HERE Ukraine! - Helping to Rebuild Ukraine by Educational means: Social, Psychological and Physical Aspects
Here Ukraine! -hankkeessa kehitetään 3AMK-korkeakoulujen yhteinen koulutuspaketti, joka tähtää kohderyhmän sosiaalisessa, psyykkisessä ja fyysisessä jälleenrakentamisessa tarvittavan osaamisen sekä tulevaisuususkon vahvistamiseen.
- Toteutusaika:1.9.2022 - 31.8.2024
- Rahoittaja:OKM Erityisavustus
- Tutkimusohjelma:Kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala
- Projektityyppi:Kansallinen TKI
- Teemat:Pedagogiikka ja yhteiskehittäminen
- Projektipäällikkö:Virve Oksanen
Tavoitteet
Here Ukraine! -hankkeen tavoitteena oli paitsi tarjota Suomessa tilapäistä suojelua saaville ukrainalaisille konkreettisia taitoja Ukrainan fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen jälleenrakentamiseen, myös kehittää korkeakoulujen englanninkielistä opintojaksotarjontaa. Tavoitteena oli tarjota mahdollisimman saavutettavia opintojaksoja osallistujille, mikä tarkoitti hankkeessa ajasta ja paikasta riippumattomien verkko-opintojaksojen kehittämistä.
Kohderyhmä
Here Ukraine! -hankkeen kohderyhmä oli Suomessa tilapäistä suojelua saavat henkilöt. Vuonna 2022 99 % tilapäistä suojelua saavista eli noin 45 000 henkilöä oli ukrainalaisia. Hankkeen tuli tavoittaa kohderyhmästä potentiaaliset korkeakouluopinnoista kiinnostuneet henkilöt. Kohderyhmäämme (35–64-vuotiaat) kuuluvia saapui vuonna 2022 noin 17 000 henkilöä. Tilapäistä suojelua saavista yli 60 % oli naisia ja 23 % saapuneista oli 0–13-vuotiaita lapsia. Monella tulijalla oli perhettä mukana ja uudessa ympäristössä tavoitteena oli arjessa pärjääminen, jolloin arkea rytmitti mm. suomen kielen opinnot. Nopeasti ymmärsimme, että henkilöiden tarvehierarkiassa korkeimmalle nousi perheen taloudellinen pärjääminen ja toimeentulo. Tilanteen pitkittyessä työllistyminen korostui henkilöiden motiivina kouluttautua, ihmiset myös pohtivat ovatko he perheineen palaamassa Ukrainaan, vaikka tilanne sen jossakin vaiheessa sallisikin. Kohderyhmän tarpeiden mukaan opintojaksojen aikatauluja, sekä sisältöjä muokattiin paremmin kysyntään vastaaviksi. Mukaan otettiin työelämäkontakteja ja luentojen ajankohtaa optimoitiin alkuiltaan.
Tämän opimme
Here Ukraine! -hanke käynnistyi nopealla aikataululla Ukrainan tilanteen kriisiydyttyä vuonna 2022. Hankkeen alussa projektitiimi, lehtorit, suunnittelijat ja asiantuntijat joutuivat toimimaan osin oletuksin, osin vaillinaisin tiedoin ja ennen kaikkea tietoa hakien ja oppien. Hankkeen aikana ymmärrettiin mm., kuinka paljon korkeakouluissa tarvitaan selko-ohjeita opintojaksoille ilmoittautumista, osallistumista ja itsenäistä opiskelua tukemaan. Opimme myös, kuinka tärkeää henkilökohtainen ohjaus ja motivointi, mutta myös yhteisöllisyys opintojen aikana on. Merkittävää on suunnitella opinnot sensitiivisesti ja traumatietoisesti: yksilön rajallista jaksamista tukien. Täysin automatisoitu toteutustapa ei välttämättä ole paras opiskelumuoto yksilön näkökulmasta, vaikka se korkeakoulujen näkökulmasta mahdollistaa suuren osallistujavolyymin. Yksi iso oppi liittyi hankkeen suunnittelun systematisointiin: kohderyhmä ja palvelumuotoilu on tärkeä ottaa mukaan hankkeen käynnistymisen ja suunnitelman konkretisoimisen vaiheessa, jolloin korkeakoulujen ja yksilöiden tavoitteet tuodaan yhteen.
Lukuina
Here Ukraine! -hankkeessa tavoitettiin yhteensä 585 Suomessa tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista. Epäsuorasti viestinnässä ja tapahtumissa tavoitettiin useita tuhansia ukrainalaisia. Hankkeessa kehitettiin ja toteutettiin yhteensä 14 opintojaksoa, joista jatkokehitettiin lisäksi kolme MOOC-toteutusta 3AMK -tarjontaan. Prosessin aikana käsikirjoitettiin ja tuotettiin kuusi opetusta tukevaa asiantuntijavideota, sekä seitsemän jakson podcast-sarja. Hankkeen aikana julkaistiin hankkeen teemoista kaksi julkaisua, sekä yksi uutinen Yle:n ukrainankielisissä verkkouutisissa.
Hankkeen aikana kehitettiin 14 verkkokurssia
Here Ukraine! -hankkeessa kehitettiin eri alojen englanninkielistä koulutustarjontaa, painottaen verkko- ja itseopiskelumahdollisuuksia. Hanke keskittyi aloihin, joiden osaaminen on keskeistä Ukrainan jälleenrakentamisessa. Koulutuksissa huomioitiin läpileikkaavina teemoina digitalisaation kehitykset, vihreän siirtymän näkökulma sekä yrittäjyyden mahdollisuudet työllistymisessä.
Hankkeen päätyttyä osa kehitetyistä opintojaksoista jää osaksi 3AMK-korkeakoulujen tarjontaa. Tutustu 3AMK opintotarjontaan.
AMK-opinnot
Fysioterapian kurssit:
- Rehabilitation and encountering the client
- Promotion of client’s health and functioning
- Psychosocial and physical wellbeing
Sosiaalipalvelujen kurssit:
- Social work with children and young people
- Family work
Kiinteistö- ja rakennusalan kurssit:
- Elements of construction lifecycle
- Utilization of building information modelling
- Foundations of energy-efficient and sustainable design
- Introduction of construction project management
- Fundamentals of building renovation
Hoitotyön kurssit:
- Mental health and crisis nursing
- Mental health nursing and crisis intervention
YAMK-opinnot
Matkailu- ja ravitsemusalan kurssit:
- Master of hospitality management hybrid-consumer of tomorrow
- Design service systems and value networks
Julkaisut
Hankkeen julkaisut
- Here Ukraine! – Hanketyö kehittämisen mahdollistajana. Leskelä, J. & Oksanen, V. 2023.
- Yhteistyötä uusilla silmillä eli kuinka syntyi hankekoulutuksen perustamisen polku. Oksanen, V. & Martikainen, S. 2023.
- HERE Ukraine! - hanke -Korkeakouluopintoja ukrainalaisille. Uutinen. 2022.
Podcast-sarja
Here Ukraine!-hankkeen podcast-sarjassa syvennytään Suomessa tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten koulutukseen liittyviin oppeihin ja havaintoihin. Jaksot keskittyvät paitsi jälleenrakennusteemaan, myös opiskelijoiden opiskeluvalmiuksiin Suomessa, rakennusalan mahdolliseen teknologialoikkaan, traumatietoisen työotteen ja mentalisaation merkitykseen, sekä kolmen ammattikorkeakoulun yhteistyöhön ja hankesuunnittelun strategiseen vahvistamiseen. Here Ukraine! -Podcast on kuunneltavissa SoundCloud-palvelussa.
- Jakso 1: Opiskelijan kokemuksia opiskelusta Here Ukraine! -hankkeessa - Jakson suomenkielinen tekstiversio ja ukrainankielinen tekstiversio.
- Jakso 2: Traumatietoinen työote - Jakson tekstiversio
- Jakso 3: Mentalisaatio - Jakson tekstiversio
- Jakso 4: Opintokäynnit pedagogisena menetelmänä - Jakson tekstiversio
- Jakso 5: Ymmärryksen rakentaminen jälleenrakentamisen haasteista ja ratkaisuista - Jakson tekstiversio
- Jakso 6: Verkko-opetuksen suunnittelu Here Ukraine! -hankkeessa - Jakson tekstiversio
- Jakso 7: Hankkeen opit ja strateginen suunnittelu - Jakson tekstiversio
Hankkeeseen liittyvät julkaisut
- Tulevaisuuden ammatillinen osaaminen – 3AMK esillä AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivillä. Heikkinen, S. & Repo Jamal, H. 2022.
- На сайті HereUkraine українці можуть безкоштовно пройти онлайн-курси, які допоможуть відновити Україну після війни. Danylova, T. 2023. Yle.
Yhteyshenkilö:
- Virve Oksanen
- Asiantuntija
- Virve.Oksanen@laurea.fi
- Puh +358988687532