Siirry sisältöön

Kuraattori tarjoaa keskusteluapua opiskelijoita askarruttaviin aiheisiin

Laurean hyvinvointipalvelut tarjoavat opiskelijoiden arjen jaksamista tukevia palveluita monialaisesti. Korkeakoulukuraattori Leena Kuosmanen tukee opiskelijoiden hyvinvointia omalla esimerkillään.

Puhumalla paras on korkeakoulukuraattori Leena Kuosmasen motto. Sillä hän kannustaa opiskelijoita rohkeasti ottamaan yhteyttä Laurean opiskelijahyvinvointitiimin ammattilaisiin. Pienellä tuella voi olla suuri vaikutus omaan hyvinvointiin.

Hyvinvointitiimi tarjoaa ilmaisia tukipalveluita matalalla kynnyksellä Laurean opiskelijoille. Opiskelijahyvinvointitiimiin kuuluvat koulukuraattorin lisäksi opintopsykologit, urapalvelut, korkeakoulupastorit sekä erityisopettajat.

Kuraattori tarjoaa opiskelijoille keskustelutukea ja on mukana erilaisissa hyvinvointia tukevissa opintojaksoissa. Kuraattorin juttusille voi muun muassa tulla, jos koulunaloitus jännittää, ajanhallintaan tarvitsee vinkkejä tai oppimisvaikeuksiin apua. Leena painottaa, miten opiskelijat voivat ottaa yhteyttä kehen tahansa hyvinvointitiimistä. Tiimiläiset ohjaavat opiskelijan tarvittaessa oikean ammattilaisen luo. Opiskelijahyvinvointitiimin reagointi yhteydenottoihin on nopeaa. Kukaan ei jää ilman apua.

Apua opiskelijalle yksilöohjauksesta ja vertaisryhmistä

Kuraattori ohjaa myös omalla esimerkillään. Tapaamisissaan Leena voi käydä opiskelijoiden kanssa kävelyillä tai pyörähtää jopa taidemuseossa. Toiminnalla tuetaan opiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi Leena järjestää vertaisryhmiä, jos moni opiskelija ottaa yhteyttä samanlaisista teemoista.

- Vertaisryhmissä keskustelu voi olla rennompaa, kun apua ongelmiin saa myös kanssa opiskelijoilta. Vertaistuen lisäksi opiskelijat voivat löytää ryhmästä uusia ystäviä, Leena kertoo.

Tapaamisten teemat hyppivät laidasta laitaan. Ohjauksen aikana opiskelijat pääsevät kertomaan oman tarinansa.

- Asiakaskunta on todella monipuolinen. Meillä on parikymppisiä uusia opiskelijoita, vähän vanhempia alanvaihtajia sekä kansainvälisiä opiskelijoita, jotka yrittävät päästä osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja koulujärjestelmää, Leena toteaa.

Uusille opiskelijoille kavereiden saaminen ja sopivan oppimistekniikan löytäminen voi olla jännittävää. Alanvaihtajille taas korkeakouluyhteisöön pääseminen ja arjen yhdistäminen opintoihin tuntuu vaikealta.

- Opiskelija, joka on korkeakoulussa, on mennyt jo monen siivilän läpi. Ongelmista ja haasteista kyllä selvitään, Leena muistuttaa.

Avun hakeminen ei ole tabu

Leenan mukaan työn tähtihetkiä ovat tilanteet, jolloin yhteydenpito opiskelijoiden kanssa jatkuu valmistumisenkin jälkeen iloisissa merkeissä. Ihanaa on myös huomata opiskelijoiden kehitys ja kasvu yksilötapaamisissa sekä erilaisilla opintojaksoilla.

- Otan esimerkiksi opintojakson, jossa käsitellään esiintymisjännitystä. Sen alussa opiskelijat kokevat esiintymisen todella vaikeaksi. Opintojakson aikana he kasvatat silmissä, saadessaan muilta ryhmäläisiltä positiivista palautetta kehityksestään, eikä jännitystä enää kurssin lopussa huomaa, Leena kertoo.

Kuraattorin ja hyvinvointipalveluiden yhteystiedot löytyvät Intrasta. Leenan mielestä monet asiat hyvinvointitiiminpalveluissa ovat parantuneet vuosien varrella.

- Palvelumme ovat nykyään selkeämpi kokonaisuus. Opiskelijat ottavat myös entistä rohkeammin yhteyttä, sillä oppimisvaikeuksiin ja mielenterveyteen liittyvät asiat eivät ole tabuja.

Leena neuvoo opiskelijoita osallistumaan aktiivisesti Laurean tapahtumiin, käymään kampuksella syömässä ja pyytämään uusia tuttavia kahville. Aktiivinen osallistuminen voi johtaa motivaatioon ja tukea näin arjen jaksamista.

Tutustu Laurean opiskelijoiden terveys- ja hyvinvointipalveluihin

Laurean hyvinvointipalvelut: kuraattori

Lisätietoja: