Siirry sisältöön

Kan­sain­vä­li­ses­ti huomiota herättänyt Living Lab -käsikirja auttaa luomaan lii­ke­toi­min­ta- ja innovaatio­mahdollisuuksia kunnissa

Kuntalähtöisen Living Lab -toiminnan käsikirja tarjoaa pienille kunnille työkaluja ja esimerkkejä innovaatioiden ja yhteiskehittämisen edistämiseen aidoissa ympäristöissä.

Kuntalähtöisen Living Lab -toiminnan käsikirja pienille kunnille -julkaisun kansikuva

Etsitkö ideoita liiketoimintamahdollisuuksien edistämiseen kunnassa? Kuntalähtöisen Living Lab -toiminnan käsikirja pienille kunnille esittelee Living Lab -toimintamallin sekä työkaluja liiketoiminnan ja innovaatioiden kehittämiseen. Käsikirja hyödyttää kuntatoimijoiden lisäksi kaikkia, jotka ovat kiinnostuneita kokeiluista aidoissa ympäristöissä, luovista ja muotoilumenetelmistä sekä yhteiskehittämisestä.

Laurea-ammattikorkeakoulun toimittama julkaisu tuotettiin Lyckan – Maaseudun innovaatio- ja inspiraatiotoiminnan tulevaisuushub –hankkeessa (2021–2023). Käsikirjassa esitetty Living Lab -toimintamalli auttaa rakentamaan todellisia kehittämisympäristöjä, jotka edistävät luovuutta ja mahdollistavat monipuolisten oppimisympäristöjen rakentumisen ekosysteemeissä. Living Labit mahdollistavat käytännöstä lähteviä innovaatioita ja tukevat nopeaa ideoiden ja prototyyppien kokeilua. Käsikirjasta löydät Lyckan-hankkeessa hyödynnettyjä konkreettisia yhteiskehittämisen työkaluja sekä esimerkkejä innovatiivisesta kehittämisestä kunnassa – menetelmiä voi soveltaa myös muualla. 

Käsikirjasta löydät ohjeita tulevaisuustyöskentelyyn ja ennakointimenetelmien hyödyntämiseen, biokiertotalouden edistämiseen, matkailun tuotteistamiseen sekä luovan taiteen tuomiseen osaksi paikallista liiketoimintaa. Opit tuntemaan muun muassa Tulevaisuuskolmion, Bioinnovaatiosprintin, Testaamisen askelmerkit ja !DEAKUMMi -konseptin sekä paljon muuta. Living Labit tuovat eri toimijat yhteen verkostoitumaan ja mahdollistavat uusien liiketoimintaideoiden yhteiskehittämisen. 

Siirry tästä julkaisuun Kuntalähtöisen Living Lab -toiminnan käsikirja pienille kunnille - Tulevaisuuden elävää maaseutua rakentamassa

Laurea-ammattikorkeakoulun julkaisu on avoimesti saatavilla, ja siitä on toimitettu myös englanninkielinen versio. Julkaisu on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta – muun muassa Institute for the Future (IFTF) on nostanut julkaisun esille. Yhteensä suomen- ja englanninkielisiä julkaisuja on ladattu yli 1400 kertaa. 

Kiinnostaako Living Lab -yhteistyö? Tutustu Laurean Living Labeihin Laurean verkkosivuilla

Lyckan-hankkeen toteuttivat yhteistyössä Lapinjärven kunta sekä Laurea-, Haaga-Helia, Hämeen ja LAB-ammattikorkeakoulut. Hanke sai rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta Uudenmaan liiton kautta. 

Li­sä­tie­to­ja: