Siirry sisältöön

Terveydenhoitaja Talvikki: ”Opintojen aikana kasvoin asiantuntijaksi”

Terveydenhoitajaksi valmistunut Talvikki kertoo kokemuksistaan opiskelusta Laureassa.

Opiskelu on iso urakka ihmisen elämässä ja tutkinnon valmiiksi saaminen merkittävä saavutus. Terveydenhoitajaksi Laureasta juuri valmistunut Talvikki Eskolalla päällimmäisenä ajatuksena opintojen päätyttyä on helpotus:

- Paras asia opiskelussa tällä hetkellä on minusta se, että se on nyt ohi, hän vastaa hymyillen.

- Terveydenhoitajan amk-opinnot ovat laajuudeltaan 240 opintopistettä ja kestävät neljä vuotta, joten se on tosi iso urakka. Nyt tuntuu aika kivalta, kun ei tarvitse miettiä deadlineja ja muita kouluasioita.

Valmistumisen jälkeen työt alkavat neuvolassa

Opintojen jälkeen alkaa uusi vaihe Talvikin elämässä:

- Nyt olen sitten työelämässä ja tästä alkaa aikuisten elämä. Tästä eteenpäin maksetaan sitten lainoja ja mitä muuta siihen kuulukaan, Talvikki jatkaa.

Terveydenhoitajana voi työllistyä muun muassa kouluterveydenhuoltoon, terveyskeskukseen, työterveyteen tai kotihoitoon ja opintojen aikana tarjoutuu harjoittelussa hyvä mahdollisuus löytää itseään kiinnostava alue. Talvikki Eskolaa kiinnosti eniten työ äitien ja lasten kanssa neuvolassa.

- On tuntunut todella mukavalta aloittaa työt neuvolassa. Juuri nyt en keksi, mitä tekisin tällä hetkellä mieluummin kuin tätä työtä, hän kuvailee.

- Kaikkein merkityksellisintä tässä työssä minusta on ihmisläheisyys; voin oikeasti olla läsnä asiakkaiden arjessa ja auttaa heitä.

Työharjoitteluilla iso merkitys

Kuten muissakin sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa, ovat työharjoittelut isossa roolissa terveydenhoitajakoulutuksessa. Talvikki Eskolalla oli ennen amk-opintoja pohjalla lukio-opinnot ja hän myöntää, että harjoittelut ovat opintojen haastavimpia hetkiä ja niitä kuuluu opintoihin useita. Samalla ne ovat myös opintojen antoisimmat kokemukset.

- Minulla on monesta harjoittelupaikastani todella hyvät fiilikset ja olen ollut joidenkin harjoitteluohjaajieni kanssa yhteydessä vielä harjoitteluiden jälkeekin, Talvikki kertoo.

Talvikki muistaa lukiossa pohtineensa, että kynnys lähteä yliopiston sijaan ”vain ammattikorkeakouluun” oli silloin suuri. Nyt tämä ajatus tuntuu turhalta ja ammattikorkeakoulun suurimmaksi vahvuudeksi hän nostaa käytännönläheisyyden:

- Tekemällä oppii aina parhaiten ja harjoitteluissa oppii eniten.

Opintojen aikana kasvaa asiantuntijaksi

Nyt valmistumisen jälkeen on hyvä hetki kysyä Talvikilta, missä asiassa hän on eniten kehittynyt tai muuttunut opintojen aikana:

- Tiedot ja taidot ovat lisääntyneet matkan varrella tosi paljon – muuten olen varmasti ihan sama ihminen kuin opintojen alussakin, hän pohtii.

- Isoin juttu opintojen aikana on ollut se, että olen kasvanut terveydenhoitajan asiantuntijarooliin. Siinä harjoittelut ovat olleet tärkeät, sillä niissä itseluottamus vahvistuu eniten.