Siirry sisältöön

Hanke: Julkiset hankinnat kestävämmäksi kuntien ja yritysten kumppanuudella

Julkisten hankintojen suunnitteluun on kehitetty uusi toimintamalli, joka auttaa kuntia tekemään kestävämpiä ja markkinalähtöisempiä hankintoja.

Julkiset hankinnat kestävämmäksi kuntien ja yritysten kumppanuudella

Malli auttaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä osallistumaan helpommin julkisiin hankintoihin.Lisäksi malli tarjoaa valikoiman konkreettisia toimintatapoja, joilla erilaiset kunnat voivat muuttaa hankintojen suunnittelua osallistavammaksi ja avoimemmaksi.

Julkisten hankintojen kokonaisarvo Suomessa vuonna 2021 oli noin 45 miljardia euroa (lähde: Hankinta-Suomi-ohjelma: Julkisten hankintojen tilanne Suomessa). Julkisen sektorin hankinnoilla voidaan luoda kysyntää uudenlaisille, kestävästi tuotetuille palveluille ja tuotteille. Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan kaikkien toimijoiden yhteistyötä.

Laurea-ammattikorkeakoulun koordinoima toimintamalli perustuu hankinta-asiantuntijoiden ja yritysten tarpeisiin, ja se kehitettiin palvelumuotoilun asiakaskeskeisillä menetelmillä. Mallissa painottuu jatkuva vuoropuhelu ja viestintä sekä kunnan sisäisesti että kunnan ja yritysten välillä. Toimintamalli korostaa myös kunnan johdon ratkaisevaa roolia muutoksessa. 

- Hankinnoilla toteutetaan kunnan strategiaa ja edistetään kestävyyttä, jolloin tarvitaan myös linjauksia, resursseja ja lupaa kilpailuttaa eri tavalla kuin on ollut tapana, toteavat mallin kehittäjät palvelumuotoilija Raija Kaljunen ja liiketalouden lehtori Hannu Tikkanen Laurea-ammattikorkeakoulusta.

Uutta toimintamallia voivat hyödyntää kaikenlaiset kunnat eri toimialojen hankintojen kehittämisessä kunnan koosta, hankintaorganisaation mallista tai hankintojen volyymistä riippumatta. Mallia voivat käyttää myös muut julkishallinnon organisaatiot, järjestöt, yrittäjät tai hankintaneuvontaa tarjoavat organisaatiot.

Toimintamallin esittely Laurean verkkosivuilla

Avoimuutta hankintoihin osallistavilla toimintatavoilla ja viestinnällä

Uusi toimintamalli antaa käytännönläheisen kokonaiskuvan, miten kunnan hankintojen valmistelijat voivat lisätä osallistavia toimintatapoja ennen tarjouspyynnön julkaisua.

- Innovatiiviset toimintatavat voivat olla pieniäkin asioita. Voidaan mm. lähettää tarjouspyyntöluonnos kommentoitavaksi yrittäjille, jotta saadaan tietoa, onko se markkinoiden mielestä ylipäätään järkevin tapa kilpailuttaa hankinta. Uudenlaisia toimintatapoja voi kehittää myös hankinnoista viestimiseen, jossa voi käyttää esimerkiksi hankintakalentereita, hankintainfoja, hankinta-asioista kertomista eri tavoin tai palveluiden tarpeiden selvittämistä osallistavin toimintatavoin, Kaljunen kuvailee.

- Toimintamalli rohkaisee yrittäjiä markkinoimaan aktiivisesti omia palveluitaan kunnalle ja vaikuttamaan eri tavoin kunnan hankintoihin. Innovatiiviset toimintatavat hankintojen suunnittelussa luovat osaltaan kysyntää yritysten innovatiivisille tuotteille ja palveluille, Tikkanen toteaa.

Jatkuva vuoropuhelu on yhteinen tavoite

Kehittämistyön aikana kävi ilmi, että yrittäjillä ja hankinta-asiantuntijoilla on yhteinen tavoite: molemmat toivoivat jatkuvampaa vuoropuhelua ja aktiivista viestintää substanssikentän, toimittajakentän, hankintoja toteuttavan tahon ja myös erilaisten sidosryhmien kesken. 

- On olemassa vahva yhteinen tahto edistää julkisten hankintojen vastuullisuutta ja hyödyntää yritysten osaamista hankintojen suunnittelussa. Toivomme, että tämä toimintamalli osaltaan antaisi työkaluja näiden tavoitteiden saavuttamiseen, Kaljunen ja Tikkanen toteavat. 

Kestävien julkisten hankintojen suunnittelun toimintamalli on kehitetty Laurea-ammattikorkeakoulussa osana Helsinki-Uusimaa – Kestävä ja digitaalinen yrittäjyysalue 2021–2022 -hanketta. Laurean koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Haaga-Helian, Metropolian ja lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto osana Euroopan unionin koronapandemian johdosta toteuttamia toimia.

  

 

Lisätietoja: