Opiskelijayrittäjyys
Yrittäjyys on Laurean yksi strateginen painopistealue. Tästä syystä jokainen opiskelija - taustasta tai opintosuunnasta riippumatta - pyritään altistamaan yrittäjyyden pariin.
Yrittäjyyden eri muodot
Työn murros on tosiasia. Työ pilkkoutuu yhä pienenpiin palasiin ja ihmisellä voi elämänsä aikana olla monta eri uraa. Etenkään nykynuoret eivät halua rajoittaa omaa kiinnostustaan kovin kapea-alaiseksi, vaan rakentavat itselleen aiempaa monimuotoisemman identiteetin.
Moni saattaa käydä päivätyössä laskujen maksamisen johdosta, mutta samaan aikaan investoi aikaa ja energiaa muihin asioihin - oman luovuuden ilmaisemiseksi ja henkilökohtaisten arvojen täyttämiseksi. Yrittäjyys on luonnollinen tapa toteuttaa yhtä näistä monista työpersoonista.
Tulevaisuuden yrittäjä ja palkansaaja toimivat useassa eri roolissa yhtäaikaisesti ja toteuttaa itseään aiempaa monipuolisemmin. Yrittäjyys ja palkkatyö lähestyvät toisiaan ja niiden välimaastoon sijoittuville työn muodoille on entistä enemmän kysyntää. Jatkossa palkansaajatyötä ja yrittäjätyötä tehdään peräkkäisinä ja päällekkäisinä jaksoina. Päätoiminen palkansaaja voi olla sivutoiminen yrittäjä – ja päinvastoin. Palkkatyötä, osinkotuloa, tai laskutusta vastaan tehtyä työtä voi olla vaikea erotella päätyöksi ja sivutyöksi, sillä henkilö saattaa kokea ne samanarvoisiksi.
Tulevaisuuden tutkijat ovat ennustaneet, että 2030-luvun loppuun mennessä jopa 60 prosenttia suomalaisesta työvoimasta on yrittäjiä tai freelancereita ja vain 40 prosenttia perinteisiä palkansaajia. Tästä syystä yrittäjyyteen tutustuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja kartoittaa itselle sopivin yrittäjyyden muoto.
Yrittäjyyskeskustelussa ei kannata myöskään unohtaa yrityksen osakkuutta. Osaomistuksen voi hankkia ostamalla oman työnantajayrityksen osakkeita, osana työsopimusta työpaikan vaihdon yhteydessä tai hankkimalla kiinnostavan firman osakkeita sivutoimisen projektin muodossa. Osaomistajanakin pääsee nauttimaan toisten aherruksesta, ilman omaa liikeideaa tai pakottavaa tarvetta luopua palkkatyön vakaudesta. Monessakin mielessä yrittäjäksi synnytään, mutta osaomistajan rooliin voi kuka tahansa kasvaa.
Yllä oleva kuvio havainnollistaa yrittäjyyden eri muodot ja visualisoi Laurean yrittäjyyskasvatuksen painopistealueen. Yrittäjyysopintojen suhteen Laurea haluaa tarjota jokaiselle opiskelijalle riittävän perusymmärryksen tulevaisuuden työelämän yrittäjämäisestä luonteesta ja kyvykkyyden siinä selviytyäkseen. Yrittäjyyden perusymmärryksen hankittuaan opiskelija voi edetä haasteellisempiinkin yrittäjyyden muotoihin, kuten myyntiagenttiyrittäjyys, omistajavaihdosyrittäjyys tai startup-yrittäjyys. Yhtenä erottavana tekijänä toimii osaomistajuuteen keskittyminen ja kyseisen dynamiikan ymmärtäminen perinteisessä-, startup- ja buyout-yrityksissä erikseen.
Yrittäjyyden opinnot Laureassa
Jokainen koulutusohjelma sisältää tietyn määrän yrittäjyysopintoja osana pakollisia opintoja. Pakollisten yrittäjyysopintojen määrä vaihtelee tutkinnosta riippuen. Tämän lisäksi jokainen opiskelija voi syventää osaamistaan täydentävien yrittäjyysopintojen muodossa. Täydentävät yrittäjyysopinnot ovat jokaiselle samat, ne on esitelty alla olevassa kuviossa.
Innostu yrittämään (1 op)
Innostu yrittämään – kurssi johdattaa opiskelijat yrittäjyyden intentiokirjallisuuden pariin ja tarjoaa vastauksia yrittäjyyden perimmäisiin kysymyksiin, kuten;
- Mitä on yrittäjyys?
