Siirry sisältöön

MAPA®-koulutuksesta työkaluja uhkaavan käytöksen hallintaan

MAPA® (Management of Actual of Potential Aggression) -koulutus antaa työkaluja haastavien henkilöiden ja tilanteiden kohtaamiseen.

Suomen MAPA®-keskuksen maavastaava Anna Vaara kuvassa oikealla.

Uhkaava käytös voi olla ahdistelua, pelottelua, huutamista ja pahimmillaan fyysistä väkivaltaa. Uhkaavia tilanteita ilmenee usein varsin tavallisilla työpaikoilla, kuten kaupan kassoilla, kouluissa, sairaaloissa, sosiaali- ja vanhustyössä sekä julkisissa liikennevälineissä eli oikeastaan kaikkialla, missä ihminen kohtaa ihmisen. MAPA® (Management of Actual of Potential Aggression) -koulutus antaa työkaluja haastavien henkilöiden ja tilanteiden kohtaamiseen. Sen ytimessä ovat vuorovaikutukselliset taidot ja työkalut kohtaamisissa, joissa joudumme turvaamaan itseämme tai kriisissä olevaa henkilöä. 

MAPA®-teoria pohjautuu kriisin etenemisen malliin, jonka avulla arvioidaan riskikäyttäytymisen vakavuutta. Koulutuksen avulla opitaan tunnistamaan uhkaavan käytöksen etenemien ahdistuksesta kiihtymiseen, defensiiviseen käytökseen ja mahdolliseen fyysiseen aggressioon. Koulutuksessa harjoitellaan kiihtyneen henkilön kohtaamisen taktiikkaa myönteisen kosketuksen ja paraverbaalin sekä sanattoman viestinnän avulla. Sanalliseen aggression vastaaminen tai fyysiseen toimenpiteeseen turvautuminen ovat usein vaihtoehdoista viimeisiä; niiden tarpeellisuutta on tärkeä oppia arvioimaan.

Laurea-ammattikorkeakoulun Hyvinkään kampuksella toimivan Suomen MAPA®-keskuksen maavastaava Anna Vaara on kouluttanut yrityksiä jo kymmenen vuoden ajan. Aiemmalla työurallaan psykiatrisena sairaanhoitajana Vaara on ollut tilanteissa, joissa stressitilassa olevaaihmistä on esimerkiksi jouduttu sitomaan lepositeisiin. Helposti ajatellaan, että henkilö pitäisi rajoittamistilanteessa saada liikkumattomaksi.

- Esimerkiksi koulutuksissa on ajoittain noussut esiin, että käyttäytymisellään omaa tai muiden turvallisuutta vaarantavaa henkilöä on tarpeellista rajoittaa lattialla viemällä tämän kädet sivuille. Liike itsessään ei olekuitenkaan haitallista. Jos ihmisellä on paha olla, hän ei halua olla paikoillaan, Vaara kertoo.

Suuri virhe on myös se, että rajoitettavalle henkilölle ei puhuta mitään, vaan tilanteessa olevat henkilöt ovat joko hiljaa tai puhuvat keskenään. On tärkeää pystyä sanoittamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä henkilön käytökseltä toivotaan.

Ennakoiminen on tärkeää

MAPA®-koulutus on kehitetty Englannissa, ja se on kansainvälisesti laajasti levinnyt sertifioitu koulutus. Suomeen koulutus rantautui jo vuonna 2005. Koulutusta ja sen sisältöä kehitetään ja arvioidaan jatkuvasti. Laurea-ammattikorkeakoulu vastaa koulutuksen sisällön mukauttamisesta suomalaiseen toimintaympäristöön. Opetuksessa hyödynnetään työkirjaa, tiettyä mallia, jolla varmistetaan, että jokainen kouluttaja ja koulutukseen osallistuja oppii toimimaan yhdenmukaisen toimintamallin mukaisesti. 

Koulutusta on tarjolla erilaisiin haastaviin tilanteisiin sekä erilaisten asiakasryhmien kanssa toimiville. Toimintaan kuuluu myös MAPA®-kouluttajien pätevyyden arviointi kahden vuoden välein. MAPA®-kouluttajakoulutuksen (CI, Certified Instructor) pääsyvaatimuksena on sosiaali- tai terveydenhuoltoalan korkeakoulu-, opisto ‎tai toisen asteen tutkinto tai opetusalan tutkinto. Työpaikat voivat kouluttaa omaa henkilöstöään MAPA®-kouluttajiksi – perustason kouluttajia on Suomessa jo 300. 

MAPA®n perusarvoja kaikkien osapuolten turvaamiseksi ovat huolenpito, hyvinvointi, suojaaminen ja turvallisuus. Vaara korostaakin, että fyysisten taitojen ohella koulutuksissa ovat yhtä tärkeitä vuorovaikutus ja tilanteiden ennakoivat menetelmät. Hänen mielestään on tärkeä pohtia, voiko ympäristö tai henkilökunta itse olla joskus haastavia tilanteita eskaloiva tekijä. Vaikka tilanteet tulevat hyvin usein yllättäen, on ennakoiminen tärkeää.

- Herättää huolta, jos organisaatiot tekevät suunnitelmia vain siihen, miten toimia uhka- ja väkivaltatilanteissa eivätkä mieti, mitä he voisivat tehdä tilanteita ennen. Koulutuksen tavoitteena on päästä selviytymisestä ja reagoinnista ennakoinnin tilaan, Vaara sanoo.

Kuka?
Anna Vaara
HUS, Psykiatriseen työhön  perehtynyt sairaanhoitaja
MAPA®-kouluttaja vuodesta 2013 lähtien
MAPA®-maavastaava ja erityistason kouluttaja Laurea-ammattikorkeakoulu vuodesta 2019 lähtien

Mitä?
Vuoden 2022 aikana MAPA®-koulutuksiin osallistui noin 6200 henkilöä. Laurealla on kaikkiaan noin 70 yhteistyöorganisaatiota, joihin on koulutettu omia MAPA®-kouluttajia. Perustason koulutus kuuluu Laureassa kaikkien sairaanhoitajaopiskelijoiden koulutukseen.


Lisätiedot

Suomen MAPA®-keskuksen verkkosivut

MAPA® koulutukset

Lisätietoja: