Joukkoväkivaltaan varautuminen aiheena suuronnettomuuspäivillä
Valtakunnalliset suuronnettomuuspäivät järjestettiin Tikkurilan kampuksella 5. - 6.4.
Uutinen 6.4.2018
Valtakunnalliset suuronnettomuuspäivät kokoavat joka toinen vuosi Suomen pelastus-, terveydenhuollon ja turvallisuusalan viranomaiset ja asiantuntijat Laurea-ammattikorkeakouluun. Laurean yhdessä Suomen Ensihoidon Kenttäjohtajat ry:n kanssa toteuttamilla opintopäivillä käsiteltiin radikalisoitumista ja pelkoa herättävän väkivallan riskiä Suomessa sekä viranomaisten varautumista tällaisiin tapahtumiin.
Päivien aikana käytiin lävitse Turussa elokuussa 2017 tapahtuneen joukkopuukotuksen viranomaistoimintaa. Tapahtumassa kuultiin niin suojelupoliisin, pelastustoimen ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten näkökulmia tämän kaltaiseen yhteiskuntaa ravistelevaan tapahtumaan.
Torstaina opintopäivät saapui avaamaan sisäministeri Kai Mykkänen. Mykkänen korosti puheenvuorossaan erityisesti eri toimijoiden ja viranomaisten tiedonvaihdon merkitystä:
- Data on uusi öljy, mutta samalla se on myös uhka turvallisuuden näkökulmasta. Myös turvallisuuden ammattilaisten tulee siksi ottaa data aseekseen, mikä lisää entisestään tiedonvaihdon merkitystä, hän totesi.
Syrjäytyminen Suomen suurin turvallisuusuhka
Suuronnettomuuspäivien keynote-puhujana kuultiin entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa. Paatero korosti esityksessään, että Turun vuoden 2017 tapahtumat osoittavat joukkomurhien olevan mahdollisia myös Suomessa.
- Aina joukkomurhissa ei ole takana terrorismi, Paatero sanoi.
- Taustalla näissä teoissa vaikuttaa ennen kaikkea syrjäytyminen ja sitä kautta yhteiskunnan ulkopuolelle jääminen. Tämä on mielestäni ykkösuhka Suomen turvallisuudelle.
Viranomaisten yhteistoiminnassa ja poikkeuksellisiin kriisitilanteisiin varautumisessa entinen poliisiylijohtaja Paatero peräänkuulutti kokonaisturvallisuuden tarkastelemista.
- Kokonaisturvallisuuden nimeen vannotaan Suomessa, mutta kovinkaan paljon ei sen hyväksi ole konkreettisesti tehty. Suomeen tulisikin perustaa kaikki niin sanotun kovan turvallisuuden asiat kokoava turvallisuusministeriö, hän sanoi.
Mikko Paateron esityksen jälkeen terrorismin käsitteestä, tämän hetkisestä globaalista terrorismitilanteesta sekä Suomen poliisin varautumisesta radikalisoitumiseen ja pelkoa herättävän joukkoväkivallan torjuntaan kuultiin näkemyksiä suojelupoliisin sekä Poliisihallituksen asiantuntijoilta.
Mitä opittiin Turun tapahtumista?
Suuronnettomuuspäivien ensimmäisen päivän ohjelma jatkui Turussa 18.8.2017 tapahtuneen joukkopuukotuksen tapahtumien läpikäynnillä. Miten tapahtumat etenivät, miten poliisi, ensi- ja sairaanhoito sekä psykososiaalinen tuki toimivat, ja mitä Turun tapahtumista opittiin tulevaisuutta ajatellen. Tapahtumia kävivät lävitse Turussa mukana olleet viranomaisten edustajat.
Valtakunnalliset suuronnettomuuspäivät jatkuivat perjantaina. Toisen päivän teemana oli Pariisin iskujen kaltaiseen laaja-alaiseen ja samanaikaiseen terroristiseen tekoon varautuminen Suomessa. Erityisesti keskityttiin tilanteen johtamiseen sekä tilannekuvan muodostamiseen.
Iltapäivällä huomiota kiinnitettiin myös tiedottamiseen viranomaisten ja median näkökulmista. Omissa puheenvuoroissaan ääneen pääsivät ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisilaitokselta sekä MTV3:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.
Lisätietoja:
- Jorma Jokela
- Projektiasiantuntija
- Jorma.Jokela@laurea.fi
- Puh (09) 8868 7661