Siirry sisältöön

Laureassa juhlittiin terveydenhoitajien koulutusta ja neuvolatoiminnan 100-vuotista historiaa

Terveydenhoitajakoulutuksen tarina Suomessa alkaa neuvolatoiminnan käynnistymisestä yli 100 vuotta sitten.

Paneelikeskustelussa emerita-lehtori Sirpa Reiliö jakoi kokemuksiaan terveydenhoitajan työstä ja koulutuksesta viideltä vuosikymmeneltä.

Neuvolatoiminta ja terveydenhoitajakoulutus ovat suomalaisen yhteiskunnan ylpeydenaiheita ja tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta terveydenhoitajakoulutuksen synnystä. Laurea-ammattikorkeakoulu juhlisti neuvolatoiminnan yli 100-vuotista historiaa ja nykyistä terveydenhoitajakoulutusta kutsuvieraiden, alan opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa torstaina 26.9. Tikkurilassa järjestetyssä juhlassa.

Juhlatilaisuuden puheenvuoroissa tutustuttiin neuvolatoiminnan ja terveydenhoitajakoulutuksen historiaan Mannerheimin lastensuojeluliiton viestintä- ja varainhankintajohtaja Leena Poutasen johdolla sekä kuultiin katsaus terveydenhoitajakoulutuksen perustan muodostavaan tutkimukseen Turun yliopiston professori Leena Salmisen esittelemänä.

Lisäksi paneelikeskustelussa kokemuksiaan terveydenhoitajakoulutuksessa eri vuosikymmeninä käsittelivät Uudenmaan terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Terhi Vaittinen, emerita-lehtori Sirpa Reiliö sekä Laurean alumni, terveydenhoitaja Aleksi Herranen.

Juhlan ohjelmassa oli puheiden lisäksi musiikkiesitys ja näyttely. Näyttelyssä oli terveydenhoitajien koulutukseen sekä työhön liittyen historian havinaa sekä mahdollisuus tutustua tämänhetkisiin pedagogisiin menetelmiin.

Laurean rooli terveydenhoitajakoulutuksen kehittäjänä

Laurea-ammattikorkeakoulu on tarjonnut terveydenhoitajakoulutusta jo vuodesta 1991 lähtien ja on terveydenhoitajien kouluttajana Suomen suurin. Tällä hetkellä terveydenhoitajaksi opiskelee Laureassa lähes 400 opiskelijaa ja vuosien varrella tutkinnon on suorittanut Laureassa lähes 2500 terveydenhoitajaa.

Nykyinen terveydenhoitajakoulutus kestää noin 4 vuotta ja sisältää 240 opintopistettä. Vuodesta 2021 alkaen Laurea on tarjonnut vuoden mittaista terveydenhoitajakoulutusta kätilöille, ensihoitajille ja aiemmin sairaanhoitajaksi valmistuneille. Tämän koulutuksen teoriaopetus järjestetään täysin verkkopainotteisena, mikä mahdollistaa opintojen suorittamisen eri puolilta Suomea.

Neuvolatoiminta alkoi Helsingissä vuonna 1922. Tavoitteena oli silloin vähentää lapsikuolleisuutta ja edistää lasten terveyttä. Terveydenhoitajakoulutuksen ja neuvolatoiminnan kehittymiseen on vaikuttanut useat lakimuutokset vuosien varrella, kuten rokotuslaki ja kansanterveyslaki.

Koulutuksen tulevaisuuden haasteena voidaan nähdä resurssien puute ja digitaalisten mahdollisuuksien lisääntyminen samalla kun ihmisten aito kohtaaminen pysyy keskiössä. 

Terveydenhoitajakoulutus Laureassa nyt

Terveydenhoitajakoulutus on sairaanhoitajakoulutuksen ohella hyvin suosittu terveysalan koulutus. Nykyisin Laurea on Suomen vetovoimaisin terveydenhoitajien kouluttaja. Laurean terveydenhoitajakoulutus antaa valmiuksia monialaiseen ja moniammatilliseen toimintaan koko koulutuksen ajan.

Terveydenhoitajakoulutuksessa opiskellaan terveyden edistämistä, ennaltaehkäisevää työtä, terveydenhuoltoa, hoitotyötä sekä vuorovaikutustaitoja. Opinnoissa käsitellään myös terveyskasvatusta, terveystiedettä, sosiaali- ja terveyspolitiikkaa sekä erilaisia terveysongelmia ja niiden hoitamista.

Laurean kehittämispohjaisen oppimisen toimintamalliin (Learning by Developing, LbD) kuuluu tiivis yhteistyö alueen yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa. Opiskelijat tekevät monenlaista yhteistyötä alueella olevien kaupunkien ja kuntien kanssa. Opinnäytetyöt tuottavat myös työelämätarpeiden mukaisia selvityksiä ja materiaalia. Laurea tekee yhteistyötä myös muiden korkeakoulujen kanssa sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Valmistuttuaan terveydenhoitajat voivat työskennellä erilaisissa terveydenhuollon yksiköissä, kuten terveyskeskuksissa, sairaaloissa, työterveyshuollossa, kouluissa tai järjestöissä. Terveydenhoitajat tekevät terveyden edistämistyötä, ohjaavat ja neuvovat asiakkaita terveysasioissa, tekevät terveystarkastuksia ja hoitavat erilaisia terveysongelmia yhteistyössä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Lue myös: