Siirry sisältöön

Opiskelijat konfliktinratkojina Kriisinhallinta NYT -tapahtumassa

Laurea ja Puolustusvoimien kansainvälinen keskus järjestivät opiskelijatyöpajan Kriisinhallinta NYT -tapahtumassa.

Opiskelijoita Laurean ja FINCENTin työpajassa.

Uutinen 21.5.2018

Ulkoministeriön järjestämä valtakunnallinen Kriisinhallinta NYT - tapahtuma kokosi torstaina 17. toukokuuta kriisinhallinnan ammattilaiset yhteen Teurastamon Kellohalliin Helsingissä. Tapahtuma esitteli suomalaisten toimijoiden osallistumista kansainvälisten kriisien ratkaisuun sekä rauhan rakentamiseen.

Laurea osallistui tapahtumaan järjestämällä yhdessä Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen (FINCENT) kanssa opiskelijatyöpajan. Työpajaan osallistui lähes 30 opiskelijaa eri korkeakouluista. Mukana oli opiskelijoita Laurean lisäksi Helsingin, Lapin, Tampereen ja Turun yliopistoista.
Uusi konfliktinratkaisun sukupolvi

Työpajan avasi Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee. Omassa alustuksessaan hän jakoi opiskelijoille kokemuksiaan konfliktinratkaisusta eri puolilta maailmaa.

- Tänä päivänä konfliktinratkaisuun ei enää riitä se, että saadaan kaksi allekirjoitusta sopimukseen. Konflikteissa osapuolia on lukuisia ja rauhanrakentaminen voi viedä hyvin 5 tai 10 vuotta, hän sanoi.

Työpajan yhtenä tavoitteena oli tuoda esiin nuorten roolia tulevaisuuden konfliktinratkaisijoina. Hussein al-Taee näkee paljon toivoa uudessa sukupolvessa:

- Nuorilla opiskelijoilla, joita tänäänkin työpajassa on mukana, on yksi erityinen vahvuus aiempiin sukupolviin verrattuna; heitä eivät paina samat kyynisyyden haasteet kuin aiempia, sodan raadollisuudet kokeneita, al-Taee kuvasi.
- Tämän päivän nuoret myös kykenevät katsomaan asioita paljon monipuolisemmin kuin vanhemmat sukupolvet. Yksi keino tähän ovat uudet työkalut, kuten sosiaalinen media, jotka toimivat ikkunoina toisiin todellisuuksiin.

Tarkastelun kohteena Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Opiskelijatyöpajassa osallistujat perehtyivät kriisinhallintaan konfliktitilanteessa. Tarkasteltavana konfliktina oli Keski-Afrikan tasavallassa edelleen jatkuva konflikti, jota on tutkittu Laurean koordinoimassa ja EU:n Horisontti2020-ohjelman rahoittamassa IECEU-hankkeessa.

Yhtenä työpajan fasilitaattorina toimi Marjo Mäenpää Kirkon Ulkomaanavusta, joka on työskennellyt paljon Keski-Afrikan tasavallassa. Omassa alustuksessaan hän avasi monelle tuntemattoman, mutta erittäin monitahoisen konfliktin taustaa. Keski-Afrikan tasavalta on yksi maailman vähiten kehittyneitä maita, jossa yli puolet väestöstä on lukutaidottomia, ja jonka ympärillä on monia muita epävakaita valtioita.

Opiskelijoiden tehtävänä oli pienissä ryhmissä perehtyä Keski-Afrikan tasavallan tilanteeseen konfliktin eri osapuolten perspektiivistä. Loppukeskustelussa pohdittiin näistä eri näkökulmista, millaiset askeleet veisivät kohti rauhaa, ja mitkä ovat rauhanrakentamisen suurimpia esteitä.

Onnistunut työpaja

Puolustusvoimien kansainvälisestä keskuksesta työpajaa oli fasilitoimassa Hanne Dumur-Laanila ja Laureasta TKI-asiantuntija Pasi Hario.

- Halusimme tässä työpajassa kokeilla living lab -tyyppisesti, miten poikkitieteellinen opiskelijajoukko kykenee yhdessä luomaan strategioita rauhan saavuttamiseksi perustuen hanketutkimukseemme. Työpaja oli menestys ja osallistujat heittäytyivät innolla tehtäviin, Hario kuvailee päivän antia.

Yksi työpajaan osallistuneista opiskelijoista oli Tampereen yliopistossa kansainvälistä politiikkaan opiskeleva Aleksi Kivimaa.

- Tämä työpaja oli todella tuottoisa ja pidin siitä todella paljon. Aikaa työskentelyyn oli vähän, joten osallistujat keskittyivät juuri kaikkein olennaisimpiin argumentteihin, Kivimaa kuvailee.
- Kaikkein antoisinta tänään oli se, kun pääsimme kysymään asiantuntijoilta todella mielenkiintoisia kysymyksiä.