Siirry sisältöön

AMK-polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Elina Vasarisen ja Jouko Jormalaisen mielestä polkuopinnot vaativat motivaatiota.

— Jos pitäisi kuvailla polkuopintoja muutamalla sanalla, niin sanoisin hyödyllinen, mielenkiintoinen ja vaativat kykyä aikatauluttaa, pohtii matkailu- ja palveluliiketoiminnan opiskelija Jouko Jormalainen.

— Lisäisin myös, että kehittävä, innostava ja hyvällä tavalla haastava. Siinä pääsee haastamaan itseään ja löytämään omia vahvuuksia ja kehityskohteita, lisää liiketaloutta opiskeleva Elina Vasarinen.

Elina ja Jouko ovat kumpikin päätyneet tutkinto-opiskelijoiksi polkuopintojen kautta. Elisalla opiskelemaan hakeutuminen tapahtui alan vaihdon myötä:

— Olen aiemmalta ammatiltani lähihoitaja. Jossain vaiheessa alkoi tuntumaan siltä, että hoitajan ammatti ei ehkä olekaan se oma juttu. Hetken mietinnän jälkeen päätin ryhtyä lukemaan liiketaloutta, hän kertoo.

Myös kevytyrittäjänä toimiva Jouko kaipasi arkeen vaihtelua. Hän oli jo aiemmin pohtinut opiskelemaan hakemista ja palattuaan pidemmältä matkalta syksyllä 2017 aika oli oikea.

— Polkuopinnot tuntuivat näppärältä vaihtoehdolta, eikä tarvinnut odottaa yhteishakuun asti, Jouko sanoo.

”Polkuopinnot eivät eroa normaalin opiskelijan arjesta”

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi. Opintokokonaisuus koostuu suurimmaksi osaksi ensimmäisen vuoden opinnoista. Suoritettuaan 60 opintopistettä opiskelijalla on mahdollisuus hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaun kautta.

Polkuopinnot toteutetaan pääsääntöisesti tutkintoon johtavan koulutuksen kanssa samoissa ryhmissä. Jouko kertoo, että ei nähnyt eroa normaaliin opiskeluun polkuopintojensa aikana:

— Se oli aika samanlaista kuin normiopiskelijoiden arki, ainoa ero on opiskelijanimike, Jouko toteaa.

Elina kokee saaneensa polkuopinnoista hyvän kuvan siitä, millaista korkeakouluopiskelijan arki käytännössä on ja mitä opiskelu vaatii.

— Lisäksi sain vielä vuoden aikana varmistuksen sille, että liiketalous on se ala jota haluan opiskella.

”Opiskelu vaatii motivaatiota”

Joukon mielestä polkuopiskelu vaatii oma-aloitteisuutta sekä motivaatiota opiskelua ja opiskeltavaa alaa kohtaan.

— Polkuopinnoissa kannattaa ottaa huomioon se, että niihin opintoihin kannattaa oikeasti panostaa, että on mahdollisuus tutkinto-opiskeluun. Opintopisteiden kertyminen opintojen edetessä oli itselle sellainen motivoiva juttu, Jouko sanoo.

Myös Elinan mielestä polkuopinnot vaativat riittävän korkeaa motivaatiota:

— Pitää olla valmis käyttämään aikaa itsenäiseen työskentelyyn ja ottamaan vastuuta omasta opiskelusta.

Elinalle polkuopintoihin hakeutuminen oli oikea vaihtoehto, sillä töiden ohella aika ei riittänyt valintakokeisiin valmistautumiseen. Hän suositteleekin AMK-polkuopintoja sellaisille, jotka ovat jo työelämässä:

— Myös heille, jotka eivät esimerkiksi perhesyistä ehdi panostamaan valintakokeeseen.

Lue lisää AMK-polkuopinnoista!

Tutustu Elinan ja Joukon kokemuksiin AMK-polkuopinnoista tarkemmin videolla:

Kokemuksia AMK-polkuopinnoista