Siirry sisältöön

Sairaanhoitajaopiskelija Marja: ”Porvoossa on helppo viihtyä”

Opiskelijahaastattelussa Marja Lipponen, joka opiskelee sairaanhoitajaksi Porvoon kampuksella.

Marja Lipponen

Uutinen 14.9.2016

- Olin asunut koko ikäni Vantaalla ja halusin vähän johonkin uuteen paikkaan opiskelemaan. Olen aina pitänyt Porvoosta, joten päätin hakea tänne - ja pääsin myös, kertoo Laurean Porvoon kampuksella sairaanhoitajaksi opiskeleva Marja Lipponen.

Lipponen opiskeli ensin lukion jälkeen lähihoitajaksi ja valmistui vuonna 2013. Puoli vuotta lähihoitajan töitä tehtyään hän päätti jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa ja nyt käynnissä on kolmas opiskeluvuosi. Valmistuminen on Marjalla tavoitteena syksyllä 2017.

Lähihoitajaopinnoista hyvä tietopohja

Hyppy lähihoitajaopinnoista ammattikorkeakouluopiskelijaksi ei ollut Marja Lipposen mielestä tiedollisesti suuri. Sen sijaan itse opiskelussa hän on huomannut eroa aikaisempaan verrattuna.

- Ammattikorkeakoulussa isoin ero on, että itsellä on enemmän vastuuta opinnoissa, kun lähiopetuksen ohella opintoja tehdään paljon myös projekteissa ja itsenäisesti, hän kuvailee.

Lipposen kanssa samaan aikaan aloittaneiden sairaanhoitajaopiskelijoiden ryhmässä lähihoitajataustaisia oli noin kolmannes. Hän on huomannut, että kun monet perusasiat hoitotyöstä ovat jo ennestään tuttuja, on ammattikorkeakouluopinnoissa päässyt nopeammin syventämään osaamista.

- Kun ei tarvitse alusta asti opiskella kaikkea, voi keskittyä vähän vaikeampiin asioihin. Aikaisemman pohjan päälle on ollut helppo rakentaa uutta osaamista, Marja sanoo.

Harjoittelusta uutta näkökulmaa

Marja Lipposella on tähän mennessä takana neljä harjoittelujaksoa. Parhaana harjoitteluna on hänellä jäänyt tähän mennessä mieleen mielenterveyden harjoittelujakso.

- Etukäteen olin sitä mieltä, että mielenterveys ei ole minun oma juttuni ollenkaan. Mutta harjoittelupaikkani ja -ohjaajani olivatkin todella kivoja, ja lopulta juuri tämä harjoittelu tarjosikin tähän mennessä harjoitteluista eniten uutta oppia, Marja sanoo.
- Itse asiassa tiedän monia, jotka ovat harjoitteluiden myötä kiinnostuneet aivan uusista hoitotyön alueista, kun ovat päässeet tai joutuneet harjoittelussa tutustumaan eri aloihin. Tutustumalla erilaisiin töihin ja paikkoihin oppii myös paremmin ymmärtämään kokonaisuutta.

Harjoittelujaksot muodostavat ison osan sairaanhoitajaopinnoista ja ne kulkevat käsi kädessä sen kanssa, millaisia aiheita opinnoissa käsitellään. Juuri mahdollisuus päästä käytännössä kokeilemaan opittuja asioita on Lipposen mukaan tärkeintä harjoitteluissa.

- Harjoittelussa saa myös paljon oppia muilta hoitajilta. Samalla myös löytää oman tavan tehdä töitä eikä tee asioita vain sen mukaan, mitä joku on sanonut tai kirjoista on lukenut, hän kertoo.
- Potilaskohtaamiset ovat yksi todella tärkeä asia, mihin on saanut hyvää oppia harjoitteluissa. Esimerkkinä se, miten keskustella vaikkapa vakavasti sairaiden potilaiden kanssa.

Opettajat tuntevat kaikki opiskelijat Porvoossa

Porvooseen oli Marja Lipposen mielestä mukava tulla opiskelemaan. Iloinen yllätys hänelle oli Porvoon vuonna 2011 valmistunut valoisa kampus, jossa Laurea toimii yhdessä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa.

- Porvoon kampus on myös pieni ja täällä on helppo tuntea kaikki opettajat. Ja opettajat tuntevat hyvin myös meidät opiskelijat, Marja kertoo.

Lipposen mielestä Porvoo on myös asuinpaikkana rauhallinen ja viihtyisä.  Harrastusmahdollisuuksia hänen mielestään kaupungissa riittää eikä Helsinkikään ole liian kaukana.

- Täällä on helppo viihtyä, hän sanoo.
- Parasta minun mielestä Porvoossa on kyllä kierrellä vanhaa kaupunkia kävellen.

Tutustu tarkemmin sairaanhoitajakoulutukseen Laureassa.

Sairaanhoitajakoulutus

Hae koulutukseen

Onko intohimonasi auttaa ja hoitaa? Laureassa voit opiskella hoitotyön asiantuntijaksi usealla eri kampuksella

Lue lisää sairaanhoitajakoulutuksesta