Siirry sisältöön

Sairaanhoitajaksi opiskeleva Manju: ”työharjoittelut kehittävät suomen kielen taitoa kovasti”

Opiskelijahaastattelussa Nepalista kotoisin oleva Manju Pandey Neaupane, joka opiskelee Laureassa sairaanhoitajaksi.

Mikä on suurin haaste, minkä kansainväliset opiskelijat Suomeen asettuessaan kohtaavat? Ei tule varmasti yllätyksenä, että monelle se on suomen kieli. Samaa mieltä on Laureassa sairaanhoitajaksi englanninkielellä opiskeleva ja Suomeen neljä vuotta sitten muuttanut Manju Pandey Neaupane. Vaikka kielen oppimisessa on iso työ, kannustaa Manju kuitenkin kaikkia kielenopiskelussa:

- Suomen kieli ei ole mitään rakettitiedettä, vaan sen kyllä oppii, hän rohkaisee.
- Kielen oppiminen vie aikaa, mutta sitä kannattaa rohkeasti harjoitella ja käyttää. Aina kaikki ei mene oikein, mutta päättäväisellä harjoittelulla se kyllä alkaa sujua.

Työharjoittelut vahvistavat kielitaitoa ja tuovat oppia työelämästä

Omatoimisen harjoittelun, TE-toimiston kielikurssin ja Laurean kieliopintojen lisäksi tärkeässä roolissa suomen oppimisessa ovat Manju Pandey Neaupanen mielestä olleet työharjoittelut. Manjulla on tätä haastattelua tehdessä takanaan jo viisi sairaanhoitajaopintojen seitsemästä työharjoittelujaksosta.

- Työharjoitteluissa oppii paljon niin viestinnästä kuin kielestäkin. Minun käytännön suomentaitoni on kehittynyt todella paljon harjoitteluiden aikana, hän sanoo.

Kolmantena tärkeänä oppina työharjoitteluista Manju nostaa esiin suomalaisen työkulttuurin oppimisen.

- Suomalaiset ovat hyvin täsmällisiä – ja vaikka he olisivat vain 5 minuuttia myöhässä, he ilmoittavat siitä, Manju kuvailee.
- Terveydenhuollossa puolestaan olen pannut merkille, että kirjaaminen on hyvin tärkeää. Se on ollut minulle uutta.

Laureassa opiskelu on monipuolista

Manju Pandey Neaupanen aloitti opintonsa Laureassa vuonna 2021 englanninkielisessä Nursing-koulutuksessa. Samassa ryhmässä on opiskelijoita Suomen lisäksi myös muun muassa Nigeriasta ja Intiasta. Sitä kautta opinnot ovat tarjonneet todella monikulttuurisen näkökulman hoitotyöhön ja sen opiskeluun.

- Olen viihtynyt Laureassa ja opinnot ovat sujuneet todella sujuvasti. Opettajien ohjaus on yksi asia, josta aivan erityisesti pidän Laureassa, Manju sanoo.
- Myös opetussuunnitelma on todella hyvä ja monipuolinen, mistä hyvä esimerkki on yrittäjyysopinnot. On hienoa, että myös sairaanhoitajaopinnot avaavat meille opiskelijoille mahdollisuuksia muunkinlaiseen työhön kuin perinteiseen palkkatyöhön.

Tähänastisten opintojen kohokohtana Manju mainitsee laurealaiseen Learning by Developing -malliin perustuvat projektiopinnot. Projektitoimeksianto ohjaa tarkastelemaan tutkittavaa aihetta kokonaisvaltaisemmin:

- Opiskelu Laureassa ei ole sitä, että katsotaan Googlesta ja kopioidaan. Projekteissa meidän opiskelijoiden pitää olla luovia ja innovatiivisia, ja keksiä aivan uusia ratkaisuja, hän sanoo.
- Tällaiset projektit ovat todella kivoja ja kannustavia meille opiskelijoille myös.

Sairaanhoitajalle on paljon työmahdollisuuksia

Sairaanhoitajaopiskelijat pääsevät opintojensa ja harjoitteluidensa myötä tutustumaan moniin hoitotyön alueisiin. Manjun tavoitteena on valmistumisen jälkeen työllistyä sisätautien osastolle. Toinen vaihtoehto on työ ikäihmisten hoivassa, jos hän jo nyt tekee keikkatöitä opintojen ohessa.

Muutettuaan miehensä mukana Suomeen Manju pohti opiskelualaa miettiessään paljon työllistymistä. Sairaanhoitajien monipuoliset työmahdollisuudet saivat hänet valitsemaan sairaanhoitajaopinnot. Päätös on osoittautunut oikeaksi:

- Sairaanhoitajana Suomessa minun ei tarvitse olla huolissani tulevaisuudesta.

Opiskelijatarina: kokemuksia sairaanhoitajaopinnoista