Sairaanhoitajaopiskelijat kehittivät uusia ideoita rekrytointiin ja perehdytykseen
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue oli toimeksiantajana Laurean sairaanhoitajaopiskelijoiden palvelumuotoiluprojektissa.
Sosiaali- ja terveysalalla käydään kovaa kilpailua osaajista ja moni organisaatio on saman haasteen edessä; miten varmistetaan osaavan henkilöstön riittävyys. Tätä kysymystä miettii myös Laurean avainkumppani Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (VAKE), jonka 5400 työntekijää huolehtii alueensa 280 000 asukkaan sosiaali- ja terveyspalveluista.
Kuluneen syksyn aikana VAKE sai rekrytointihaasteen ratkaisuun avukseen myös Laurean sairaanhoitajaopiskelijat. VAKE oli toimeksiantajana palvelumuotoiluprojektissa, jossa opiskelijat pääsivät ideoimaan uusia ratkaisuja erityisesti sairaanhoitajasijaisten rekrytointiin.
Sairaanhoitajaopiskelijat pääsivät esittämään kehittämisideoitaan
Idean yhteisestä projektista opiskelijoiden kanssa sai VAKEn henkilöstöasiantuntija Satu Ahonen, joka myös sparrasi opiskelijatiimejä projektin aikana. Satu oli tehnyt aiemminkin yhteistyötä Porvoossa Laurean opiskelijoiden kanssa ja tiesi, miten hyviä ideoita opiskelijoiden kanssa työskentely voi synnyttää:
– Sairaanhoitajaopiskelijat ovat juuri niitä, jotka hakevat kesätöitä ja sijaisuuksia, joten halusimme projektin kautta kuulla nimenomaan heidän ajatuksiaan ja kehittämisideoitaan, Ahonen kuvailee projektin lähtökohtia.
Opiskelijat saivat projektissa tehtäväkseen kehittää uusia palvelukonsepteja sekä esittää parannusehdotuksia sijaisten rekrytointiin VAKEen. Erityisesti tavoitteena oli kehittää rekrytointiprosessia vaikuttavammaksi ja houkuttelevammaksi potentiaalisten kesäsijaisten näkökulmasta – rekryilmoituksesta aina perehdytykseen asti.
"Projektin kautta pääsi vaikuttamaan"
Opiskelijatiimit etenivät projektissa palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. He mm. hankkivat haastatteluiden avulla tietoa ja etenivät sen pohjalta ratkaisuiden ideointiin ja testaukseen.
Yksi syksyn projektiin osallistuneista sairaanhoitajaopiskelijoista oli Paula Pihlakari. Hän on aiemmin opiskellut lähihoitajaksi ja on nyt sairaanhoitajaopinnoissaan loppusuoralla, joten projektin aihe oli hänelle ajankohtainen.
– Oli mielenkiintoista päästä tämän opintojakson myötä osallistumaan tällaiseen asiakaslähtöiseen kehittämistyöhön ja vaikuttamaan asioihin, jotka koskettavat meitä sairaanhoitajaopiskelijoita, hän kuvailee.
Pihlakarin tiimi pohti ja kehitti ideoita uusien sairaanhoitajien perehdytykseen.
– Usein sairaanhoitajan työn yhteydessä puhutaan rahasta, mutta nyt meidän piti keksiä muita asioita, miten rekrytointia ja sairaanhoitajan työtä voitaisiin kehittää. Se oli haastavaa, mutta samalla myös todella antoisaa, hän kuvailee.
– Vaikka opintojakso oli isotöinen, innostuimme projektin aikana todella paljon. Ja selvästi myös toimeksiantaja tykkäsi meidän ideoista, mikä vain lisäsi omaa innostusta.
Paljon uusia ideoita hyödynnettäväksi käytännössä
Innostunut opiskelijaprojektin lopputuloksista oli myös henkilöstöasiantuntiia Satu Ahonen:
– Odotuksemme ylittyivät ja oli hienoa, miten hyvin opiskelijat olivat perehtyneet projektiin ja miten innovatiivisia ideoita saimme, hän kuvailee.
– Saimme jokaisen opiskelijatiimin työstä todella paljon arvokasta tietoa, jota voimme hyödyntää. Osan ideoista voimme ottaa aivan välittömästi käyttöön ja monia muita voimme viedä jatkokehitykseen työstettäväksi eteenpäin.
Tutustu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Laurean avainkumppanuuteen.
Lisätietoja:
- Pia Haapanen
- Avainkumppanuuspäällikkö
- Pia.Haapanen@laurea.fi
- Puh +358503569872
- Kirsi Ronkainen
- Lehtori
- Kirsi.Ronkainen@laurea.fi
- Puh (09) 8868 7380