Työhyvinvointimuotoilu
Työhyvinvointimuotoilussa yhdistyvät työhyvinvointi ja palvelumuotoilun menetelmät. Kehittäminen voi kohdistua esim. henkilöstöön, työympäristöön, työyhteisöön, työprosesseihin tai johtamiseen.
Mitä on työhyvinvointimuotoilu?
- Työhyvinvointimuotoilu on yksilöiden ja työyhteisöjen työhyvinvoinnin ihmiskeskeistä kehittämistä.
- Keskiössä ovat työntekijöiden ajatukset, toiveet ja tarpeet.
- Kehittäminen kohdistuu mm. työhön, työn tekemiseen ja henkilöstöprosesseihin.
Mitä työhyvinvointimuotoilulla tehdään?
Työhyvinvointimuotoilulla ratkaistaan mm. työhyvinvointi- ja henkilöstökyselyissä esiin tulevia haasteita sekä luodaan työhön työntekijäkeskeisesti uusia tai kirkastetaan jo olemassa olevia käytänteitä ja prosesseja.
Työhyvinvointimuotoilu tuo työntekijät keskiöön
Työyhteisön kehittäminen onnistuu parhaiten, kun henkilökunta otetaan mukaan suunnitteluun, muutos rakennetaan yhdessä ja jokaisen osaamista ja vahvuuksia hyödynnetään muutoksen toteuttamisessa. Osallistava johtaminen, avoin viestintä ja positiivien ilmapiiri tukevat muutoksen onnistumista. Lähes aina parhaat ratkaisut löytyvät työyhteisön sisältä.
Työntekijäkeskeinen kulttuuri auttaa sekä houkuttelemaan parhaita osaajia, että säilyttämään heidät yrityksen palveluksessa. Tällöin myös asiakkaat saavat parhaan mahdollisen palvelun.
Työhyvinvointimuotoilu on työyhteisön menetelmien, prosessien ja toimintatapojen kehittämistä palvelumuotoilun keinoin. Palvelumuotoilun menetelmät ruokkivat työntekijöiden innovaatiokyvykkyyttä, sitoutumista ja yhteistyötä työpaikalla.
Työhyvinvointimuotoilun avulla nihkeät ja turhat sisäiset taistelut muutetaan yhteiseksi tekemiseksi ja innostukseksi. Oman työn kehittäminen ja kaikkien osaamisen hyödyntäminen lisää työhyvinvointia ja saa aikaan erinomaisia asiakaskokemuksia.
Lisätietoa työhyvinvointimuotoilun menetelmistä:
- Työhyvinvointimuotoilu osallistamisen ja työhyvinvoinnin kehittäjänä, Laurea Journal
- Työhyvinvointimuotoilulla tuottavuutta, työhyvinvointia ja loistavia asiakaskokemuksia, Laurea Journal
- Entä jos työntekijät ratkaisisivat itse työhyvinvointiaan nakertavat asiat?, Laurea Journal
- Työntekijöiden osallistamisen tuplahyödyt työhyvinvointiin, Laurea Journal
- WOW mitä tuloksia –työhyvinvointimuotoilu kannattaa!, Laurea Journal
Työhyvinvointimuotoilu palveluna
Työhyvinvointimuotoilu–palvelu toteutetaan noin puolen vuoden projektina, jossa organisaation työntekijät toteuttavat valitun muutoksen yhdessä työskennellen ja oppien. Projektissa muutetaan organisaation keskeisten prosessien nihkeydet sujuvaksi työskentelyksi ja toimiviksi palveluiksi.
Tämä työskentelytapa ruokkii työntekijöiden innovaatio- ja ratkaisukykyä, sekä sitouttaa heidät aiempaa tiiviimmin organisaatioon. Konkreettisen projektin kautta tapahtuva oppiminen auttaa lisäksi kehittämään rutiineja itseohjautuvaan työskentelyyn.
Laurean Työhyvinvointimuotoilu –palvelu sisältää kehittämistyön ohjauksen, henkilöstön koulutuksen ja käytännön työskentelyn fasilitoinnin. Laurean tuki varmistaa, että et jää yksin. Työryhmäsi saa avukseen osaavat asiantuntijat ja laadukkaat menetelmät. Prosessin myötä työntekijäsi oppivat palvelumuotoilun menetelmiä, joita jatkossa voit hyödyntää myös asiakaskeskeisessä kehittämisessä.
Työhyvinvointimuotoilu-palvelu on tarkoitettu, keskikokoisille ja suurille yrityksille sekä kuntaorganisaatioille.
Työhyvinvointimuotoilun esite (pdf)
Onnistuneen projektin edellytykset
Jotta työhyvinvointimuotoilun projekti onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla ja luo organisaatioon uusia vaikuttavia toimintamalleja, on tärkeää että organisaation työntekijät osallistuvat mahdollisimman laajasti projektissa tapahtuvaan työskentelyyn. Projektista saa parhaan mahdollisen lopputuloksen, kun siihen on nimetty ainakin projektipäällikkö sekä neljän hengen toteuttajaryhmä. Nämä henkilöt saavat työkalut työhyvinvointimuotoiluprojektin toteutukseen, kiinnittävät tarvittavat työntekijät mukaan ja toteuttavat projektin yhdessä Laurean kanssa. Projektipäällikkö ja toteuttajaryhmä edesauttavat myös opitun hyödyntämistä organisaatiossa myös pidemmällä aikavälillä. Projektipäällikkö huolehtii projektin viestinnästä ja etenemisestä.
Projektin onnistumisen takaa myös se, että organisaatiossa on varmistettu, että projektiin nimetyt henkilöt voivat käyttää työaikaansa projektiin ja mahdolliset käytännön toteutuksen esteet on mahdollista poistaa. Projektilla on myös hyvä olla nimetty "Omistaja", joka valvoo projektin etenemistä.
Työhyvinvointiprojektin toteutus
-
Viikot 0-9
- Sopimus
- Organisaatiokohtainen järjestäytyminen
- Esityö ja valmistelut
- Yhteinen ideoiden "kehittämishautomo"
- Organisaatiokohtainen sparraus
-
Viikot 9-22
- Koulutustilaisuudet (5kpl)
- Projektin työstö. Kehitysryhmä aktivoi muun organisaation tukemaan toteutusta. Projektin ohjausryhmä varmistaa tuen ja toteutusedellytykset
- Organisaatiokohtainen tuki toteutukselle (läsnä, valmius, nauhoitteet, työkalut jne.)
-
Viikosta 22 eteenpäin
- Kehitysryhmä on koulutettu
- Ensimmäinen projekti on toteutettu
- Jatkosta sopiminen
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!
Lisätietoja:
- Minna Pietikäinen
- Projektipäällikkö
- Minna.Pietikainen@laurea.fi
- Puh 0504778057