Kokemusasiantuntijat verkossa
Kokemusasiantuntijat verkossa -hankkeen tavoitteena on vahvistaa rikos- ja päihdetaustaisten kokemusasiantuntijoiden digitaalisia taitoja, lisätä heidän mahdollisuuksia työllistyä ja osallistua koulutukseen sekä kehittää ja parantaa kokemusasiantuntijoiden tuottamia matalan kynnyksen verkkoauttamisen muotoja. Hanketta toteuttavat Laurea-ammattikorkeakoulu ja Valo-valmennusyhdistys, ja sitä rahoittaa ESR osana unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
- Toteutusaika:1.9.2021 - 31.8.2023
- Rahoittaja:ESR 2014-2020
- Tutkimusalue:Kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala
- Projektityyppi:Kansallinen TKI
Kokemusasiantuntijat verkossa –hanke auttaa kokemusasiantuntijoita kehittymään työelämän vaatimissa digitaidoissa. Hankkeen esittelyvideon voit katsoa täältä Kokemusasiantuntijat verkossa -hankkeen aloitusesittely - YouTube
Hankkeen alussa on tehty taustaselvitys, jossa on kartoitettu kokemusasiantuntijoiden itsensä ja heitä palkkaavien organisaatioiden näkemyksiä kokemusasiantuntijoiden digitaitojen tasosta ja digitaitojen vaatimuksista työelämässä. Taustaselvityksen perusteella hankkeen kohderyhmän digiosaamisen taso on melko alhainen, kuitenkin oppimishalu on korkea. Selvityksestä voit lukea esim. täältä (Kokemusasiantuntijoiden digitaalisen osaamisen taso ja lisäkoulutuksen tarpeet – kokemusasiantuntijoiden näkökulmia kehittämistyön pohjaksi | Laurea Journal) ja täältä (Kokemusasiantuntijoita työllistävien organisaatioiden edustajien näkemyksiä kokemusasiantuntijoiden verkkotyöstä | Laurea Journal).
Hankkeessa kehitetään kokemusasiantuntijakoulutusta vastaamaan etänä toteutettavan kokemusasiantuntijatyön vaatimuksiin. Hankkeessa vahvistetaan kokemusasiantuntijoiden digitaalisia taitoja tarjoamalla koulutusta mm. raportointiosaamiseen, sosiaaliseen median käyttöön, esiintymiseen, vuorovaikutukseen, videon tekoon ja tutkimusmenetelmäosaamiseen. Samalla vahvistetaan digitaitoja, oman oppimistyylin tunnistamista ja taitoja osallistua koulutukseen ja työelämään. Hankkeessa vastataan kasvaneeseen verkkovälitteisten palvelujen kysyntään vahvistamalla valmiuksia tuottaa ja kehittää matalan kynnyksen verkkoauttamismuotoja. Koronapandemian myötä kokemusasiantuntijoidenkin työtehtävät siirtyivät digialustoille ja etätyöpisteisiin. Hanke auttaa kokemusasiantuntijoita työn digitaalisessa murroksessa antamalla heille valmiuksia muuttuneessa työelämässä toimimiseen.
Hankkeessa kehitetään kokemusasiantuntijatyön menetelmiä ja toimintatapoja verkkovälitteisesti digialustoilla esimerkiksi ammattilaisten ja opiskelijoiden kanssa. Yhteiskehittämisenmenetelmät ovat digivälitteisiä ja sisältävät digivälitteistä vuorovaikutusta. Hankkeessa on hyödynnetty myös palvelumuotoilua. Vertaisuuden ja yhteisöllisyyden tuen tarpeeseen vastataan tarjoamalla etätyönohjausta yhdessä järjestötoimijoiden kanssa.
Kokemusasiantuntijoiden jatkopolkuja vahvistetaan esimerkiksi digitaitojen tarkistuslistalla (check list) ja yksilöllisellä tuella sekä paikannetaan piilotyöpaikkoja. Piilotyöpaikoista voit lukea esim. täältä Kokemukseen perustuvien asiantuntijoiden paikannuksia työelämässä | Laurea Journal. Hankkeessa koulutetaan myös kevytyrittäjyydestä. Hankkeessa tehtävät työnohjauskokeilut tukevat näitä jatkopolkuja. Koulutuksen avulla pyritään avaamaan kokemusasiantuntijoille uusia työllistymismahdollisuuksia.
Hankkeessa tehdään näkyväksi kokemusasiantuntijatyötä mahdollisimman laajasti eri näkökulmista (esim. Kokemusasiantuntija hyvinvoinnin edistäjänä | Laurea Journal) ja kokemusasiantuntijoiden osaamista (voit lukea lisää täältä Kokemusasiantuntijoiden osaaminen näkyviin | Laurea Journal ; Kokemusasiantuntijoiden osaaminen verkkovälitteisessä auttamisessa | Laurea Journal ; Kokemusasiantuntijat tuovat mukanaan osaamistaan ja kokemuksiaan korkeakouluyhteisöön | Laurea Journal). Kokemusasiantuntijalähtöisyys on olennaista viestinnässä (esimerkkejä artikkeleista, joissa kokemusasiantuntijoita kirjoittajina: Kohtaamattomuus satuttaa – kokemuksia ja ratkaisuehdotuksia | Laurea Journal ; Kokemusasiantuntijuus - vapaaehtoistoimintaa vai palkkatyötä? | Laurea Journal).
