen ensimmäisiä työharjoittelujaksoja. Näin tapahtui myös sairaanhoitajaopiskelija Essi Sipposelle, joka opiskelee sairaanhoitajaksi Laurean Porvoon kampuksella:

– Apotti-järjestelmä tuli minulla ensi kertaa käytännössä vastaan ensimmäisessä sisätautien harjoittelussani, jonka tein Malmin sairaalassa, Sipponen kertoo.

Essi on ennen sairaanhoitajaopintojaan valmistunut lähihoitajaksi ja päässyt tutustumaan myös muihin potilastietojärjestelmiin ennen Apottia. Käytännön harjoittelukokemusten perusteella hän tunnistaa Apotti-koulutuksen hyödyt:

– Apotti-järjestelmässä on paljon ominaisuuksia ja koulutuksessa kävimme perusteellisesti läpi, mitä eri asioita siellä voi tehdä. Monet asiat jäivät koulutuksissa mieleen ja aidossa työympäristössä työharjoitteluissa nämä opit sitten konkretisoituvat, hän kuvailee.

Kirjaaminen tärkeässä roolissa sairaanhoitajan työssä

Apotti-koulutus kuuluu sairaanhoitajaopiskelijoiden opintoihin ensimmäisen puolen vuoden aikana samalla, kun opinnoissa käsitellään myös kirjaamista osana kliinisen hoitotyön perusteita.

– Kirjaaminen on todella isossa roolissa sairaanhoitajan työssä ja siksi on tärkeää, että niin Apotin käyttö kuin kirjaaminen ovat mukana opintojen alkuvaiheessa, painottaa hoitotyön lehtori Maija Aho.

– Alkuvaiheessa opiskelijoilla ei aina välttämättä ole käsitystä, mitä kaikkea potilastietojärjestelmä pitää sisällään ja mitä tietoja potilaasta kirjataan. Tämä konkretisoituu Apotti-koulutuksissa ja järjestelmä itsessäänkin ohjaa huomioimaan kirjattavia asioita esimerkiksi haavahoitoon liittyen.

Käytännössä potilastietojärjestelmään kirjataan potilaan kunto ja kaikki, mitä hänelle tehdään siitä hetkestä, kun hän saapuu sairaalan ovesta sisään. Kirjattavia asioita ovat esimerkiksi tulotilanne, potilaan vointi ja sen muutokset, hoidon suunnittelu ja lääkkeenannot.

– Potilastietojärjestelmän kirjaukset ovat myös sairaanhoitajalle tärkeä työväline. Pääsen tutustumaan potilaan diagnooseihin, aiempiin sairaalajaksoihin tai hoitokontakteihin, ja edellisen vuoron tietoihin jo ennen kuin näen potilaan, sairaanhoitajaopiskelija Essi Sipponen sanoo.

 

Apotti on yksi Laurean avainkumppaneista. Alla olevalla videolla tutustutaan Laurean ja Apotin yhteistyöhön.

Avainkumppanivideo: Apotti

Lisätietoja: