Siirry sisältöön

Sairaanhoitajaopiskelijoiden järjestämä Hyvinvointipäivä tukee asunnottomia

Sairaanhoitajaopiskelijat ja Hermannin diakoniatalo järjestivät 12.10. Hyvinvointipäivän osana Asunnottomien yötä.

Asunnottomien yötä on vietetty vuodesta 2002 lähtien ja se on yksi suurimmista vuosittaisista sosiaali- ja terveysalan tempauksista. Sen tarkoituksena on ottaa kantaa jokaisen oikeuteen omaa kotia kohtaan. Asunnottomien yön päätapahtuma järjestetään lauantaina 17.10. virtuaalisesti.

Lähtölaukauksena Asunnottomien yöhön liittyville tapahtumille maanantaina 12.10. järjestettiin Hyvinvointipäivä Hermannin diakoniatalolla. Tapahtuman järjestämiseen osallistuivat sairaanhoitajaopiskelijat sekä degree-opiskelijat nursing puolelta. Järjestäminen koettiin tärkeäksi, sillä koronan ensimmäisen aallon aikana monet jäivät ilman tukea, kun osa matalankynnyksen palveluista suljettiin.Tapahtumassa järjestettiin tavarajakelu, jonne opiskelijat olivat keränneet vaatteita, jalkineita ja hygieniatarvikelahjoituksia eri yhteistyökumppaneilta. Diakoniatalon puolesta hoidettiin hyötyruoan jakelu.

”Tätä on tehty täydellä sydämellä”

Hyvinvointipäivä järjestettiin osana sairaanhoitajaopiskelijoille kuuluvaa haavoittuvat asiakasryhmät ja palvelujen integrointi -opintojaksoa. Tapahtumaa lähdettiin rakentamaan perehtymällä sellaisiin ryhmiin, jotka voivat asemansa vuoksi olla vaarassa syrjäytyä. Samalla opiskelijat saivat kurssilla kokemusta siitä, millaista tapahtuman suunnitteleminen on.

Tavarajakelua varten opiskelijat hankkivat yhteistyöyrityksiä, joilta suurin osa lahjoituksista saatiin. Diakoniatalon kanssa keskusteltiin siitä, millaisille lahjoituksille on tarvetta.

— Talven lähestyessä halusimme kerätä erityisesti lämpimiä vaatteita, toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelijat Iina Blomqvist ja Laila Oinonen kertovat.

Yhteistyökumppaneiden lahjoitusten joukosta löytyi villapaitoja, lämpimiä takkeja, kenkiä, reppuja sekä hygieniatuotteita. Lisäksi Lailan kautta jakoon saatiin myös kudontaryhmän valmistamia villasukkia. Lahjoittajina oli myös useita yksityishenkilöitä.

"On ollut ihana huomata, että ihmiset haluavat edelleen auttaa ja olla toisilleen pyyteettömästi hyviä."

— On ollut ihana huomata, että ihmiset haluavat edelleen auttaa ja olla toisilleen pyyteettömästi hyviä. Yritykset ovat lähteneet mukaan todella ennakkoluulottomasti, eivätkä ole kyseenalaistaneet toimintaamme. Tapahtumaa ei olisi pystytty järjestämään ilman heitä. Olemme tosi kiitollisia, Iina ja Laila sanovat.

Koronan vuoksi osa tapahtumaa varten suunnitelluista palveluista täytyi perua. Hyvinvointipäivään olisi alun perin kuulunut terveyspalveluita, apua erilaisten kaavakkeiden täyttämisessä sekä hiusten ja parran ajoa. Tapahtuman turvallisuuden vuoksi näistä piti kuitenkin luopua. Iina ja Laila kertovat peruuntumisten harmittaneen opiskelijoita:

— Olemme ryhmän kesken pystyneet keskustelemaan näistä fiiliksistä. Ilmassa on ollut hieman turhautumista, kun halu auttaa olisi kova. On sääli, että korona vaikuttaa myös näin tärkeiden asioiden järjestämiseen. Onneksi saimme toteuttaa tapahtuman edes näiltä osin. Tätä on tehty täydellä sydämellä.

”Köyhän ei tarvitse näyttää nukkavierulta”

Tapahtumaan osallistunut Juha Hyrkäs jäi asunnottomaksi kolme ja puoli vuotta sitten. Hänen mukaansa asunnottomuuden yksi suurimmista ongelmista on lokerointi. Päihteettömyyden puolesta puhuva Hyrkäs on aiemmin sijoitettu päihdepuolen asuntoihin, jonka on kokenut epäoikeudenmukaiseksi:

— Täällä ei haluta tunnustaa, että on olemassa muitakin asunnottomassa tilassa olevia, kuin päihteiden käyttäjiä ja mielenterveyspotilaita. Olen joutunut hankkimaan käänteiset lausunnot kummastakin asiasta.

"Tämän mahdollistavat kolmannen sektorin toimijat, eivät viranomaiset. Siitä hyvänä esimerkkinä on tämä tapahtuma"

Tällä hetkellä Hyrkäs majoittuu diakoniatalon järjestämässä päihteettömien asuntolassa, joka avattiin elokuussa. Hän kertoo asunnottomankin ihmisen tulevan toimeen suhteellisen hyvin ilman omaa toimeentuloa:

— Tämän mahdollistavat kolmannen sektorin toimijat, eivät viranomaiset. Siitä hyvänä esimerkkinä on tämä tapahtuma, jonne tulimme parin ystävän kanssa. He ovat myös jääneet eri tavalla asunnottomaksi kuin yleensä ajatellaan.

Hyrkkään mukaan Hyvinvointipäivän kaltaiset tapahtumat ovat asunnottomille arvokkaita. Erityistä kiitosta hän antaa hyvin järjestetystä tavarajakelusta.

— Tänne on valikoitu tosi monipuolisesti tavaraa ja se on näkösällä. Monesti tavarat ovat tiskin takana ja niitä pitää erikseen pyytää. Ei siinä ole mitään mahdollisuutta tehdä itselle mieleisiä valintoja. Lisäksi täällä tavara on todella laadukasta, mikä on tärkeää. Köyhän ei tarvitse näyttää nukkavierulta.