Syksyllä 2022 toteutetaan temaattisia webinaareja, joissa kokemusasiantuntijuutta ja siihen liittyviä teemoja käsitellään eri näkökumista. Tarinallista materiaalia kokemusasiantuntijuudesta tuotetaan esim. podcastien sarjalla, joka julkaistaan keväällä 2023.
Hankkeen viestinnällä pyritään vaikuttamaan laajemmin yhteiskunnallisiin rakenteisiin ja asenteisiin, jotta rikos- ja päihdetausta ei estäisi työllistymistä, ja jotta kokemusasianatuntijat tunnistettaisiin paremmin osaksi sosiaalialan toimintakenttää. Hankkeessa tehdään yhteistyötä mm. Keijo-kokemusasiantuntijakoulutuksen, Stop Huumeille ry:n, VVA:n, Irti rikoksista ry:n, ja monen muun toimijan kanssa. Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijat ja kokemusasiantuntijat työskentelevät yhdessä mm. sosiaalialan vaikuttamistyö opintojaksoilla (opintojaksoyhteistyöstä voit lukea täältä Sosiaalialan vaikuttamistyöstä – vaikuttavaa yhteistyötä opintojakson, hankkeen ja kokemusasiantuntijoiden välillä | Laurea Journal).
Tulevia tapahtumia
Tiistaina 29.8.2023 klo 13.00-15.00 Hankkeen loppuwebinaari: Kokemustiedon hyödyntäminen rikosseuraamuslaitoksessa - Verkkoauttamisen pilotit. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan tapahtumasivun kautta täältä.
Kiinnostaako yhteistyö kanssamme? Olemme kuulevana korvana. Ole yhteydessä yhteistyöideoista ja -mahdollisuuksista sähköpostitse karoliina.nikula@laurea.fi
Hankkeeseen liittyvät julkaisut
-
Artikkelit
Kokemusasiantuntijoiden osaaminen näkyviin | Laurea Journal
Kokemusasiantuntijoiden osaaminen verkkovälitteisessä auttamisessa | Laurea Journal
Kokemukseen perustuvien asiantuntijoiden paikannuksia työelämässä | Laurea Journal
Kohtaamattomuus satuttaa – kokemuksia ja ratkaisuehdotuksia | Laurea Journal
Kokemusasiantuntijuus - vapaaehtoistoimintaa vai palkkatyötä? | Laurea Journal
Kokemusasiantuntijoita on kuultava | Laurea Journal
Kokemusasiantuntija hyvinvoinnin edistäjänä | Laurea Journal
Kokemusasiantuntijuuden eettisiä kysymyksiä – havaintoja kentältä ja hanketyöstä | Laurea Journal
Hankkeen säännöllinen itsearviointi kannattaa | Laurea Journal
Digitaalisen osaamisen riittämättömyys aiheuttaa stressiä kokemusasiantuntijoille | Laurea Journal
Päihdetaustainen kokemusasiantuntija sosiaalialan ammattilaisena | Laurea Journal
Rikostaustainen kokemusasiantuntija ja ammattilainen työparina | Laurea Journal
Kokemusasiantuntijuudella helpotusta luukulta luukulle -ilmiöön | Laurea Journal
Rikokseen sortunutta nuorta tuettava vankilan muurin molemmin puolin | Laurea Journal
Kokemusasiantuntijoiden työllistymisen avaimet | Laurea Journal
Kokemuspohjaisen verkkoauttamisen mahdollisuuksia vankilassa | Laurea Journal
Kokemusasiantuntijatoiminta verkossa vankilasta vapautumisen tukena | Laurea Journal
Oppija aktiivisena toimijana - uudistavaa ja osallistavaa korkeakoulupedagogiikkaa (theseus.fi) Toivon pedagogiikka vahvistaa rikos- ja päihdetaustaisten kokemusasiantuntijoiden osaamista (s.87)
esta.
-
Podcastit
Kokemusäänellä podcastsarjassa vierailee kokemusasiantuntijoita, kokemustaustaisia ihmisiä ja asiantuntijoita keskustelemassa kokemusasiantuntijuuteen liittyvistä teemoista.
Jakso 1 - Kokemusasiantuntijuus sekä rikos- ja päihdetaustaisten kokemusasiantuntijakoulutus - tekstivastine.
esta.
-
Videot ja tallenteet
Digiteemawebinaarit on suunnattu ohjausalan ammattilaisille ja kokemusasiantuntijoille.
Webinaarisarja on tuotettu Kokemusasiantuntijat verkossa ja Oppimispolut onnistumiseen hankkeiden yhteistyönä. Hankkeet rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston Covid-19-pandemian johdosta toteutettujen toimien REACT-EU-rahoitusinstrumentista.
-
Muut julkaisut
Täydennyskoulutusta kokemusasiantuntijoiden digitaitoihin - Laurea-ammattikorkeakoulu
Experts by experience education and presence online : a descriptive literature review - Theseus
Kokemusasiantuntijat verkossa | Rakennerahastot
Rikosseuraamusalan etiikka kiinnosti kuulijoita - Laurea-ammattikorkeakoulu
Yhteyshenkilö:
- Karoliina Nikula
- Yliopettaja
- Karoliina.Nikula@laurea.fi
- Puh 040 836 5611
- Tiina Leppäniemi
- Lehtori
- tiina.leppaniemi@laurea.fi
- Puh +358407773934
- Johanna Kurki
- Hanketyöntekijä
- Johanna.Kurki@laurea.fi
- Puh 0469222356
- Katri Kärkkäinen
- Lehtori
- Katri.Karkkainen@laurea.fi
- Puh 0504664538