Siirry sisältöön

YAMK-opinnäytetyö: Planeettapositiivinen palvelumuotoilu voi edistää luonnonlukutaitoa ja auttaa tunnistamaan keinoja vaikuttaa luontokatoon

Mirkka Helkkulan YAMK-opinnäytetyö antaa viitteitä siitä, että palvelumuotoilu voi parantaa organisaatioiden ja yksilöiden luonnonlukutaitoa sekä auttaa kehittämään palveluja, joilla on myönteinen vaikutus ympäristöön.

Lisääntynyt luontomatkailu ja kiihtyvä luontokato edellyttävät matkailupalveluita, jotka edistävät kohteiden kestävyyttä ja tukevat luonnon monimuotoisuutta. Uudistava matkailu pyrkii luomaan myönteisen vaikutuksen matkakohteisiin ja tukemaan luonnon ekosysteemien hyvinvointia.

Metsähallitus vastaa Suomessa valtion maiden, kuten kansallispuistojen, kestävästä käytöstä ja suojelusta. Opinnäytetyössään Laurean englanninkielisessä Service Innovation and Design -YAMK-koulutusohjelmassa Mirkka Helkkula selvitti, kuinka Metsähallitus voisi osallistaa sidosryhmiään luontokadon torjuntaan kansallispuistoissa ja tukea kulttuurista siirtymää kestävästä matkailusta kohti uudistavaa matkailua, joka hyödyttää sekä ihmisiä että luontoa.

Opinnäytetyössä kehitetty uudistava palvelukonsepti kehitettiin yhteistyössä Metsähallituksen yrityskumppaneiden, kansalaisasiakkaiden ja kansainvälisten matkailijoiden kanssa. Kehittämisessä hyödynnettiin palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja, kuten yhteiskehittämisen työpajoja, sekä laadullisen tutkimuksen menetelmiä. Opinnäytetyössä luonto huomioitiin yhtenä keskeisenä sidosryhmänä, ja palvelun yhteistä arvonluontia arvioitiin myös luonnon näkökulmasta.

Yritykset ja matkailijat kansallispuistojen luonnonhoitajina

Uudistavan matkailun palvelukonsepti kutsuu matkailijoita ja kansalaisasiakkaita mukaan ennallistamistöihin Nuuksion kansallispuistoon. Luonnonhoitolomalle osallistuvat asiakkaat ennallistavat luontoa samalla, kun he oppivat luonnon monimuotoisuudesta ja käytännön tavoista edistää luonnon hyvinvointia.

Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että sekä luontopalveluyritysten että kansalaisasiakkaiden näkeminen kansallispuiston luonnon hoitajina voisi lisätä heidän kiinnostustaan huolehtia yhteisistä luontoalueista.

Opinnäytetyö korostaa Metsähallituksen roolia uudistavan matkailun mahdollistajana ja kumppaniyritysten roolia ympäristökasvattajina ja uudistavan matkailun muutoksen ajureina. Lisäksi tulokset osoittavat, että tietoa, työkaluja ja parhaita käytäntöjä tulisi jakaa laajemmin koko kumppaniverkostolle. Yritysten tukeminen asiakaskeskeisten uudistavien matkailupalveluiden kehittämisessä lisää myös matkailijoiden mahdollisuuksia osallistua luontokadon torjuntaan.

Luonnonlukutaito tärkeä kansalaistaito

Opinnäytetyön tulokset korostavat luonnonlukutaidon edistämisen ja sisäisen arvomuutoksen tärkeyttä uudistavien palveluiden kehittämisessä. Luonnonlukutaitoiset kansalaiset ja organisaatiot ymmärtävät luonnon ja ekosysteemien monimutkaisia suhteita ja pystyvät tunnistamaan, miten koko planeetan hyvinvointi liittyy kiinteästi ihmisten hyvinvointiin. Samalla ihmisten osallistumismahdollisuuksien lisääminen voi vähentää ympäristöapatiaa.

Kokonaisuudessaan planeettapositiivisen näkökulman vahvistaminen palvelumuotoilussa ja palvelukehityksessä voi lisätä ihmisten ympäristöempatiaa ja ymmärrystä luontoa kohtaan sekä vahvistaa heidän sitoutumistaan luonnosta huolehtimiseen. Tämä ymmärrys voi olla hyödyksi erityisesti yrityksille, joilta odotetaan tulevaisuudessa entistä aktiivisempaa otetta luontokadon hillitsemiseen ja konkreettisia toimenpiteitä luonnon hyväksi.

Tutustu Helkkulan opinnäytetyöhön Value co-creation for planetary wellbeing and regenerative service development — rethinking national park stewardship Theseus-palvelussa.

Lisätietoja:

Mirkka Helkkula
Service Innovation and Design -YAMK-koulutusohjelma
Puh. +358 40 028 0488