YAMK-opinnäytetyö: Planetaarinen työntekijyys avittaa kestävyysosaamisen kehittämistä
Kestävän kasvun johtamisen-YAMK-koulutuksen opiskelijan Aija Laurila-Rantaniemi tutkii opinnäytetyössään henkilöstön osaamisen kehittämistä uudistavan liiketoimintaa.
Yrityksillä on vahva vastuunkantajan ja ratkaisijan rooli maapallon elinolojen turvaajana. Perustavanlaatuisen kestävyysmuutoksen voi saavuttaa regeneratiivisella eli uudistavalla liiketoiminnalla, jossa tavoitteena on luonnollisten ja sosiaalisten järjestelmien elpyminen. Muutoksen keskeisenä tekijänä on henkilöstön kestävyysosaaminen, todetaan Kestävän kasvun johtamisen -YAMK-koulutuksen opiskelijan Aija Laurila-Rantaniemen opinnäytetyössä, jossa tutkittiin henkilöstön osaamisen kehittämistä uudistavan liiketoiminnan näkökulmasta. Opinnäytetyössä luotiin yritysten kehittämistyön tueksi planetaarisen työntekijyyden malli.
Organisaatioiden kestävyysosaamista ei juurikaan ole tutkittu. Kestävyystiedon vaje on suurimpia esteitä edistää kestävän kehityksen osaamista yrityksissä. Vain edelläkävijäyrityksissä on tehty toimenpiteitä kestävyyden vahvistamiseksi. Organisaatioissa ei ymmärretä mitä kestävällä kehityksellä tarkoitetaan henkilöstön työssä ja työpaikalla. Siksi osaamisen kehittämiseen ei resursoida aikaa tai varoja.
Uudistava liiketoiminta tienä kestävyyteen
Perinteisellä liiketoiminnalla on vielä matkaa uudistavaan liiketoimintaan. Uudistavassa liiketoiminnassa liiketoimintastrategia luodaan planeetan järjestelmävaatimuksien mukaan. Siinä tartutaan ongelmien juurisyihin ja ratkaistaan niitä. Uusia toimintamalleja luotaessa otetaan oppia luonnon toimintatavoista ja yritysvastuu perustuu ennallistavuuteen.
Luonnon raaka-ainevarastot eivät ole ehtymättömiä. Ihmisen toiminta tulisi sopeuttaa maapallon luonnonvaroihin ja luonnon kestokykyyn. Yrityksillä on keskeinen rooli maan elämää ylläpitävien järjestelmien käytössä ja suojelemisessa. Ne muuttavat luonnonvarat käyttökelpoisiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Uudistava liiketoiminta mahdollistaa kestävän yritystoiminnan.
Planetaarinen työntekijyys osallistaa työyhteisöä
Muutos uudistavaan liiketoimintaan vaatii koko henkilöstön sitoutumisen. Siksi henkilöstön osaamista tulisi kehittää planetaariseen työntekijyyteen. Työyhteisön tulisi ymmärtää planetaaristen rajojen merkitys, jotta työntekijät voisivat kehittää omaa työtään kestäväksi. Planetaariset rajat ovat maapallon vakautta ja sietokykyä sääteleviä ympäristöprosesseja. Planetaarisessa työntekijyydessä kehitetään ajattelua ja toimintaa ympäristömyönteiseksi. Koko henkilöstön osaamista kestävyysaiheista tulisi edistää ympäristökasvatuksella.
Planetaarinen työntekijyys koostuu kuudesta kehittämiskohteesta. Niitä kaikkia yhdistää kollektiivisuus ja yhdessä toimiminen sekä vuorovaikutus. Dialogin avulla kasvatetaan yhteistä ymmärrystä, kun työntekijät tuovat esiin näkemyksiään. Yhteinen ennakointi tuottaa vastauksia, joita voi hyödyntää innovoinnissa. Vuorovaikutuksen ansiosta yrityksen sisällä jaetaan hiljaista tietoa.
Henkilöstön osaamista kehitetään ekososiaaliseen sivistysajatteluun perustavanlaatuisella eli transformatiivisella oppimisella. Ekososiaalisessa sivistysajattelussa kestävään kulttuuriin pyritään inhimillisen kasvun kautta. Työntekijöiden maailmankuva ja arvot voisivat muuttua myönteisemmäksi ekologiselle tulevaisuudelle, kun oppimisesta saisi aineksia ajattelun ja toimintatapojen kestävään muutokseen.
Sidosryhmien osallistaminen
Planetaarisen työntekijyyden malli auttaa edistämään välittömästi tai välillisesti uudistavaa liiketoimintaa. Uudistava liiketoiminta edellyttää räätälöityjä toimintatapoja. Ne sisäistetään parhaiten, kun työntekijät pääsevät vaikuttamaan ja kehittämään niitä itse. Yhteistoiminnan tuloksena pystytään uudistamaan sosiaalisia normeja.
Resursointi planetaariseen työntekijyyteen auttaa siinä, että yrityksessä osaaminen ei ole harvojen työntekijöiden varassa vaan koko työyhteisöllä on tarvittavaa osaamista. Tämän ansiosta yritys pystyy vahvemmin osallistamaan sidosryhmiään yhteistyöhön. Yrityksellä on nykyistä parempi mahdollisuus vaikuttaa päättäjiin ja uudistaa yhteiskunnan rakenteita. Planetaarisen työntekijyyden mallin geneerisyyden ansiosta se sopii käytettäväksi yritysten lisäksi muihinkin organisaatioihin.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena vertailevana tutkimuksena. Siinä vertailtiin kolmea kehittämisen mallia uudistavaan liiketoimintaan. Mallit olivat EFQM laatustandardi, strateginen ennakointi ja kokonaisvaltainen ilmastokasvatuksen polkupyörämalli. Tutkimuksessa hyödynnettiin asiantuntijoiden teemahaastatteluja. Haastatteluaineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.
Tutustu YAMK-opinnäytetyöhön Miten yrityksissä saadaan aikaan transformatiivinen muutos? -Theseus-palvelussa.
Lisätietoja:
Aija Laurila-Rantaniemi
Kestävän kasvun johtaminen YAMK
puh. +358 505 727 461