Siirry sisältöön

Laureasta yrittäjäksi – Kotoisen alku

InnoVilla -tiimi sai haastattelun tänä syksynä Hyvinkään kauppakeskus Willaan avautuneen Kotoinen Oy:n perustajalta Hanna Kallioiselta.

Uutinen 3.12.2018

Hanna toimi aiemmin apteekissa farmaseuttina, kunnes päätti kokeilla jotain uutta. Hän hakeutuikin liiketalouden opintoihin ja valmistui viime vuonna tradenomiksi Laurea-ammattikorkeakoulun Hyvinkään kampukselta. Jo opiskeluaikoina hänelle oli selvää, että hänestä tulee vielä joskus yrittäjä – ja nyt hän on. 

Hannan liikeideana on ’kotoinen’. Liike on kotoinen eli helposti lähestyttävä ja tuotteet ovat kotimaista suunnittelua. ”Haluamme olla asiakaslähtöisiä ja palvella asiakkaita kokonaisvaltaisesti. Meiltä löytää piristystä omaan päivään ja meiltä saa ystäville lahjaideoita ja kokonaisuuksia lahjoiksi”, kertoo Hanna. 
 
Kotoinen on suomalaisen suunnittelun brändien myymälä. Kotoinen myy Marimekkoa, Aarikkaa, Vallilaa ja Muurlaa. Lisäksi Kotoisesta löytyy supisuomalaisia tuotteita pienemmiltä brändeiltä, kuten hyvinkääläisen Kuviolla -käsityöyrittäjän tekstiilejä, Luoto Cosmeticsin luonnonkosmetiikka saippuoita ja Mokkamestareiden kahvia. Kotoiseen on tulossa seuraavaksi muun muassa Teeleidien teetä ja Kultasuklaan suklaata myyntiin.  

Tuoreen yrittäjän kokemukset yrittäjyydestä 

Yrittäjyydessä Hannaa kiehtoo työn monipuolisuus. ”Saa laittaa kaikki taitonsa, tietonsa, tahtonsa ja luovuutensa peliin. Päätin jo opiskellessani, että haluan luoda itselleni työpaikan, jossa päivän aikana saa tehdä hommia niin laidasta laitaan, ettei työhön kyllästy pitkässäkään juoksussa. Eniten nautin kuitenkin aina asiakaspalvelusta, siitä että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja löytää yhdessä ratkaisuja asiakkaan tarpeisiin”, kertoo Hanna. Hän kertoo, että yrittäjyydessä yllätti se, mitkä asiat hän kokee haastavana: isojen päätösten tekeminen, epävarmuuden kestäminen ja omiin tekemisiin luottaminen. Etukäteen Hanna ajatteli yrityksen perustamiseen liittyvien käytännönasioiden olevan mahdollisesti haastavia, mutta positiivisena yllätyksenä tuli, etteivät ne olleetkaan. Niistä selvittiin kysymällä ja ottamalla asioista selvää.  Yrittäjyydessä parasta on Hannan mielestä se, että saa toteuttaa ideoitaan ja luoda uutta. Ikävimpinä asioina hän mainitsee paperityöt, sopimukset, ilmoitukset ja yrittäjyyden epävarmuuden. Yrittäjänä toimimisen aikana hän on oppinut, että yrittäjyys on kokonaisvaltaista persoonallaan työn tekemistä. ”Se vaatii paljon, mutta antaa myös paljon”, Hanna toteaa.  Hanna kertoo saaneensa apua yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä lähinnä omaisiltaan. Hänen lähipiiristään löytyy kokeneita yrittäjiä, mikä on auttanut Hannaa valtavasti. Lisäksi apuja toi osallistuminen liikeidean kehittämisprojekteihin Laureassa. ”Vaikka liikeidea oli opiskeluaikana eri kuin nyt toteutettu, antoi varmuutta siihen, että tietää mistä aloittaa ja mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon. Ilman noita projekteja ei varmaan olisi ollut rohkeutta lähteä yrittäjäksi”, kertoo Hanna. Koska Hannalla oli kädessään tuoreet tradenomin paperit, hän ei käynyt varsinaisella yrittäjyyskurssilla, vaikka niitä olisikin ollut tarjolla TE-toimiston kautta. 

Menestys ei tule itsekseen 

Hanna tekee myymälässä töitä noin 5-10 tuntia päivässä. Työ on vuorotyötä ja paljon ilta-/viikonloppupainoitteista. Työpäivän aikana Hanna palvelee asiakkaita ja ohessa tekee muita yrittäjyyteen liittyviä asioita: maksaa laskuja, lähettää kirjanpitomateriaalia kirjanpitäjälle, tekee tilauksia, suunnittelee markkinointia, päivittää sosiaalista mediaa, järjestelee ja siivoaa myymälää, purkaa lähetyksiä, hinnoittelee tuotteita, inventoi, somistaa, suunnittelee kampanjoita, verkostoituu, surffailee internetissä uusia ideoita etsien ja esimerkiksi nyt vastailee projektitiimimme yrittäjyysaiheisiin kysymyksiin. Hannan lisäksi Kotoisessa työskentelee yksi työntekijä, ja välillä he tarvitsevat keikkalaisia. 
 
Hannan neuvo yrittäjyydestä kiinnostuneille on se, että yrittäjyys on jännittävää, iästä viis. Se, että se on jännittävää ja ehkä jopa pelottavaa, on täysin normaalia – et ole yksin! Hän neuvoo keräämään ympärille ihmisiä, jotka tukevat matkan varrella. Pelkästään se, että saa keskustella asioista toisen kanssa auttaa. ”Jokaiselta löytyy varmasti lähipiiristä joku yrittäjä, joka voi toimia mentorina”, sanoo Hanna. Yrittäjyydessä ongelmat ja ratkaisut ovat yleensä hyvin samanlaisia alasta riippumatta, joten ”mentorin” ei tarvitse olla edes samalta alalta. Hanna kannustaa muita yrittäjyyteen sanoin: ”Muista, että matkan varrella tulee epätoivon hetkiä, mutta ne menevät ohi. Tulee myös onnistumisen hetkiä. Jokaisesta pienestä onnistumisesta pitää muistaa nauttia! Jos haluat yrittäjäksi, uskalla hypätä!”  
 
Kirjoittanut: Emmi Ahola, liiketalouden opiskelija, Laurea-ammattikorkeakoulu 

InnoVilla

InnoVilla on Hyvinkään kampuksella toimiva oppimisympäristö, jossa voi saada tukea, ohjausta ja neuvoja omalla yrittäjyyspolulla


Tutustu oppimisympäristö InnoVillaan