Uudenlaiset ammattiuraopinnot avaavat Laurean sairaanhoitajaopiskelijoille polun vankiterveydenhuoltoon
Syksyllä 2024 Laurean sairaanhoitajaopiskelijoilla avautuu ensimmäistä kertaa mahdollisuus syventää osaamistaan vankiterveydenhuoltoon.
Tiesitkö, että sairaanhoitajana voi työskennellä myös vankien terveydenhuollossa vankiloissa sekä vankisairaaloissa? Ensi syksynä Laureassa käynnistyy ainutlaatuinen ammattiuraopintojen koulutuspilotti, joka tarjoaa joukolle sairaanhoitajaopiskelijoita mahdollisuuden syventää osaamistaan vankiterveydenhuollossa osana sairaanhoitajaopintojaan.
Ammattiuraopinnot käynnistetään yhteistyössä Vankiterveydenhuollon kanssa ja opintoihin valitaan kymmenen motivoitunutta opiskelijaa syksyllä 2024 sairaanhoitajaopintonsa päiväopintoina aloittaneiden joukosta.
Vankiterveydenhuollon ammattiuraopinnot toteutetaan osana normaaleja sairaanhoitajaopintoja eivätkä ne pidennä koulutuksen kestoa. Opiskelijalle nämä opinnot tarjoavat mahdollisuuden hankkia osaamista vankiterveydenhuollosta mm. käytännönläheisten projektien sekä vankiterveydenhuollon yksiköissä tapahtuvien harjoitteluiden kautta.
Opinnoissa tiivistä yhteistyötä vankiterveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa
Suomessa terveyspalvelut kaikille vangeille järjestää Vankiterveydenhuolto. Vangeille tarjotaan samat julkisen terveydenhuollon palvelut kuin muuallakin ja Vankiterveydenhuolto tuottaa perusterveydenhuollon, suun terveydenhuollon sekä psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut itse. Poliklinikkatoimintaa on jokaisessa vankilassa, minkä lisäksi toimii vankisairaala Hämeenlinnassa ja psykiatrinen vankisairaala Turussa.
Laurean sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelman sisälle on rakennettu omat opintokokonaisuudet vankiterveydenhuollon ammattiuraopintoja varten, mikä takaa opiskelijoille kattavan koulutuksen sekä sairaanhoitajan osaamisen että vankiterveydenhuollon uraopintojen alalla. Opintojen aikana opiskelijat tekevät tiivistä yhteistyötä vankiterveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi valmistuva sairaanhoitaja voi hyödyntää hankkimaansa vankiterveydenhuollon osaamista myös siviliterveydenhuollossa.
Opiskelijat voivat suorittaa lisäksi tietyt sairaanhoitajatutkintoon kuuluvat harjoittelujaksot vankiterveydenhuollon eri toimintayksiköissä valtakunnallisesti. Opiskelija etenee sairaanhoitajan opetussuunnitelman mukaisesti, mutta siinä on eritetty vankiterveydenhuollon opinnot. Esimerkiksi osa opinnoista tehdään vankiterveydenhuollon toimintaympäristössä, kuten osa harjoitteluista ja opinnäytetyö sekä projektiopintoja. Sinulla on tutor-opettaja tukena läpi opintojen, joka on tiiviissä yhteistyössä vankiterveydenhuollon asiantuntijoihin. Samalla opiskelija suorittaa myös muissa terveydenhuollon yksiköissä niin, että niiltä sairaanhoitajan pätevyyden kannalta edellytetty osaaminen täyttyy.
Vankiterveydenhuolto tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön sairaanhoitajan työlle
Vankiterveydenhuollon ammattiuraopintoja on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Vankiterveydenhuollon kanssa. Rikosseuraamusalan sosionomikoulutuksen myötä Laureassa on myös jo pitkään tehty tiivistä yhteistyötä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa.
– Rikosseuraamusalan koulutuksen kautta meillä on Laureassa paljon osaamista, jota nyt käynnistyvien ammattiuraopintojen kautta saamme jaettua sairaanhoitajaopiskelijoiden hyödyksi. Sairaanhoitajaopiskelijat pääsevät tekemään jo opintojen aikana konkreetista, moniammatillista yhteistyötä rikosseuraamusalan sosionomien kanssa, kuvailee vankiterveydenhuollon opintojen lähtökohtia korkeakouluyksikön johtaja Salla Seppänen.
– Vankiterveydenhuolto tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön tehdä sairaanhoitajan työtä. Tämän koulutuspilotin kautta opiskelijoille avautuu mahdollisuus, joka avaa vankiterveydenhuoltoa työpaikkana laajemmin kuin.
Vantaan vankilassa sairaanhoitajana jo pian kymmenen vuotta työskennellyt Lasse Metsävirta kannustaa myös opiskelijoita rohkeasti tutustumaan työhön vankiterveydenhuollossa:
– Vankiterveydenhuolto tarjoaa mielenkiintoisen ja vaihtelevan työn, jossa pääsee myös kehittämään omaa osaamista. Tämä on myös työ, jolla on hyvin suuri merkitys; niin yksittäisen vangin kuin isossa kuvassa yhteiskunnankin näkökulmasta, hän tiivistää.
Lue lisää sairaanhoitaja Lasse Metsävirran työstä vankiterveydenhuollossa
Kiinnostuitko? Näin pääset mukaan ammattiuraopintoihin vankiterveydenhuollossa:
- Hae kevään yhteishaussa Laureaan sairaanhoitajaopintoihin Tikkurilan kampukselle (toteutustapa: päiväopinnot). Opinnot alkavat syksyllä 2024.
- Kun sinut on hyväksytty tutkinto-opiskelijaksi Sairaanhoitaja, amk -opintoihin Laurean Tikkurilan kampukselle ja olet aloittamassa opintojasi, saat ohjeen laatia motivaatiokirjeen.
- Pilottiryhmään valitaan 10 opiskelijaa motivaatiokirjeen ja haastattelun perusteella. Vankiterveydenhuollossa opiskelu edellyttää Supon laatima turvallisuusselvitystä, mikä tehdään pilottiryhmään valinnan jälkeen.
- Kun opinnot alkavat, etenet samaa tahtia ryhmäsi muiden sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa. Osa tutkinnon opinnoista tehdään Vankiterveydenhuoltoon, mutta koulutuksen päättyessä sinulla on mahdollisuus työskennellä sairaanhoitajana missä sosiaali- ja terveydenhuollon ympäristössä tahansa.