- Millainen henkilö on yrittäjä?
- Miksi jostakin henkilöstä tulee yrittäjä ja toisesta ei?
- Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät?
- Vaurastumisen logiikka yritystoiminnassa?
Kurssi on rakennettu MOOC-toteutuksena, jossa opiskelija voi edetä oman aikataulun mukaisesti. Kurssi sopii jokaiselle opiskelijalle, taustasta tai koulutusohjelmasta riippumatta. Kurssille ilmoittautuminen on kaksi kertaa vuodessa, mutta mukaan pääsee ilmoittautumisjaksojen ulkopuolisinakin aikoina.
Kenelle: Amk/Yamk
Milloin: Jatkuva toteutus
Kieli: englanti / suomi
Kontaktihenkilö: antti.sekki@laurea.fi
Yrittäjyys osana uraa, 5 op
Yrittäjyys osana uraa perehdyttää opiskelijan muuttuvan työelämän pariin ja erityisesti sen yrittäjämäiseen luonteeseen. Kurssi tarjoaa konkreettisia työkaluja oman osaamisen tunnistamiseen, -hinnoitteluun ja -kaupalliseen pohdintaan. Kurssilla tarjotaan myös riittävä ymmärrys niistä laskentatoimen osaamisalueista, joita itsensä työllistäjä tarvitsee.
Kurssi on rakennettu MOOC-toteutuksena, jossa opiskelija voi edetä oman aikataulun mukaisesti. Kurssi sopii jokaiselle opiskelijalle, taustasta tai koulutusohjelmasta riippumatta. Kurssille ilmoittautuminen on kolme kertaa vuodessa, mutta mukaan pääsee ilmoittautumisjaksojen ulkopuolisinakin aikoina.
Kenelle: Amk/Yamk
Milloin: Jatkuva toteutus
Kieli: englanti / suomi
Kontaktihenkilö: antti.sekki@laurea.fi
Osakkuus osana uraa, 5 op
Oman yrityksen perustaminen ei sovi kaikille. Turvallisuutta kaipaavalle palkkatyö saattaa olla fiksuin uravaihtoehto. Se ei kuitenkaan sulje pois osaomistamisen mahdollisuutta. Osakkuuden hankkiminen on huomattavasti riskittömämpää kuin oman yrityksen perustaminen ja soveltuu laajemmalle joukolle ihmisiä. Se on yksi tapa toteuttaa yrittäjyyshaaveita mutta ilman yrittäjyyden tuomaa epävarmuutta. Osaomistaminen on kevyimmillään kuin palkkatyötä mutta yrittäjämäisin työsuhde-eduin. Osaomistamista voi harjoitella jopa sivubisneksenä, palkkatyön ohessa.
Vähemmistöosakkaan rooli ei kuitenkaan ole yksinkertainen. Haasteina ovat hyvän hallintotavan moninaiset käytänteet ja niiden jalkauttaminen. Kyseisellä kurssilla syvennytään osaomistajan rooliin, ansaintamahdollisuuksiin sekä keskeisimpiin eroihin perinteisen-, startup- ja buyout-yrittäjyyden tapauksissa
Kurssi on rakennettu MOOC-toteutuksena, jossa opiskelija voi edetä oman aikataulun mukaisesti. Kurssi sopii jokaiselle opiskelijalle, taustasta tai koulutusohjelmasta riippumatta. Kurssille ilmoittautuminen on kaksi kertaa vuodessa, mutta mukaan pääsee ilmoittautumisjaksojen ulkopuolisinakin aikoina.
Kenelle: Amk/Yamk
Milloin: Jatkuva toteutus
Kieli: suomi
Kontaktihenkilö: antti.sekki@laurea.fi
3AMK-opinnot
3AMK:n yhteenliittymä (Laurea, Haaga-Helia ja Metropolia) tarjoaa yhteisiä opintoja myös yrittäjyyden saralla. 3AMK:n yrittäjyyskurssit löytyvät 3AMK:n nettisivuilta.
Lisätietoja:
- Antti Sekki
- Yliopettaja
- antti.sekki@laurea.fi
- Puh (09) 8868 7831
Hae Laureaan!
Kevään 2025 ensimmäinen yhteishaku
Kevään ensimmäisessä yhteishaussa 8. - 22.1.2025 voit hakea englanninkielisiin koulutuksiimme.
Tutustu koulutuksiimme