Siirry sisältöön

Double 3 –etäläsnäololaite mahdollistaa ikäihmisten ja heidän omaisten välisen yhteydenpidon

Laurean rehtori, toimitusjohtaja Jouni Koski tervehti YAMK-opiskelijoita ja avoimen AMK:n opintojakson suorittaneita kokemusasiantuntijoita täysin etäohjauksella toimivalla laitteella Tikkurilan kampuksella 12.11.

Seija ja Heimo Mäkelä ovat tyytyväisiä otettuaan Double 3 -etäläsnäololaitteen kotiinsa.

Osana Robotit ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuus (ROSE) -hanketta Laureassa on viime keväänä testattu yhteistyössä Sipoon asumis- ja hoivapalveluiden kanssa Double 3 –etäläsnäololaitetta ikäihmisten ja heidän omaisien välisessä yhteydenpidossa. Etäläsnäololaitetta on kokeiltu hoiva-asumisyksikön lisäksi myös Kouvolan Vuohijärvellä yksityisessä kotitaloudessa, jolloin kotona olevan iäkkään pariskunnan lapset olivat laitteen avulla yhteydessä vanhempiinsa. 

ROSE-hankkeen etäläsnäololaitekokeilu tuottaa tietoa siitä, mitä asioita etäläsnäolon järjestämiseen liittyy sekä hoiva-asumisyksikön että omaisten näkökulmasta. Double 3 -etäläsnäololaitteen erityisominaisuutena on kahdensuuntaisen kuvan ja äänen välittämisen lisäksi liikutettavuus etäohjauksella.

- Ideana on se, että laitetta voi käyttää ilman, että tarvitsee itse osata ohjata sitä. Se on täysin etäkäyttäjän eli esimerkiksi lähiomaisten ohjattavissa ja edellyttää toki käyttäjien välistä luottamusta, Laurean lehtori Teppo Leppälahti kertoo.

- Molemmat kokemukset laitteen käytöstä ovat olleet hyvin rohkaisevia siinä mielessä, että käyttäjät ovat pitäneet tämän tyyppisestä kommunikaatiotavasta paljon, Leppälahti iloitsee.

Lue lisää ROSE-hankkeesta.

Torstaina 12.11. Laurean rehtori, toimitusjohtaja Jouni Koski pääsi kokeilemaan Double 3 –etäläsnäololaitetta Tikkurilan kampuksella järjestetyssä Palvelun käyttäjät kehittäjinä -opintojakson päätösseminaarissa. Seminaariin osallistuivat myös avoimen AMK:n Hyvinvointipalveluiden innovatiivinen kehittäminen -opintojakson suorittaneet kokemusasiantuntijat.

- Etäläsnäololaitteen käyttöönotto oli todella helppoa. Monet potentiaalisista käyttäjistä ovat iäkkäitä, joten tämän kaltainen laite on todella helppo ja nopea omaksua, Jouni Koski sanoo.

- Meidän tulee korkeakoulussa pohtia avoimin mielin ja rohkeasti uusia kehitysideoita, sillä kehittynyt tekniikka mahdollistaa paljon ja voi säästää aikaa ja energiaa sekä helpottaa työtä, Koski pohtii. 

Seminaarin jälkeen rehtori Jouni Koski jakoi todistukset avoimen AMK:n  –opintojakson suorittaneille Keijo-hankkeen kokemusasiantuntijoille. KEIJO- eli Kokemusasiantuntijuus edistämässä itsenäisyyttä ja osallisuutta -hankkeessa kehitetään kokemusasiantuntijakoulutusta rikos- ja päihdetaustaisille. Lue lisää hankkeen verkkosivuilta.

Jatkossa Double 3 –etäläsnäololaitteen käyttöä on tarkoitus kehittää DigiIN-hankkeessa, joka luo ratkaisuja, joiden avulla kaikki pysyvät mukana sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluissa. Lue lisää DigiIN –hankkeesta.

 

Lisätietoja: