Siirry sisältöön

Opintopsykologit auttavat opiskelijoita mieltä askarruttavissa aiheissa

Opintopsykologien työ voi olla ennaltaehkäisevää. He tarjoavat muun muassa keskustelutukea opiskelijoille arjen jaksamiseen.

Laurean opintopsykologit Santtu Merjanaho, Taina Laine ja Manne Pyykkö.

Laurean opintopsykologeja ovat Santtu Merjanaho, Taina Laine sekä Manne Pyykkö, ja he ovat mukana opiskelijahyvinvointitiimissä. Hyvinvointitiimi tukee opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista monialaisesti.

Opintopsykologit tarjoavat opiskelijoille keskustelutukea, ovat mukana hyvinvointia tukevissa opintojaksoissa sekä kehittävät Laureassa toteutettavia hyvinvoinnin tukitoimia. Työnkuva korkeakoulussa on monipuolinen.

- Yhteyttä meihin voi ottaa matalalla kynnyksellä. Vaikka työnimikkeemme on opintopsykologi, mieltä askarruttavien aiheiden ei tarvitse liittyä pelkästään opintoihin, Manne painottaa.

Uupumuksen ydin ei ole tyhjentynyt akku vaan rikkinäinen laturi

Santtu, Manne ja Taina ovat huolissaan opiskelijoiden suorituspaineista. Vastaanotoilla korostuu opiskelijoihin kohdistuva paine valmistua nopeasti.

- Meillä on tärkeä rooli tukea opiskelijoita valmistumisessa. Samalla haluamme kuitenkin varmistaa, että opiskelijat siirtyvät työmarkkinoille työkunnossa eivätkä uupuneina, Taina toteaa.

- Joillekin vallitseva tehokkuusvaatimus sopii. Kannustan opiskelijoita kuitenkin suhtautumaan myötätuntoisesti omaa arkeaan ja itseään kohtaan, Santtu komppaa.

Psykologien mukaan ihmiset unohtavat arjessa tehdä niitä asioita, joilla arjen kiireestä rauhoittuu.

- Uupumuksen ydin ei ole tyhjentynyt vaan rikkinäinen laturi, Manne jatkaa.

Ei yleistä ratkaisukeinoa ongelmiin

Opintopsykologien yhteystiedot löytyvät Intrasta ja asiointi onnistuu sekä suomeksi että englanniksi. Apua ja keinoja mieltä askarruttaviin aiheisiin pohditaan jokaisen kanssa yksilötasolla.

- Monesti vastaanotolla halutaan löytää ratkaisuja heti ensimmäisellä käyntikerralla. Vastausten saaminen on kuitenkin pidempi prosessi ja yhdessä käymme läpi opiskelijan tarinan, Taina kertoo.

Auttavat sanat löydetään lopulta keskustelun myötä, kun arjen mahdolliset haasteet on tunnistettu. Pinnan alla voi olla monia asioita, joista opiskelija ei ole aina tietoinen.

Hyvinvointitiimissä yhteistyö toimii

Psykologin työ on vaativaa. Tainan, Santun ja Mannen arjen jaksamista tukevat liikunta, harrastukset sekä luonto. Tukea saa myös hyvinvointitiimiltä, johon opintopsykologien lisäksi kuuluvat kuraattorit, erityisopettajat, korkeakoulupastorit sekä urapalveluiden asiantuntijat.

- Hyvinvointitiimissä on paljon hyvää henkeä ja yhteistyö toimii. Myös opiskelijoiden kannalta on hienoa, että tällainen tiimi on rakennettu, Santtu toteaa.

Tutustu Laurean opiskelijoiden terveys- ja hyvinvointipalveluihin

Laurean hyvinvointipalvelut: opintopsykologit

Lisätietoja: