Siirry sisältöön

Liiketalouden opiskelija Joona: Oman brändin rakentaminen auttaa ammattiurheilussa

Liiketalouden opiskelija ja painija Joona Vuoti haluaa oppia lisää itsensä brändäyksestä, sillä oma brändi tukee urheilu-uralla etenemistä.

Laureassa liiketaloutta opiskelevan Joona Vuotin mukaan treeniohjelma ja koulun lukujärjestys ovat verrattavissa. Sekä treeneissä että opinnoissa täytyy etukäteen miettiä, milloin tekee töitä ja milloin lepää. Joona opiskelee Laureassa liiketaloutta toista vuotta ja harrastaa painia kilpatasolla.

Lajin Joona aloitti 3-vuotiaana. Syksyllä 2023 Joona osallistui painin MM-kisoihin ensimmäistä kertaa, jotka järjestettiin Albaniassa. Kisoihin valmistautumiseen oli kaksi vuotta aikaa, ja matkan varrelle ovat mahtuneet armeija, iso loukkaantuminen ja olkapääleikkaus. Olkapääleikkauksen jälkeen MM-kisoihin oli enää vuosi aikaa.

- Tiesin kuntoutuvani ennen kisoja. Olkapään parannuttua viime keväänä, aloin treenaamaan täysiä. Siinä jäi koulu hieman vähemmälle, Joona toteaa.

Paini on Joonan mukaan monipuolinen laji, joka vaatii tekniikkaa, kestävyyttä sekä lihaskuntoa. Painitreenejä Joonalla on viisi kertaa viikossa, joka arki-ilta. Tämän lisäksi viikkoon mahtuu 3–4 lihaskuntotreeniä, yksi palauttava kehonhuoltotreeni ja viikonloppuisin cardio. Joonalla on erikseen painivalmentaja sekä fysiikkavalmentaja, joka suunnittelee Joonan saliohjelmat. Fysiikkavalmentaja palkattiin MM-kisoja varten.

Kansainväliset opinnot mahdollistavat työskentelyn ulkomailla

Joona opiskelee liiketaloutta kansainvälisellä puolella. Tutkintona on Business Management.

- Halusin suorittaa tutkinnon englanniksi, sillä opinnot luovat kielitaidolla vankan pohjan ja mahdollistavat työskentelyn ulkomailla, Joona toteaa.

Kansainvälissä opinnoissa Joonaa motivoi myös uusien ihmisen tapaamien sekä uudet näkökulmat. Hakiessaan opiskelemaan Joona ajatteli lähiopintojen sopivan hänelle paremmin. Nyt opinnot ovat aikataulusyistä pääosin etänä.

- Opettajien kanssa aikatauluista pystyy usein sopimaan, jos treenit ovat luentojen päällä. Ryhmätöissä minulle tulee joskus huono-omatunto, kun kaikkiin hommiin ei yksinkertaisesti löydy aikaa.

Liiketalouden opinnot apuna itsensä brändäyksessä

Liiketalouden opinnot auttavat Joonaa itsensä brändäyksessä ja markkinoinnissa. Olympiakomitea myöntää tukirahaa arvokisamitalin saaneille painijoille ja urheilijoille. Toinen keino kerätä rahaa urheilun tukemiseksi ovat sponsorit.

- Haluan jatkaa painia niin pitkään kuin pystyn ja pyrin ammattilaistasolle. Toivon täten oppivani rakentamaan itsestäni brändin, mistä voin hyötyä tulevaisuudessa.

Rahaa painissa kuluu eniten Joonan mukaan matkustamiseen, muun muassa treenileireihin ja kisoihin. Kisoista kerätään näyttöä, joka on tärkeää urheilijauralla etenemiseen.

- En muista elämää ilman painia. Jo pienenä unelmoin olevani paras painija, ja tämä unelma motivoi minua jatkamaan kovaa treenaamista. Paini on kasvattanut minusta tällaisen kuin olen.

Joonan matkasta voit lukea lisää hänen blogistaan:Blogi - Team Vuoti

Lue lisää: urheilijana Laureassa