Kevään 2025 erillishaku sosionomiopintoihin on päättynyt. Päivitämme sivuille seuraavan erillishaun tiedot heti, kun aikataulut ovat vahvistuneet.
Perustiedot
- Kohderyhmä: Sosionomikoulutuksesta kiinnostuneet
- Hakuaika: 24.2.2025 - 10.3.2025
- Ajoitus: Opinnot alkavat elokuussa 2025
- Laajuus: 210 opintopistettä
- Sijainti: Lohjan kampus
- Hinta: Maksuton
Kevään 2025 erillishaku sosionomiopintoihin on päättynyt. Päivitämme sivuille seuraavan erillishaun tiedot heti, kun aikataulut ovat vahvistuneet.
Laurean Lohjan kampuksella järjestetään erillinen, kohdennettu haku soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille, sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneille, kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon suorittaneille tai muun yleisen amk-hakukelpoisuuden omaaville, jotka ovat lisäksi suorittaneet sosiaali- ja terveysalan erikoisammattitutkinnon. Valituilta vaaditaan lisäksi myös sosiaali- ja terveysalan työpaikka, jossa on valmius harjoitella sosionomin työtä.
Työelämäpainotteinen opiskeluryhmä suorittaa pääosan opinnoistaan omalla sosiaalialan työpaikallaan (työn opinnollistaminen). Opinnot sisältävät läsnäoloa kampuksella 6-8 opiskelupäivää lukukaudessa. Opinnot alkavat läsnäoloa edellyttävillä orientaatiopäivillä 1.-2.9.2025. Muut läsnäolovelvolliset opetuspäivät syyslukukaudella ovat 3.-4.9., 28.10. ja 9.12.2025. Tämän lisäksi opintoihin sisältyy läsnäolovelvollisia kieliopintoja, joiden aikataulut ilmoitetaan myöhemmin. Opintojen tukena opiskelijoilla on säännöllisiä pienryhmätapaamisia.
Valitut suorittavat sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon, sosionomi (AMK). Hakuun sisältyy 40 aloituspaikkaa. Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina, verkko-opetuksena ja itsenäisenä opiskeluna. Merkittävä määrä opinnoista on mahdollista suorittaa joustavasti omaa työkokemusta ja työpaikkaa hyödyntäen.
Sosionomikoulutus
Sosionomikoulutuksen tavoitteena on kouluttaa ihmisten hyvinvoinnin vahvistamisen asiantuntijoita, jotka osaavat toimia esimerkiksi kuntoutukseen, kasvatukseen, osallisuuden vahvistamiseen ja toimintakyvyn ylläpitämiseen liittyvissä tehtävissä. Koulutuksessa ihmisten hyvinvoinnin edistämistä tarkastellaan huomioiden niin ihmisten välisiin suhteisiin kuin yhteiskunnan rakenteisiinkin liittyvät mahdollisuudet. Opiskelija saa valmiuksia toimia monipuolisissa sosiaalialan tehtävissä, joilla edistetään yksilön, perheen ja yhteisön sosiaalista ja yhteiskunnallista osallisuutta, hyvinvointia, toimintakykyä ja turvallisuutta.
Hakeminen koulutukseen
Koulutukseen haetaan hakuaikana 24.2.2025 klo 8.00 - 10.3.2025 klo 15.00 Opintopolussa. Vaadittavat liitteet tulee liittää hakemukselle 17.3.2025 klo 15.00 mennessä.
Hakukelpoisuus
Hakukelpoisuuden antaa:
- sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai
- kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto tai
- soveltuva ammattikorkeakoulututkinto (sairaanhoitaja, yhteisöpedagogi, toimintaterapeutti, fysioterapeutti, kuntoutuksen ohjaaja, artenomi) tai
- Muu yleinen amk-hakukelpoisuus sekä suoritettu sosiaali- ja terveysalan erikoisammattitutkinto
- Lisäksi hakijoilta vaaditaan sosiaali- ja terveysalan työpaikka, jossa on valmius harjoitella sosionomin työtä. Sosiaali- terveys- tai kasvatusalan työkokemusta tulee olla kertynyt yhteensä kaksi vuotta hakuajan loppuun 17.3.2025 mennessä. Työsuhteen ei tarvitse olla vakituinen. Lisäksi myös hakukelpoisuuden antava tutkinto tulee olla suoritettuna hakuajan loppuun 17.3.2025 mennessä.
