Siirry sisältöön

Lohjan kampuksella avautuu kielen oppimisen ja kotoutumisen Living Lab

Laurean Lohjan kampuksella avataan 22.3. uusi Kielen oppimisen ja kotoutumisen Living Lab (Integration and Language Learning Living Lab, i4L).

Living Lab on innovatiivinen kehittämisen alusta, joka yhdistää kehittäjät, palvelujen tuottajat, opiskelijat, yritykset, yhteisöt ja tutkijat. Se tarjoaa foorumin eri sidosryhmille kehittää ja testata uusia palveluita, tuotteita tai käytäntöjä yhdessä aiottujen käyttäjien kanssa. Käytetyt kehittämisen menetelmät ovat usein muotoilun menetelmiä ja luovuutta hyödyntäviä. Myös uusinta teknologiaa ja innovaatioita hyödynnetään ja kehitetään Living Labeissa.

Ihmislähtöinen kehittäminen

i4L:n tarkoituksena on mahdollistaa kielen oppimiseen ja kotoutumiseen liittyen ihmis- ja yhteisölähtöinen kehitystyö, jossa ihmisten todelliset tarpeet, näkemykset ja ideat ovat keskiössä. Tavoittelemme ratkaisuja ja palveluita, jotka vastaavat paikallisiin tarpeisiin ja ovat yhteisöjen ja palvelunkäyttäjien näkökulmasta toimivia. Pyrimme tunnistamaan ja toteuttamaan yhdessä toimenpiteitä, jotka tuovat konkreettisia ja myönteisiä muutoksia ihmisten elämään.

Avajaisissamme esittelemme innovatiivisen lähestymistavan, jossa asetamme ihmiset etusijalle. Tämä tarkoittaa konkreettisia toimenpiteitä jokaisessa i4L:n hankkeessa ja kehittämispilotissa. Kysymme ensin suoraan ihmisiltä, mitä he tarvitsevat, ja samanaikaisesti kuuntelemme palveluntarjoajia yhdistäen tarpeet saumattomasti. Toimimme sillanrakentajina ja mahdollistajina, jotka yhdistävät tarpeet ja tarjoavat ratkaisuja.

Tavoitteenamme on luoda kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa kaikki osapuolet ovat aktiivisesti mukana kehittämässä ratkaisuja. Tuomme yhteen ihmiset ja palveluntarjoajat, jotta voimme varmistaa, että tarjotut ratkaisut ovat todella tarpeisiin vastaavia. i4L:n avulla luodaan aiempaa pysyvämpi ja kestävämpi yhteistyörakenne, joka perustuu entistä sujuvampaan tiedonvaihtoon ja pitkäjänteiseen yhteiseen kehittämiseen.

Hanketyö i4L:ssä

Tällä hetkellä kotoutumisen ja kielen oppimisen Living Labin toiminnassa on kaksi EU:n tuella toteutettua hanketta. ESR+-rahoitteisessa MAKU-hankkeessa on yhteiskehitetty kielenoppimiseen ja työelämässä tarvittavaan täsmäkielitaitoon liittyviä menetelmiä ja verkostoja. Hankkeessa syntyy ketteriä tapoja työelämään pääsemistä edistävään ja työssä tarvittavaan kielenoppimiseen.

Central Baltic -rahoitteisessa CeMeWE-hankkeessa etsitään keinoja maahan muuttaneiden naisten työllistymisen edistämiseen. Hankkeissa on testattu erilaisia Living Lab -menetelmiä sekä toimintatapoja oppilaitosten, maahan muuttaneiden ihmisten, työnantajien, sekä palveluntuottajien yhteiskehittämiseen. Uusia hankkeita valmistellaan säännöllisesti.

Tervetuloa avajaisiin

Kutsumme kaikki kiinnostuneet osallistumaan avajaisiin ja kokemaan, miten voimme yhdessä rakentaa kestävää ja inklusiivista yhteiskuntaa. Avajaisissa on mahdollisuus tutustua i4L:n hankkeissa kehitettyihin ratkaisuihin. Pääset esimerkiksi kokeilemaan virtuaalisia todellisuuksia, pelaamaan "Työllistymisen polku" -peliä, kuulemaan hoitotyön ja palvelualan kielenkäytön tilanteiden hyvistä vinkeistä, testaamaan tekoälyä kielenoppimisen apuna ja tuomaan esiin omia toiveitasi kotoutumisen ja kielenoppimisen kehitystarpeista.

Toimintaan pääset tutustumaan perjantaina 22.3. klo 11–15 välisenä aikana. Laurean vararehtori Mari Vuolteenaho pitää virallisen avajaispuheen klo 12.

Ilmoittaudu tapahtumaan

Lisätietoja: