NuoRTO - Nuorille Resilienssiä, Toimijuutta ja Osallisuutta
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajantoiminnan parissa toimivien ammattilaisten, vapaaehtoisten ja kokemustoimijoiden osaamista valtakunnallisesti. Hankkeessa yhteiskehitetään osaamista täydentävä koulutuskokonaisuus sekä edistetään palveluntarjoajien moniammatillista yhteistyötä ja työparitoimintaa. Hankkeen toimenpiteiden tuloksena vahvistetaan lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta, osallisuutta, sosiaalisia taitoja, resilienssiä ja minäpystyvyyttä, sekä ehkäistään harrastuspudokkuutta. Hankkeen toteuttajina ovat Laurea-ammattikorkeakoulu, Outward Bound Finland ry ja STEP-koulutus ja sen rahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto.
- Toteutusaika:1.9.2024 - 31.3.2027
- Rahoittaja:ESR+ 2021-2027
- Tutkimusohjelma:Kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala
- Projektityyppi:Kansallinen TKI
- Teemat:Pedagogiikka ja yhteiskehittäminen
- Projektipäällikkö:Heidi Bucht
Hankkeen lähtökohdat
Kaikilla lapsilla ja nuorilla ei ole tasavertaista mahdollisuutta osallistua harrastustoimintaan, joka on tärkeä tekijä hyvinvoinnin tukemisessa tarjoten nonformaalin oppimisympäristön. Harrastamisen eriarvoisuutta lisäävät muun muassa harrastuskustannusten nousu, harrastuksissa tapahtuva taitopohjainen valikoituminen, harrastuksissa vaadittava sitoutumisen puute sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan ohjaajilta puuttuva osaaminen. NuoRTO -hanke pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen vahvistamalla ammattilaisten, vapaaehtoisten ja kokemusasiantuntijoiden valmiuksia tukea ja ohjata lapsia, nuoria ja perheitä harrastustoiminnassa.
Tavoitteet
- Kootaan kattava käsitys lasten ja nuorten resilienssiä vahvistavasta harrastus- ja vapaa-ajantoiminnasta sekä alan osaamistarpeista ja toimivista käytännöistä.
- Tarjotaan valtakunnallisesti osaamista täydentäviä koulutuksia, tuottamalla niitä yhteiskehittämisen keinoin ja kohderyhmän tarpeita kuunnellen.
- Parannetaan ohjaajien kykyä tunnistaa ja vastata tuen tarpeessa olevien lasten, nuorten ja perheiden erityistarpeisiin.
- Vahvistetaan moniammatillista yhteistyötä nuorisotyön ja vapaa-ajan toimijoiden kesken tarjoamalla verkostoitumismahdollisuuksia ja lisäämällä tietoutta alan toiminnasta.
- Kehitetään kokemustoimijoiden ja ammattilaisten työparityöskentelyä.
- Lisätään lasten ja nuorten osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja toimijuutta nuoriso- ja vapaa-ajantoiminnassa.
- Vähennetään lasten ja nuorten harrastuspudokkuutta.
Hankkeen toimenpiteet
Hankkeen alkuvaiheessa kartoitetaan lasten ja nuorten resilienssiä tukevan harrastustoiminnan nykytila ja alan ammattilaisten osaamistarpeet. Tämä tehdään tiedonkeruutyöpajoilla ja kirjallisuuskatsauksella. Saatujen tietojen pohjalta luodaan koulutuskokonaisuus, joka vahvistaa ammattilaisten, kokemusasiantuntijoiden ja vapaaehtoisten osaamista ja tukee heidän yhteisöjään. Koulutukset yhteiskehitetään nuorten ja ammattilaisten kanssa, ja osa soveltuu myös nuorille, jotka haluavat toimia kokemustoimijoina. Koulutus vastaa eri toimijoiden tarpeisiin ja tarjoaa päivitettyä tietoa ja työkaluja teoreettisen, menetelmällisen ja käytännön osaamisen syventämiseksi. Koulutusteemoihin kuuluu esimerkiksi:
- Seikkailu- ja luontokasvatus
- Kokemuksellinen oppiminen
- Kulttuuri- ja sukupuolisensitiivinen ohjaus
- Luovat menetelmät
- Ohjaus- ja vuorovaikutustaidot
- Perhelähtöinen ohjaus
- Vähemmistö- ja erityisryhmien tukeminen
- Työparimalli kokemustoimijoiden ja ammattilaisten yhteistyössä
Koulutuksia pilotoidaan eri muodoissa, kuten lähi-, verkko- ja intensiivikoulutuksina.
Lisäksi kehitämme Merkityksellisen harrastamisen arviointityökalun, joka pohjautuu nuorten ja perheiden kokemuksiin ja koulutuksista saatuun palautteeseen. Työkalua kehitetään yhteiskehittämällä, ja pilotointiin osallistuu 3–6 nuorisotoiminnan järjestäjää. Yhteistyötä tehdään myös muiden valtakunnallisten hankkeiden kanssa.
Hanke edistää moniammatillista ja sektorirajat ylittävää yhteistyötä muun muassa seuraavin toimenpitein:
- Työparimalli harrastustoiminnassa
- Verkostoituminen (julkinen sektori, kolmas sektori ja oppilaitokset)
- Viestintä ja tiedottaminen (julkaisut, koulutusmateriaalit, seminaarit, webinaarit ja muut tapahtumat)
Keskeisimmät tulokset ja tuotokset
- Julkaisu esiselvityksen tuloksista: sisältää aiempien tutkimusten ja tiedonkeruutyöpajojen keskeiset löydökset.
- Osaamista täydentävä koulutuskokonaisuus lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminnan järjestäjille (12–18 pilottikoulutusta), julkaistuna avoimina oppimateriaaleina.
- Työparitoiminnan pilotointi ja toiminnan mallinnus.
- Merkityksellisen harrastustoiminnan arviointityökalu kuntien, hyvinvointialueiden ja kolmannen sektorin käyttöön.
Ajankohtaista
Loka-marraskuu
Lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajantoiminnan esiselvitys on käynnistynyt tiedonkeruutyöpajojen avulla. Tietoa kerätään myös sähköisillä kyselyillä, jotka läytyvät NuoRTO-hankkeen kyselyt -sivustolta.
Tammi-helmikuu
NuoRTO-hankkeen aloitustapahtuma järjestetään keskiviikkona 5.2.2025 Laurean Tikkurilan kampuksella klo 8.30–12.00. Tilaisuuteen voi osallistua myös verkossa. Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu tapahtumasivulla.
Seuraa hanketta
Yhteyshenkilö:
- Heidi Bucht
- Asiantuntija
- Heidi.Bucht@laurea.fi
- Puh +358503275490
- Anu Hagman
- Lehtori
- anu.hagman@laurea.fi
- Puh 358406353244
- Säde Siljamo
- Lehtori
- Sade.Siljamo@laurea.fi
- Puh +358505766194
- Arto Tiihonen
- Erityisasiantuntija
- Arto.Tiihonen@laurea.fi
- Puh 0504332598
- Johanna Kurki
- Projektityöntekijä
- Johanna.Kurki@laurea.fi
- Puh 0469222356