Siirry sisältöön

Auringosta sähköä Tikkurilan kampukselle

Aurinkovoimalalla tuotetaan vuodessa 10 prosenttia kampuksen sähkönkulutuksesta.

Aurinkopaneelit asennettiin alkusyksystä kampuskiinteistön katolle Tikkurilassa.

On joulukuu ja käynnissä on vuoden pimein aika. Laurean Tikkurilan kampuksella on valon lisäksi nyt myös yksi uusi syy odottaa tulevaa kevättä ja auringonpaistetta. Kampuksen katolle on nimittäin kuluvan syksyn aikana valmistunut aurinkovoimala, joka jatkossa tuottaa merkittävän osan kampuksen käyttämästä sähköstä.

Tikkurilan kampuksen aurinkovoimala sijaitsee kampuskiinteistön katolla. Jatkossa voimalan sähköntuotantoa voi kuitenkin seurata helposti kampuksen info-TV:iden näytöiltä.

-    Laurea on uudessa strategiassaan sitoutunut kestävän kehityksen periaatteisiin ja vaikuttamaan ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tikkurilan aurinkovoimala on yksi pieni askel tässä työssä, kertoo vararehtori Kimmo Hannonen.

Nimellisteholtaan 120 kilowatin aurinkovoimala tuottaa vuositasolla hieman yli 10 prosenttia Tikkurilan kampuksen käyttämästä sähköstä.

Aurinkosähkö kannattava vaihtoehto myös Suomessa

Tikkurilan kampuskiinteistö on aurinkovoimalalle otollinen, sillä rakennus on auringon liikkeiden suhteen naapurirakennuksia korkeammalla. Myös rakennuksen 1300 neliömetrin kattopinta-ala on käytetty tehokkaasti aurinkoenergian tuottamiseksi.

Aurinkovoimalan toteuttamisessa projektipäällikkönä toimi energia-asiantuntija Essi Kuikka kiinteistöalan yritys Colliers International Finlandilta.

-    120 kilowatin tehollaan Tikkurilan aurinkovoimala on kiinteistön katolle sijoitettavaksi voimalaksi hyvin tyypillisen kokoinen. Vertailukohtana Suomen suurimmat aurinkovoimalat ovat jopa usean tuhannen kilowatin tehoisia ja pienet omakotitalojen voimalat puolestaan noin 3 kilowattia, Kuikka havainnollistaa.

Aurinkosähkön hyödyntäminen kasvattaa suosiotaan Suomessa todella nopeasti, kun esimerkiksi aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet. Vaikka talvikuukausina päivät ovat eteläisessäkin Suomessa lyhyitä, on aurinkosähkö kokonaisuudessaan myös meillä varteenotettava vaihtoehto.

-    Marras- ja tammikuun välisenä aikana aurinkovoimala tuottaa vain vähän sähköä, mutta kevät, kesä ja syksy ovat parempia, Essi Kuikka sanoo.
-    Joissain kiinteistöissä voidaan kesäpäivinä olla jopa omavaraisia sähkön suhteen.

Työnsä ohella Kuikka on tutkinut aurinkosähkön hyödyntämistä myös opinnäytetyönsä tutkimuksessa. Hänen Metropolia Ammattikorkeakoulun talotekniikan YAMK-opintoihin tekemäänsä opinnäytetyöhön voi tutustua Theseus-tietokannassa.

Myös kampusten energiatehokkuutta parannettu

Tänä vuonna on myös Porvoon kampuksella käynnistynyt aurinkovoimala, joka on nimellisteholtaan hieman yli puolet Tikkurilan voimalasta. Laurea omistaa Porvoon kampuksen yhdessä Haaga-Helian kanssa.

Laurean Tikkurilan kampuskiinteistön voimalahankkeen valmistelu alkoi Laureassa vuonna 2016, kiinteistön osallistuessa Ilmastokatu-hankkeeseen, jonka puitteissa useampaankin Tikkurilan alueen kiinteistöön tehtiin hiilijalanjälkimittaus ja aurinkosähkökartoitus.

Aurinkovoiman hyödyntäminen on yksi osa Laurean toimia hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Jo nyt myös Laurean ostama sähkö on ollut ympäristösertifioitua.

-    Kiinteistöt ovat ylipäänsä merkittävä osassa, kun mietitään Laurean hiilijalanjälkeä, vararehtori Hannonen sanoo.
-    Energiatehokkuuden parantamiseksi on esimerkiksi Otaniemen kampuksella tehty erilaisia toimenpiteitä, kuten rakenteiden uusimista ja talotekniikan säätöjä.

Lisätietoja: