Siirry sisältöön

Urapalvelut auttavat opiskelijoita työnhaussa ja urapohdinnoissa

Laurean hyvinvointipalvelut tukevat opiskelijoiden arjen jaksamista ja hyvinvointia monialaisesti. Urapalveluiden Esa Hukkaselta saa vinkkejä CV:n tekoon, työhaastattelutilanteisiin sekä urasuunnitelmiin.

Urapalveluiden Esa Hukkanen

Itsereflektointi, urahaaveet sekä oman osaamisen tunnistaminen ovat Laurean urapalveluiden asiantuntija Esa Hukkasen työnkuvan isoimpia teemoja.

Urapalvelut ovat osa Laurean opiskelijahyvinvointitiimiä. Hyvinvointitiimi tukee opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista monialaisesti. Tiimiin kuuluvat urapalveluiden lisäksi korkeakoulupastorit, opintopsykologit, koulukuraattori sekä erityisopettajat. Urapalveluiden asiantuntija Esa auttaa opiskelijoita työnhaussa sekä uraan liittyvissä pohdinnoissa. Yksilötapaamisissa ja työpajoissa käydä läpi CV:n tekoa, urasuunnitelmia, työnhakijan henkilöbrändäystä ja valmistaudutaan työhaastatteluihin.

- Usein opiskelijat tulevat luokseni pohtiessaan, mitä heistä tulee isona. Kysymys ei ole ikäriippuvainen vaan kokeneemmatkin opiskelijat miettivät tätä, Esa sanoo.

Kysymystä lähestytään aina opiskelijoiden kanssa yksilöllisesti. Joitakin työhakua ohjaavat nykyiset taidot sekä aikaisempi kokemus. Joillekin vahvana tekijänä on motivaatio työllistyä tietylle alalle.

Erilaisten mahdollisuuksien kautta uravalmentajaksi

Esa Hukkanen pohtii omaa urapolkuaan. Ennen uravalmentajan roolia, omat suunnitelmat sekä kasvumahdollisuudet tuntuivat epäselviltä.

- Tietämättömyys siitä, mihin suuntaan urallaan haluaa, on raskas tunne. Haluan auttaa muita samanlaisten tunteiden kanssa, Esa kertoo.

Esa syventyi ura-asioihin ja huomasi nauttivansa työnhausta. Hän tarttui vastaantuleviin mahdollisuuksiin ja työllistyi sitä kautta uravalmentajaksi. Laurealla hän aloitti työskentelyn joulukuussa 2022.

- Oma avain urapohdintoihini eli se, että lähdin ennakkoluulottomasti mukaan erilaisiin tilanteisiin.

Työnhaussa kannattaa itsereflektointi

Epäonnistunut työnhaku sekä opiskelijoiden epävarmuus omasta ammattimaisuudesta voivat aiheuttaa turhautumisen tunteita ja näin vaikuttaa arjen jaksamiseen. Esan mukaan opiskelijoiden yleisin huolenaihe työelämässä on tunne siitä, että kaikki muut tietävät mitä tulevaisuudeltaan ja uraltaan haluavat. Näin ei kuitenkaan ole ja Esa kannustaakin opiskelijoita reflektoimaan, mitkä valinnat tuntuvat itselle oikeilta.

Työnhakua ei kannata rajata paikkoihin, mihin löytyy jo valmista osaamista.

- Tämä voi rajoittaa omaa kehittymistä sekä työnhakua. Kokeilujen kautta itsestään oppii lisää. Työnhaussa olisi hyvä ajatella, mitä haluan tehdä, vaikken kaikkea vielä osaakaan, Esa toteaa.

Apua työhaastatteluihin valmistautumiseen

Ajan urapalveluiden yksilöohjaukseen voi varata ajanvarauksesta tai sähköpostitse. Urapalveluiden yhteystiedot löytyvät opiskelijaintrasta.

Esa suosittelee opiskelijoita varaamaan ajan muun muassa työhaastattelutilanteiden läpikäyntiin.

- Työhakemusten tekeminen vie paljon aikaa, jolloin haastatteluihin valmistautuminen saattaa unohtua. Kun haastattelukutsu kilahtaa, ihminen ajattelee pärjäävänsä haastattelussa ilman valmistautuimista. Yksilöohjauksessa usein huomaamme opiskelijan kanssa, että haastattelutaidot ovat hukassa.

Viimeisenä vinkkinä Esa kannustaa opiskelijoita osallistumaan monipuolisesti Laurean tapahtumiin sekä valitsemaan myös kursseja, joiden teemat voivat tuntua itselle vierailta.

- Mitä epäselvempi oma tulevaisuuden kuva on, sitä rohkeammalla otteella kannattaa kokeilla uusia asioita.

Laurean hyvinvointipalvelut: urapalvelut

Lisätietoja: