Siirry sisältöön

Mielekkään työuran rakennussarjan maksuttomalla verkkokurssilla tunnistat oman osaamisesi ja kehität työelämätaitojasi

Kurssi suoritetaan kokonaan verkossa omien aikataulujen mukaisesti ja se soveltuu kaikille omien työelämätaitojen kehittämisestä kiinnostuneille.

Mielekkään työuran rakennussarja -kurssi on kaikille itsensä ja työuransa kehittämisestä kiinnostuneille soveltuva verkkokurssi. Me Laureassa haluamme auttaa suomalaisia löytämään paikkansa koronan ravistelemassa työelämässä ja tarjoamme kurssin maksuttomana kaikkien käyttöön.

Idea verkkokurssille lähti DigiPoint-hankkeessa, jonka tavoitteena on täyttää työmarkkinoiden kuilu digiosaajien tarpeen ja suuren työttömien määrän välillä sekä saada työnhakijoille parempia digivalmiuksia. Hanke on ESR-rahoitteinen ja toiminnassa vuosina 2020-2022.

- Meillä on valtava työn murros tapahtumassa koko yhteiskunnassa. Ei puhuta pelkästään työttömistä, vaan siitä, että itse kunkin meistä pitäisi aika ajoin pysähtyä miettimään, mitä me osaamme ja miten koulutamme itseämme taitoperustaisesti jatkossa, hankkeen projektipäällikkö Pasi Hario kertoo.

- Ja tämän kaiken sijoittaminen vielä pandemiakontekstiin, joka on lisännyt ihmisten mielenterveysongelmia, pahoinvointia, ahdistusta ja huolta tulevaisuudesta, toteaa Mika Launikari, joka toimii DigiPoint-hankkeessa uraohjauksen ja osaamisen kehittämisen asiantuntijana.

Verkkokurssilta saa välineitä oman itsensä ymmärtämiseen ja oman osaamisen näkyväksi tekemiseen, jollaiselle on tarvetta tänä aikana.

- Työelämä muuttuu, kukaan ei voi jäädä laakereilleen lepäämään tai luottaa siihen, että 10 vuotta sitten opittu olisi ikuisesti relevanttia, Launikari toteaa.

Kurssin suunnitellut työhyvinvoinnin asiantuntija Sanna Kinnunen Mielenhuolto Interventions Oy:ltä on psykologian tohtori ja tietojärjestelmätieteilijä. Kinnunen on väitellyt työuupumuksen hoidosta ja toteuttanut hyvinvointiin liittyviä verkkosovelluksia.

- Kaikille meille on erityisesti kiireisenä nykyaikana hyödyllistä välillä pysähtyä itsemme äärelle ja miettiä, missä olemme olleet ja minne olemme menossa. Tämä kokonaisuus  on hyvä väylä ottaa pikakurssi itseensä, Kinnunen sanoo.

Nykyisessä työelämässä tarvitaan paljon muutakin osaamista kuin ainoastaan omaan asiantuntijuuteen liittyvää ja tämä kurssi on suunniteltu juuri näiden muiden osa-alueiden kehittämiseen. Kurssin opetusmateriaali on monipuolinen yhdistelmiä videoita, podcasteja, käytännön esimerkkejä sekä erilaisia pelillisiä harjoituksia, tehtäviä ja testejä.

Työelämäosaaminen, tulevaisuuden tavoitteet ja itsensä johtaminen

Kurssi tarjoaa välineitä omien työelämätaitojen kehittämiseen ja se koostuu kolmesta kokonaisuudesta:

  • Osaajana tulevaisuuden työelämässä
  • Mielekäs elämä, motivoiva työura
  • Itsensä johtamisen työkalut

Osaajan tulevaisuuden työelämässä -kokonaisuus keskittyy oman osaamisen sanoittamiseen ja tunnistamiseen.

- Kun mietimme työelämätaitojamme, on tärkeää, että ymmärrämme, millaisia taitoja meiltä jo löytyy. Ja osaamme kuvata niitä tavalla, joka auttaa meitä työnhaussa ja työelämässä, kurssin suunnitellut psykologi Sanna Kinnunen sanoo.

Toinen kokonaisuus, Mielekäs elämä, motivoiva työura, liittyy laajempaan elämän pohdiskeluun. Tässä kokonaisuudessa pureudutaan siihen, mitä omalta elämältämme haluamme ja miten koemme oman elämämme tarinan. Tämän osa-alueen käytyään hahmottaa paremmin, miten oma ammatillinen kehittyminen linkittyy kokonaiseen elämäntilanteeseemme ja kaikkiin niihin kokonaishaaveisiimme, joita meillä on.

- Työelämän tutkimuksissakin on huomattu, että jos tiedämme, mitä me arvostamme ja mikä tekee meidän elämästämme ja työstämme merkityksellistä, olemme yleensä vähän tehokkaampia ja hyvinvoivempia työntekijöitäkin, Kinnunen pohtii.

Viimeinen kurssikokonaisuus liittyy itsensä johtamisen taitoihin, joista on nyt mediassakin viime aikoina puhuttu paljon. Tässä kokonaisuudessa pohdimme sitä, miten kukin järjestää omaa arkeaan, käsittelee stressiä ja käyttää aikaansa sekä sitä, millainen vuorokausirytmi auttaa meitä selviytymään parhaiten. Lisäksi tässä kokonaisuudessa pureudutaan siihen, miten voimme toimia omien ajatustemme ja tunteidemme kanssa siten, että ne ennemmin auttavat meitä pääsemään tavoitteisiimme kuin hidastavat tai saavat epäilemään itseämme ja pelkäämään epäonnistumisia.

Parasta olisi Kinnusen mukaan saada kursseilla käsiteltävät työelämätaidot mietintään siinä vaiheessa, kun ollaan valmistumassa ja suuntaamassa työelämään,jolloin ne taidot kulkevat todennäköisemmin mukana koko työuran.

- Mutta myös siinä vaiheessa, kun mietimme esimerkiksi alanvaihtoa, on hyvä miettiä, miten nämä taidot ovat itsellä hallussa, Kinnunen rohkaisee.

Kokemuksia opintojaksosta

Kasvatustieteiden maisteri ja YAMK-polkuopiskelija Kati Marin suoritti osaajana tulevaisuuden työelämässä -kokonaisuuden joulukuussa 2020. Katille oli ajankohtaista edetä uralla ja hän olikin jo etukäteen opiskellut paljon työnhakuun liittyviä asioita ja tehnyt sen eteen töitä. Kurssin ansiosta hän osaa nyt erotella selkeämmän oman ammatillisen osaamisen ja yleiset työelämätaidot. Kati oppi myös rakentamaan oman osaamisensa tueksi tarinoita, joiden avulla voi konkretisoida osaamistaan työnhakutilanteissa. Lisäksi hän sai hyviä ohjeita videohaastatteluiden tekemiseen ja oman osaamisensa visualisoimiseen.

- Kurssin myötä minulle kirkastui, mihin suuntaan haluan omaa osaamistani kehittää ja mitä voisin opiskella vielä lisää, jotta mahdollisuuteni työelämässä ja uuden uran etsinnässä paranisivat.

- Lisäksi minulle selkiintyi ne suuntaviivat, joilla minun kannattaa tulevaisuudessa etsiä töitä. Eli mitkä ovat minulle tärkeitä ja merkityksellisiä asioita ja minkä asioiden tulee toteutua, jotta voin töissä hyvin, Marin pohtii.

Kurssista on kokemusta myös Johanna Sténillä, jonka mukaan parasta kurssilla oli oman osaamisen kirkastuminen ja CV:n tekeminen visuaalisesti sekä sisällöllisesti paremmaksi.

- Kurssi olisi ollut todella hyvä jo siinä vaiheessa, kun valmistuin tradenomiksi vuonna 2016. Kurssilla oli paljon konkreettisia ja hyödyllisiä esimerkkejä työnhakua ja CV:n luomista varten ja siellä kerrottiin selkeästi, mitä kaikkia mahdollisuuksia työnhakuun on, Stén sanoo.

 

Lisätietoja:

  • Mika Launikari
  • Erityisasiantuntija
  • Mika.Launikari@laurea.fi
  • Mika toimii Laureassa kansainvälisen korkeakouluyhteistyön, uraohjauksen ja osaamisen kehittämisen erityisasiantuntijana.