Siirry sisältöön

Ammattikorkeakoulu on kilpailukykyinen työpaikka korkeatasoisille tutkijoille

Tutkijan urapolun tarkoitus on vahvistaa Laurea-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio- eli TKI-toiminnan vaikuttavuutta.

Vararehtori Mari Vuolteenaho ja johtava tutkija Nikolina Koporčić.

Uudellamaalla toimivan Laurea-ammattikorkeakoulun tutkijana toimiva tekniikan tohtori Nikolina Koporčić läpäisi ensimmäisenä korkeakoulun historiassa tutkijan urapolun etenemisarvioinnin ja nimettiin johtavaksi tutkijaksi. Kyseessä on merkittävä etappi Laurean Tutkijan urapolku -toiminnassa, joka käynnistyi vuonna 2021. Tutkijan urapolun tarkoitus on tukea ja tarjota tutkijoille ammattikorkeakoulussa ennustettavia ja pitkäjänteisiä etenemismahdollisuuksia.  

Tullakseen valituksi johtavaksi tutkijaksi täytyy henkilön läpäistä tutkijan urapolun kolmiportainen etenemisarviointi. Edetäkseen kolmannelle eli korkeimmalle tasolle on tutkijan muun muassa täytynyt hankkia korkeakoululle vuodessa vähintään 300 000 euron arvosta TKI-rahoitusta ja julkaista aktiivisesti vertaisarvioituja artikkeleita arvostetuilla kansainvälisillä akateemisilla foorumeilla. Tohtorin tutkinto on riittävä rekrytoitaessa ensimmäiselle uraportaalle, mutta dosentin arvo tai vastaavat ansiot vaaditaan siirryttäessä uraportaan tasoille kaksi ja kolme. Etenemisarviointi sisältää riippumattomien ulkoisten asiantuntijoiden arviointilausunnot. 

Urapolku vahvistaa korkeakoulun TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Hallitusohjelmaan kirjatun neljän prosentin TKI-tavoitteeseen sitoutuminen ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeä viesti korkeakoulun tutkimuskentälle. Positiivisen kierteen ensimmäisenä askeleena on tunnistettu tutkimus- ja hankeosaajien rooli.  

Vaikka hallitusohjelmaan kaavaillut koulutuksen rahoitusleikkaukset iskevät ammattikorkeakoulukenttään kipeästi, tunnustetaan ammattikorkeakoulujen potentiaali soveltavassa ja työelämälähtöisessä tutkimuksessa. Laurean TKI-toiminnasta ja tutkijan urapolusta vastaava vararehtori Mari Vuolteenaho iloitsee tutkimustoiminnassa saavutetusta merkkipaalusta ja uskoo sen tekevän Laureasta houkuttelevan vaihtoehdon tutkijan urapolusta haaveileville. 

- Tutkimus-, kehittämis-, innovaatiotoiminnan rahoitus kasvaa voimakkaasti Suomessa lähivuosina. On jo nyt nähtävissä, että kohtaamme Suomessa työvoimapulan henkilöistä, jotka osaavat tehdä korkealaatuista TKI-toimintaa. Tämän takia urapolut, jotka lisäävät TKI-työn houkuttelevuutta, ovat Suomelle merkittäviä, Vuolteenaho sanoo. 

Uudellamaalla kuudella kampuksella toimivassa Laureassa on käynnissä reilu 120 ulkoisella rahoituksella toimivaa TKI-hanketta. Vuonna 2022 ulkoisen TKI-rahoituksen määrä korkeakoulussa oli 7,26 MEUR. Laurean tutkimusohjelmat ovat kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala, palveluliiketoiminta ja kiertotalous sekä yhtenäinen turvallisuus.  

Kuka?  

  • Tekniikan tohtori Nicolina Koporčić 
  • Väitteli Åbo Akademista vuonna 2017  
  • Aloittaa Laureassa historian ensimmäisenä johtavana tutkijana 1.9.2023, jota ennen Laureassa erikoistutkijana vuonna 2021 
  • On parhaillaan aloittamassa Akatemiatutkija-projektiaan Laureassa 
  • Sai Suomen Akatemian rahoituksen toukokuussa 2023; rahoituksen arvo oli 713 219 euroa. Tutkimuksen aihe Interactive Network Branding: Lisäämässä pienyritysten sietokykyä kriisiaikoina
  • Aiemmin työskennellyt apulaisprofessorina muun muassa Åbo Akademissa sekä Nottinghamin yliopistossa Isossa-Britanniassa 

 

Laureassa on haettavana tutkijan urapolun tehtävä: Marginalisaatiota ja rikosseuraamusalaa koskeva yhteiskuntatieteellinen tutkimus. Haku päättyy 31.8.2023 saakka. Lue lisää avoimesta tehtävästä.

Lisätiedot: Sari Heikkinen, tutkimusohjelmajohtaja, kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala tutkimusohjelma (sari.heikkinen@laurea.fi

Lisätietoja: