Siirry sisältöön

Opiskelijat kehittivät uusia kiertotalouden konsepteja 3AMK-projektissa

Kevään 3AMK-kiertotalouspolulla opiskelijat pääsivät kehittämään kiertotalouden mukaisia palvelukonsepteja K-Raudalle.

Kuvituskuva.

Laurean, Haaga-Helian ja Metropolian liittouma 3AMK järjesti keväällä kiertotalouspolun, jossa opiskelijat saivat tehtäväkseen tuottaa uuden kiertotalouden mukaisen palvelukonseptin yhteistyössä K-Raudan kanssa. Ryhmät suunnittelivat prosessin, jossa tuotteita ei pelkästään kierrätetä, vaan niiden materiaali käytetään uudelleen.

- Ilmastonmuutoksen hillitseminen ohjaa toimintaamme, se on meillä strategisena painopisteenäkin. Näkökulma talon sisällä voi olla kapeampi, ja opiskelija yhteistyö tuo siihen uutta perspektiiviä ja raikkautta, kommentoi K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan toimialan vastuullisuuspäällikkö Leena Takaveräjä projektia.

Opiskelijat Lilli Keh, Cecylia Kundera ja Anas Abdullah työskentelivät kevään yhdessä oppien kiertotalouden liiketoimintamalleista ja kehittäen omaa palvelukonseptiaan K-Raudalle:

- Kurssi oli todella opettavainen. Tiesin kyllä, että kulutamme paljon raaka-aineita ja että resurssimme ovat rajalliset. Tämän kurssin aikana tulin tietoiseksi myös siitä, millaisia askeleita kiertotaloutta kohti on jo otettu ja millaisia keinoja voidaan vielä ottaa käyttöön, jotta luonnon raaka-aineiden ylikulutus saataisiin loppumaan, kertoo Laurean englanninkielisen Service Business Management -ohjelman opiskelija Anas Abdullah.

- Olemme erittäin ylpeitä projektin lopputuloksesta. Jos panostat todella tähän kurssiin, se tarjoaa mahtavia työkaluja elämään, kouluun ja työhön, Haaga-Helian International Business -opiskelija Lilli Keh kertoo tyytyväisenä.

Palvelumuotoilu mukaan kiertotalouteen

3AMK-kiertotalouspolku koostuu kolmesta opintokokonaisuudesta. Matka alkoi sillä, että opiskelijat valitsivat tuotteen, jonka elinkaarta he lähtivät tarkastelemaan.

-Valitsimme posliinilavuaarin tuotteeksemme, ja tutkimme kuinka se tuotetaan ja kierrätetään käyttäen elinkaariarviointia. Sitten jatkoimme sen kanssa seuraaville kursseille, jossa kehitimme palvelumuotoilun keinoin kiertotalouden konseptin sekä testasimme sitä potentiaalisilla käyttäjillä, kertoo Laurean Service Innovation and Design YAMK -ohjelman opiskelija Cecylia Kundera.

Laurea koordinoi palvelumuotoilun opintokokonaisuutta, ja palvelumuotoilun hyödyntäminen kiertotalouden konsepteissa nousi tärkeäksi sekä opiskelijoiden että toimeksiantajan näkökulmista:

- Palvelumuotoilu oli projektissa alusta alkaen mukana, ja oli mielenkiintoista nähdä, kuinka se otettiin mukaan kiertotalouteen, kommentoi Leena Takaveräjä K-ryhmältä.

- Minulle jäi käteen tästä kurssista palvelumuotoilun ja kiertotalouden yhdistelmä, sillä ne molemmat opettivat minulle vaihtoehtoisia tapoja, joilla yritys voi toimia. Palvelumuotoilun prosessi on tärkeä uusien ratkaisujen etsimisessä. Yritykset voivat ajatella, että miten he voivat tuottaa voittoa, jos kukaan ei osta mitään – kiertotalous on enemmänkin sitä, että muovataan tuotteista palveluita, kertoo Anas Abdullah.

Suljettu kierto tuo tuotteen takaisin kaupan hyllylle

Leena Takaveräjä kertoo, että opiskelijoille annettu tehtävä kehittää K-Raudan kiertotalouden palvelukonsepteja ei suinkaan ollut helpoimmasta päästä, jo kaupassa myytävän tuotemääränkin takia:

- Rajasimme tehtävän niin, että konseptin tulisi olla kuluttaja-asiakkaille suunnattu ja tuotteen mielellään valmistettu Suomessa. Itse olen viehättynyt ajatuksesta, että saisimme aikaan suljetun kierron: kun tuote ostetaan kaupasta, se palautuu kauppaan jossain muodossa uudelleen ostettavaksi.

Cecylian, Lillin ja Anasin tiimin lopullinen tuotos oli kiertotalouden palvelukonsepti posliinilavuaarille sekä prototyyppi mobiilisovelluksesta, joka tekee vaikean jätteen kierrättämisestä ja materiaalin uudelleen käyttämisestä helppoa. Appi myös ilmoittaa sitten, kun sen kautta kierrätetty tuote on mennyt uudelleen käyttöön – esimerkiksi silloin, kun vanha posliinilavuaarisi muuntuu laatoiksi, jotka päätyvät takaisin myyntiin.

- On ollut mielenkiintoista ymmärtää, että kaikki on kierrätettävissä ja uudelleen käytettävissä. Silmäni avautuivat sille, kuinka naurettavaa on, että käytämme niin paljon uusia raakamateriaaleja. Luulen, että kiertotalouden tuominen osaksi toimintaa on avainasemassa yrityksissä seuraavan kymmenen vuoden aikana, pohtii Lilli Keh.

- Oli antoisaa soveltaa palvelumuotoilun osaamistani kiertotalouteen. Kun kiertotaloudesta tulee välttämätöntä yrityksille ja palveluista tulee tärkeä osa liiketoimintaa tuotteiden rinnalla, palvelumuotoilusta tulee keskeinen taito tulevaisuudessa. Oli hienoa saada tilaisuus suunnitella kiertotalouden ratkaisu ympäristötietoiselle yritykselle, kuten K-Rauta on, kertoo Cecylia Kundera.

3AMK-yhteystiedot:

Riitta Lehtinen, Metropolia ammattikorkeakoulu

Mia Ruismäki, Metropolia ammattikorkeakoulu

Eeva Aarnio, Haaga-Helia 

Lisätietoja: