Siirry sisältöön

Suomenlinnan jännittävät kohteet avautuivat opiskelijoille

Turvallisuusalan opiskelijoiden projektissa kohteena oli Suomenlinnan maailmanperintökohde.

Kuva: ​Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkisto / Suomen Ilmakuva Oy

Uutinen 25.4.2018

80 hehtaaria, 200 rakennusta, miljoona vierailijaa vuodessa, 350 asuntoa ja 800 vakituista asukasta. Tähän yhtälöön lisätään vielä jatkuvasti käynnissä oleva restaurointityö ja Unescon maailmanperintökohteelle asetetut tarkat velvoitteet. Tämä yhtälö asetti erittäin mielenkiintoiset lähtökohdat projektiin, jossa Laurean turvallisuusalan opiskelijat kartoittivat Suomenlinnan merilinnoituksen eri kohteiden turvallisuutta.

Maaliskuussa käynnistyneessä projektissa 27 turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutuksen opiskelijoista muodostunutta tiimiä vieraili Suomenlinnan rakennuksissa tai muissa kohteissa. Opiskelijoiden tehtävänä oli tarkastella kohteiden fyysistä turvallisuutta ja omatoimista varautumista eli käytännössä, millaisia uhkia turvallisuuteen liittyy ja miten uhkiin voitaisiin varautua.

Käytännönläheisiä havaintoja opiskelijoilta

Toimeksiantajana yhteistyöprojektissa toimi Suomenlinnan hoitokunta, joka ylläpitää ja hallinnoi koko linnoitusta. Parin vuoden takaisen vastaavanlaisen projektin myötä yhteistyö Laurean kanssa oli hoitokunnalle tuttua ja kokemukset opiskelijoiden kanssa toimimisesta erittäin hyvät.

- Suomenlinnassa asutaan, työskennellään ja vieraillaan ympäri vuoden, joten turvallisuusnäkökulmat ovat meille tärkeitä, projektin yhteyshenkilönä Suomenlinnan toimikunnassa toiminut matkailuasiantuntija Milla Öystilä.
- Etukäteen toiveenamme olikin, että saisimme opiskelijoilta hyviä käytännönläheisiä havaintoja ja vinkkejä turvallisuuden parantamiseen.

Opiskelijatiimit esittelivät työnsä tuloksia posterinäyttelyssä Leppävaaran kampuksella keskiviikkona 18. huhtikuuta ja Suomenlinnan hoitokunnan Milla Öystilä oli tyytyväinen näkemäänsä. Lopulliset kirjalliset raporttinsa opiskelijat toimittavat huhtikuun aikana.

- Esityksistä pystyi poimimaan jo sekä hyviä käytännönläheisiä huomioita että isompia asioita, joita voidaan hyödyntää osana turvallisuuskulttuurin edistämistä koko Suomenlinnan näkökulmasta, hän kommentoi.

Ainutlaatuinen kohde opiskelijaprojektille

Suomenlinnan projektissa opiskelijatiimit pääsivät tutustumaan moniin kohteisiin, jotka ovat normaalisti vierailijoiden ulottumattomissa. Yksi opiskelijaryhmistä tutustui mantereelle johtavaan Suomenlinnan huoltotunneliin ja toinen tiimi majakkakirkon torniin.

Laura Hyppösen, Sami Hännisen, Juha Leppäsen ja Meri Mickosin muodostaman tiimin kohteena olivat kaksi 1860-luvulla rakennettua venevajaa:

- Tämä oli erittäin mielenkiintoinen projekti, kun kiersimme talven paukkupakkasilla kiertämässä Suomenlinnan kohteita. Oli kiva päästä projektissa oikeasti koulun seinien ulkopuolelle, opiskelija Laura Hyppönen kuvailee.
- Suomenlinna on myös hyvin poikkeuksellinen kohde ja oli opettavaista päästä perehtymään siihen, mitä tällainen kohde turvallisuuden näkökulmasta vaatii, Juha Leppänen jatkaa.

Unescon maailmanperintökohteelle asetetut vaatimukset linnoituksen alkuperäisen asun säilyttämisestä aiheuttavat myös turvallisuuden kannalta rajoitteita. Esimerkkinä opiskelijat nostavat alueiden aitaamisen.

- Myös turistien suuri ja koko ajan kasvava määrä Suomenlinnassa on asia, joka pitää kaikissa asioissa ottaa huomioon, opiskelijat jatkavat.

Tutustu tarkemmin turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutukseen Laureassa.

Lisätietoja:

Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus

Hae koulutukseen

Oletko kiinnostunut turvallisuudesta, riskienhallinnasta ja yhteiskunnallisesta varautumisesta? Nautitko työskentelystä monikansallisessa ympäristössä? Opiskele turvallisuuden ja riskienhallinnan asiantuntijaksi!

Lue lisää turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutuksesta