Siirry sisältöön

Opintojen jatkaminen poissaolon jälkeen

Oletko aloittamassa opintoja poissaolon jälkeen? Lue ohjeet ilmoittautumisesta, jos olet ilmoittautunut poissaolevaksi opintojen alkaessa tai kesken opintoja lakisääteisestä syystä, etkä pääse käyttämään Laurean tietojärjestelmiä. Mikäli olet palaamassa tai aloittamassa opinnot poissaolojakson jälkeen, marraskuun/toukokuun alku on se ajankohta, jolloin sinun kannattaa alkaa suunnittelemaan paluuta. Suosittelemme ohjausajan sopimista ennen kuin opintoihin ilmoittaudutaan viikolla 48/21.

Opiskelijat kättelevät.

 

Jos sinulla ei ole voimassa olevia Laurean käyttäjätunnuksia, nämä kannattaa käydä aktivoimassa. Huom. jos et ole aloittanut opintojasi vielä lainkaan, pääset aktivoimaan tunnuksesi parin päivän viiveellä siitä, kun sinut on merkitty läsnäolevaksi. Löydät lisätietoa tunnusten aktivoimisesta täältä.

Kaikki läsnäolevat ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat (poislukien tilauskoulutuksen opiskelijat) ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin ja velvollisia maksamaan Kelalle terveydenhoitomaksun. Terveydenhoitomaksu on maksettava riippumatta YTHS palvelujen käytöstä. Poissaoleva opiskelija ei maksa YTHS maksua eikä ole oikeutettu YTHS palveluihin.

Opinnoille ilmoittautuminen

Valitse alta ohjeet tilanteesi mukaan:

Oletko aloittanut opintosi aiemmin ja jatkamassa opintoja poissaolon jälkeen? 

Kun olet palaamassa opintoihin, tärkeä asia on ilmoittautua tuleville opinnoille. Katso lukuvuoden aikataulusta milloin opinnoille voi ilmoittautua. Opintosuunnitelmiin voit tutustua osoitteessa ops.laurea.fi. Jos opinnoille ilmoittautumisaika on jo mennyt, saat ohjausta opinnoille ilmoittautumiseen liittyen opettajatuutorilta tai opintopäälliköltäsi. Myös opintotoimisto voi auttaa sinua opinnoille ilmoittautumisessa. Opiskelijan työpöytä Pakista näet sinulle merkityn opettajatuutorin tai opintopäällikön. Tarvittaessa voit tiedustella näitä tietoja opintotoimistosta.

Kun palaat opintojen pariin, sinun on myös hyvä varata opettajatuutoriltasi aika HOPS-keskusteluun. Tällöin on tärkeä tarkistaa, että opetussuunnitelmaan ei ole tullut sellaisia muutoksia, jotka edellyttäisivät HOPSillasi olevien opintojen päivittämistä.

Oletko siirtänyt aloitustasi ja aloittamassa nyt opintosi?

Aloitat opintosi uuden opiskelijaryhmän kanssa. Uuden opiskelijan ohjeet koskevat myös sinua. Tutustu ohjeisiin verkkosivuillamme. Sinun ei tarvitse ilmoittautua opinnoille itse ensimmäisen lukukauden osalta, opintotoimisto tekee tämän puolestasi.

Opintojen aloitusta siirtänyt: haluatko jatkaa poissaoloasi tai erota korkeakoulusta?

Jos sinulla on ollut lakisääteinen syy poissaoloon, ja et ole vielä aloittanut opintojasi, saat maaliskuussa opintojen aloitusta siirtäneille opiskelijoille lähetettävän sähköpostin. Sähköpostista saat ohjeita opintojen aloitukseen liittyen sekä lukuvuodelle ilmoittautumislomakkeen, joka tulee toimittaa kampuksesi opintotoimistoon määräaikaan mennessä. Jos et ole saanut sähköpostia huhtikuun alkuun mennessä, olethan yhteydessä kampuksesi opintotoimistoon.

Sähköpostin liitteenä olevalla ilmoittautumislomakkeella ilmoittaudutaan koko lukuvuodelle. Jos sinulla on lakisääteinen syy poissaoloon, toimitathan todistuksen lakisääteisestä syystä ilmoittautumislomakkeen mukana. Muistathan toimia tietoturvallisesti ja lähettää tämän esim. salattuna viestinä.

Jos haluat erota ammattikorkeakoulusta, sinun on täytettävä eroilmoitus, jossa kysytään eroamisen syy VIRTA-tietokantaan kirjaamista varten. Suosittelemme olemaan yhteydessä opettajatuutoriisi tai opintopäällikköön ennen eroilmoituksen jättämistä.

Lisätietoja poissaoloon liittyen

Voit muuttaa läsnäolotietoasi kevätlukukaudelle 1.11.-31.12. Pakissa. Ohjeet ovat opiskelijaintrassa.

Poissaoloaikana opiskelijan opintosuoritusrekisteriin ei voi kirjata suorituksia eikä poissaoloaikana ole oikeutta opiskelijaetuihin. Tarvittaessa voit kuitenkin saada ohjausta Laureasta. Jos aiot ilmoittautua poissaolevaksi, niin huomioithan, että opintosi eivät välttämättä jatku nykyisen opetussuunnitelman ja oman ryhmäsi mukana, vaan palatessasi opintoihin on syytä tarkistaa, miten opintosi jatkuvat. On myös mahdollista, että koulutuksesi opintotarjontaa ei enää ole lainkaan tarjolla.

1.8.2015 tai sen jälkeen aloittaneet:

Voit ilmoittautua opintojen aikana omaehtoisesti poissaolevaksi enintään yhden lukuvuoden eli 2 lukukauden ajaksi, paitsi jos poissaolon syy on lakisääteinen (varusmies-, siviili tai naisten vapaaehtoinen asepalvelus tai äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa). Jos kyseessä on lakisääteinen poissaolo, lakisääteisyyden todentavat dokumentit tulee toimittaa postilla, sähköpostilla tai esittämällä dokumentit Laurean opintotoimistossa. Huom. Ethän lähetä henkilö- tai terveystietoja sisältäviä dokumentteja suojaamattomalla sähköpostilla. 

Poissaololukukausien määrää ei ole rajoitettu, jos poissaolon syy on joku seuraavista: varusmies-, siviili tai naisten vapaaehtoinen asepalvelus tai äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa. Opintojen suorittamisaikaan ei lasketa enintään kahden lukukauden pituista omaehtoista poissaoloa, eikä lakisääteistä poissaoloa edellä mainituista syistä. Huomioithan kuitenkin poissaolon mahdolliset vaikutukset opintolainahyvitykseen.

Poissaolo sairauden tai vamman takia kuluttaa ensin omaehtoista poissaolokautta. Omaehtoisesti poissaoleva voi olla kahden kauden ajan. Kahden käytetyn omaehtoisen poissaolokauden jälkeen oman sairauden takia poissaoleminen kuluttaa opiskeluoikeusaikaa. Poissaolo sairauden tai vamman takia huomioidaan kuitenkin siinä tilanteessa, jos haet opinnoillesi harkinnanvaraista lisäaikaa.

Lue myös Kelan ohjeet sairastumisesta opintojen aikana.

Lisätietoa opiskeluoikeuteen liittyen

Huomioithan opiskelusuunnitelmaa tehdessäsi opiskeluihisi käytettävissä olevan ajan eli opiskeluoikeusajan.
 
Tutkinnon suorittamisen ohjeaika määräytyy koulutuksen laajuuden mukaan siten, että vuosittainen suoritusmäärä on 60 opintopistettä (AMK-tutkinnot). Esimerkiksi jos tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä, niin tutkinnon suorittamisen ohjeaika on 3,5 vuotta. Tutkinnon suorittamiseen käytettävissä oleva aika eli opiskeluoikeusaika on opintojen ohjeaika lisättynä yhdellä lukuvuodella, jolloin esim. 210 opintopisteen tutkinnossa opiskeluoikeusaika on 4,5 vuotta.

Tutkinnon laajuus Tutkinnon suorittamisen ohjeaika
90 op 1,5 v
210 op 3,5 v
240 op 4 v

 

Tarvitsetko tukea opintojesi jatkamiseen?

Jos olet jatkamassa opintojasi on tärkeää, että olet yhteydessä joko opintopäällikköön tai opettajatuutoriisi HOPSisisi ajantasaistamiseksi.

Poikkeamo tarjoaa neuvontaa, tukea ja tietoa opiskeluun ja hyvinvointiin liittyen. Voit varata TEAMS-keskusteluajan ajanvarauksen kautta.  Ajanvaraus on tarkoitettu vain tutkinto-opiskelijoille.

Opintoihin paluussasi sinua tukevat Laurean ja yhteistyökumppaneiden terveys- ja hyvinvointipalvelut.

Opintoihin palatessa mielessä voi pyöriä paljon ajatuksia ja kysymyksiä jaksamiseen, motivaatioon, ajanhallintaan tai omaan taloudenhallintaan liittyen. Tutustu opintoihin palaajan pakettiin Nyytin sivuilla

Jos sinulle jäi jotain kysyttävää opintojen aloituksesta, poissaolosäännöistä tai muusta opiskeluun liittyvästä asiasta, voit olla yhteydessä kampuksesi opintotoimistoon. Jos olet menettänyt opiskeluoikeutesi, opintotoimiston sivulta löydät myös tietoa opiskeluoikeuden uudelleen myöntämisestä.

Laurean Opintotoimisto

Laureassa opintotoimisto toimii kaikilla kuudella kampuksella. Löydät aukioloajat ja yhteystiedot opintotoimiston omalta sivulta.


Lue lisää