Siirry sisältöön

YAMK-opiskelija Saija: ”Olen oppinut, että tiimiäly voittaa”

Opiskelijahaastattelussa palvelumuotoilun YAMK-koulutuksessa opiskeleva Saija Viitala.

Kuvassa Saija Viitala

Viime syksynä opintonsa aloittanut Saija Viitala kiinnostui palvelumuotoilusta työskennellessään viestintäpäällikkönä media-alalla. Nykyiseen ammattiinsa hän päätyi AMK-opintojensa kautta.

- Opiskelin yliopistossa sosiologiaa, mutta en kokenutkaan sitä omaksi jutukseni. Halusin ympärilleni ihmisiä, joten hain Metropoliaan, jossa kävin tv- ja radiotyön opintoja ja valmistuin medianomiksi.
- Olin neljä vuotta työelämässä ennen opiskelujen uudelleen aloittamista. Teimme isoja viestintäkampanjoita, tuotteita ja erilaisia projekteja, mutta jälkeenpäin olen ymmärtänyt, etten ollut varma, kenelle niitä tein. En tuntenut kovin hyvin todellista kohderyhmää tai heidän tarpeitaan. Ajauduin lukemaan palvelumuotoilusta ja löysin Laurean YAMK-koulutuksen.

”Opintovapaalla voin keskittyä täysillä opiskeluun”

1,5 vuoden mittainen koulutus sopi Saijan elämäntilanteeseen hyvin. Hän jäi työstään opintovapaalle, mikä mahdollistaa täysipainoisen keskittymisen opiskeluun.

- Vaikka lähiopiskelupäiviä on vain kolme kuukaudessa, ne ovat todella intensiivisiä ja niiden välissä on todella tehtävä töitä, Saija painottaa ja kertoo työmäärän jopa yllättäneen hänet ja opiskelukaverinsa.
- Kun suunnittelet opintoja, mieti mistä olet valmis luopumaan. Aika ei riitä kaikkeen.

Palvelumuotoilun opinnot ovat käytännönläheisiä ja niihin kuuluu paljon erilaisia työelämäprojekteja. Opiskelutapa on ollut ihmisten joukossa viihtyvän opiskelijan mieleen.

- Opiskelu tapahtuu pääosin ryhmissä. Osa opiskelijoista ehkä odotti teoreettisempaa lähestymistapaa, mutta itse olen ollut fiiliksissä nimenomaan ryhmätöistä! En haluaisi vain istua luennoilla.

- Pidän myös sellaisesta ”syvään päähän ja räpiköimään” –ajatuksesta, koska sellaista työelämäkin on. Tekemisen ja virheiden kautta oppii.

Opintojen myötä paremmaksi ihmistuntijaksi

- Ryhmässämme on paljon erilaisia opiskelijoita eri aloilta ja lähtökohdista. Se on mahtavaa, sillä parhaat ideat ja ratkaisut syntyvät juuri niin, että samaa ongelmaa pohditaan monista eri näkökulmista, Saija kiittelee.
- Opintojen aikana olen oppinut paljon ihmisistä ja myös itsestäni. Olen tajunnut, että ensin on ymmärrettävä, millainen tiimityöskentelijä on itse, jotta voi ymmärtää muita.

Saija kertoo saaneensa opintojen myötä paljon uusia työkaluja ja ideointimenetelmiä, joita aikoo hyödyntää palatessaan takaisin työelämään.

- Ei voi kuitenkaan odottaa, että kun täältä kohta valmistuu 20 uuttaa palvelumuotoilijaa, he kaikki palaavat organisaatioihinsa ja muuttavat heti kaiken. Muutoksen on lähdettävä pienestä, jotta se voi toteutua isommassa skaalassa, hän muistuttaa.

"Opinnot ovat muuttaneet minua kollegana"

Joitain opintojen aikana hankittuja uusia taitoja Saija on päässyt toteuttamaan jo käytännössäkin.

- Olen mukana järjestämässä Dash Lapland -nimistä design hackathonia Rovaniemelle. Meillä on joka viikko skypekokous, jossa pääsen hyödyntämään fasilitointitaitojani. Olemme pyrkineet muuttamaan perinteistä kokousmallia, jossa vain kerrataan viime viikon tapahtumia tai ensi viikon työlistaa. Sen sijaan käymme läpi mahdollisia ongelmia, ja haemme niihin ratkaisuja muotoilutyökalujen avulla.

Palatessaan työelämään Saija kertoo haluavansa ensitöikseen kokeilla juuri kokouskäytäntöjen muuttamista osallistavammaksi: haasteiden tunnistamista ja ratkaisemista yhdessä. Myös palvelupolut ja sidosryhmäkartat, asiakkaiden tutkiminen haastattelujen ja empatiakarttojen avulla sekä konseptien nopea testaus kuuluvat työkaluihin, joilla hän haluaa tulevaisuuden työtään päästä kehittämään.

- Opinnot ovat muuttaneet minua myös kollegana: tulevaisuudessa työpaikalla tullaan näkemään Saija, joka haluaa ottaa mukaan ja innostaa muitakin mukaan muutokseen.

 

Tutustu tarkemmin palvelumuotoilun YAMK-koulutukseen

Saija Viitala kertoo palvelumuotoilun YAMK-koulutuksesta