Työkokemus pitää todentaa työnantajan antamalla työtodistuksella. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Jos työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää väliaikainen työtodistus.
Osa-aikatyön tunnit muutetaan kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voidaan hyväksyä vain päätoimista työskentelyä vastaava määrä.
Nimikirjanote ja palvelussuhdetodistus hyväksytään. Virallisessa nimikirjanotteessa tai palvelussuhdetodistuksessa tulee olla sen laatijan allekirjoitus (leima) tai sähköinen allekirjoitus, joka pystytään varmistamaan.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL-vakuutettu. (YEL= yrittäjäeläkevakuutus). Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL -vakuutettu. (YEL= yrittäjäeläkevakuutus). Yrittäjyyden tulee sijoittua sosiaali- terveys- tai kasvatusalan tehtäväkenttään.
Hakukelpoisuuksiin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä hakijapalveluihimme, hakijapalvelut@laurea.fi.
Valintatapa
Hakijat suorittavat sosiaalialan valintaopintojakson, joka koostuu automatisoidusta sähköiseen Canvas-oppimisympäristöön kootusta opintojakson osasta, tentistä, työnantajan kanssa tehdystä opintosuunnitelmasta sekä ryhmähaastattelusta. Valintaopintojakson osiot ovat karsivia. Valintaopintojakso järjestetään aikavälillä 31.3.-28.4.2025. Kaikki hakijat kutsutaan valintaopintojaksolle. Hakukelpoisuudet tarkastetaan vain koulutukseen valituilta. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes hakijan hakukelpoisuus on tarkistettu.
Hakijan tulee palauttaa työnantajan kanssa tehty opintosuunnitelma Canvas-oppimisympäristön työtilaan. Automatisoidun opintojakson hyväksytysti suorittaneet hakijat pääsevät seuraavaan vaiheeseen, joka on kirjallisuustentti. Tentti järjestetään Hyvinkään kampuksella 28.4.2025.
Tentin jälkeen 60 parhaiten menestynyttä ja hyväksytyn opintosuunnitelman palauttanutta kutsutaan ryhmähaastatteluun, joka järjestetään Lohjan kampuksella 13.-15.5.2025. Ryhmähaastattelu on hakijalle yksipäiväinen. Ryhmähaastattelut toteutetaan pienryhmissä. Haastattelun kesto on noin 30 minuuttia. Hakijalle ennakkoon ilmoitettua haastatteluajankohtaa ei ole mahdollista muuttaa. Ryhmähaastattelun jälkeen neljäkymmentä (40) parhaiten menestynyttä valitaan koulutukseen.
Hakijoiden henkilöllisyys tarkistetaan ennen kirjallisuustenttiä ja ryhmähaastattelua. Hyväksyttäviä todistuksia ovat seuraavat voimassa olevat henkilöllisyystodistukset:
- passi
- poliisin myöntämä suomalainen, kuvallinen henkilökortti
- suomalainen ajokortti
- kuvallinen EU/ETA-maan henkilökortti
Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään 28.4.2024. Hakija täytyy kuitenkin voida tunnistaa henkilöllisyystodistuksessa olevasta kuvasta.
Tasapistetilanteessa käytetään arvontaa. Tällöin tietojärjestelmä arpoo tasapistetilanteessa valittavat. Valinta tasapistetilanteessa koskee vain lopullista valintaa.
Hakijalle voidaan mahdollisuuksien mukaan myöntää valintaopintojaksoa varten yksilöllisiä järjestelyitä. Hakijan tulee toimittaa yksilöllisistä järjestelyistä asiantuntijalausunto e-lomakkeelle annettuun määräaikaan 17.3.2025 klo 15.00 mennessä.
Opintojakson oppimateriaalit
Opintojakson suorittamista varten opiskellaan seuraavat laajemmat oppimateriaalit:
- Heikkinen, A. 2022. Arki, arvot ja etiikka: Sosiaalialan ammattihenkilön eettiset ohjeet. Helsinki: Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry. Materiaali on luettavissa verkossa Lukusali - Talentia.
- Pulkkinen, L., Ahonen, T., Ruoppila, I. & Aunola, K. 2023. Ihmisen psykologinen kehitys. 10. uudistettu painos. Jyväskylä: PS-kustannus. Materiaali on luettavissa esimerkiksi E-kirjana Laurean kirjastossa. Teoksesta opiskellaan sivut 1-405 eli luvut 1-6.
Valintaopintojakson pisteytys ja eteneminen
Opiskelijavalinta tehdään valintaopintojakson menestyksen perusteella. Hakijan tulee suorittaa kaikki valintaopintojakson osiot hyväksytysti (automatisoitu opintojakson osa + kirjallisuustentti + työnantajan kanssa tehty opintosuunnitelma + ryhmähaastattelu) tullakseen valituksi.
Valintaopintojakson kokonaispisteytys on 0-70:
- Automatisoitu opintojakson osa arvioidaan hyväksytty/hylätty (hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan osiosta vähintään 10 pistettä)
- Kirjallisuustentti max 40 pistettä (alin hyväksytty pistemäärä 10)
- Työnantajan kanssa tehty opintosuunnitelma arvioidaan hyväksytty/hylätty
- Ryhmähaastattelu max 30 pistettä (alin hyväksytty pistemäärä 20)
Tasapistetilanteessa käytetään arvontaa. Tällöin tietojärjestelmä arpoo tasapistetilanteessa valittavat. Valinta tasapistetilanteessa koskee vain lopullista valintaa.
Hakijat voivat saada valintaopintojaksosta myös avoimen ammattikorkeakoulun opintopisteitä. Automatisoidun opintojakson osion hyväksytysti suorittaneet hakijat saavat 2 opintopistettä (Sos.alan toimintaympäristöt, toiselta nimeltään Kurkistuskurssi). Hakijat, jotka suorittavat hyväksytysti sekä automatisoidun osion (vähintään 10p) että kirjallisuustentin (vähintään 10p) saavat 5 avoimen ammattikorkeakoulun opintopistettä.
Yleistä hausta
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.6.2025. Opiskelupaikka pitää ottaa vastaan viimeistään 10.7.2025 klo 15.00 Opintopolku.fi -palvelun kautta.
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen sovelletaan ns. SORA-lainsäädäntöä.
Haun aikataulu | |
24.2.2025 klo 8:00 - 10.3.2025 klo 15:00 | Hakuaika |
17.3.2025 mennessä | Liitteiden (kopio tutkintotodistuksesta/työtodistuksista) tallennus hakemukselle viimeistään klo 15.00 mennessä |
24.3.2025 mennessä | Kutsut valintaopintojaksolle |
31.3.-28.4.2025 | Valintaopintojakso Canvas-oppimisympäristössä |
31.3.-13.4.2025 | Automatisoitu osio |
21.4.2025 mennessä | Opintosuunnitelman palautus |
28.4.2025 | Kirjallisuustentti Hyvinkään kampuksella |
13.-15.5.2025 | Ryhmähaastattelu Lohjan kampuksella |
9.6.2025 mennessä | Ilmoitus hakijavalinnasta |
10.7.2025 | Opiskelupaikan vastaanotto klo 15.00 mennessä |
Syyskuu 2025 | Opintojen aloitus |
Lisätietoja:
- Pia Harju
- Lehtori
- pia.harju@laurea.fi
- Puh 0406835348