Oikeustradenomi Annika: ”Laureasta jäi mieleen mahdollisuus tehdä opinnoista omannäköiset”
Laureasta oikeustradenomiksi valmistunut Annika Sipi työskentelee nykyään sosiaali- ja terveysministeriössä.
Oikeustradenomiksi vuonna 2018 valmistunut Annika Sipi aloitti opintonsa Laureassa projektijohtamisen parissa, ja suuntautui toisena vuonnaan oikeudellisen osaamisen opintoihin. Oikeustradenomin opintojen myötä kiinnostus oikeudelliseen työympäristöön heräsi, ja nykyisin Annika työskentelee Sosiaali- ja terveysministeriössä säädösvalmisteluavustajana.
- Laureasta jäi erityisesti mieleen oma aloitusryhmä ja opiskelijakaverit sekä mahdollisuus tehdä opinnoista omannäköiset. Kenelläkään ei ole samanlaisia papereita lähtiessä, Annika Sipi kertoo.
Annika itse toteutti ensimmäisen vuoden opintonsa täysin P2P-projektiopintoina ja teki opintojen ohella Laurean kouluvierailuja. Hän uskookin, että opinnoissa tärkeää on aktiivisuus ja verkostoituminen:
- Kannattaa opiskeluaikana verkostoitua paljon. Siitä voi olla työelämässä hyötyä, kun joku vinkkaa, että olet ollut hyvä tiimiläinen jossain projektissa. Verkostoitua voi muiden kampusten sekä eri alojen ja vuosikurssien opiskelijoiden kanssa tekemällä esimerkiksi kouluvierailuja, tuutorointia tai projekteja.
Projektit ja kouluvierailut tärkeitä kokemuksia
Projektijohtamisen tradenomiopinnot toteutetaan P2P (Peer To Peer) -menetelmällä, jolloin opinnot koostuvat kokonaan aidoista työelämän projekteista.
- Ensimmäinen vuosi oli projektipainotteinen. P2P-opinnot olivat antoisat, sillä tutustuin oman ryhmän lisäksi myös muiden vuosikurssien opiskelijoihin ja sain mahdollisuuden verkostoitua yhteistyökumppanien kanssa. Pääsin itse tekemään, olihan se erilaista kuin istua vain luennolla ja päntätä kokeisiin, Annika Sipi kertoo.
Projektiopinnoista Annikalle jäi erityisesti mieleen Miksi Laureaan -pop-up projekti, jossa hän pääsi kiertelemään eri tapahtumissa kertomassa Laureasta. Projektin innoittamana Annika alkoi tekemään myös kouluvierailuja.
- Kouluvierailuissa mennään oppitunneille ja tapahtumiin kertomaan opiskelusta Laureassa. Se on todella monipuolista, ja saa itse valita mihin lähtee mukaan. Samalla pääsee tutustumaan toisiin kampuksiin ja opiskelijoihin myös muilta aloilta.
Annika kertoo, että opinnoista jäi käteen tiimityötaitoja sekä rohkeutta kokeilla uusia asioita:
- Projektit, joissa on joutunut esiintymään, ovat tuoneet rohkeutta lähteä tekemään uusia juttuja. Ylipäätään tiimityötaidot ovat kehittyneet opintojen aikana. Sillä on ollut suuri merkitys, että on oppinut myös toisten työskentelytavoista.
Oikeudellisen osaamisen opinnoista uusi suunta
Opintojensa viimeisen harjoittelun Annika Sipi teki Helsingin hallinto-oikeudessa, johon hän jäi myös valmistumisensa jälkeen töihin. Nykyään hän työskentelee sosiaali- ja terveysministeriössä säädösvalmisteluavustajana. Työssään hän avustaa mm. hallituksen esitysten ja muiden säädösten valmistelussa, esimerkiksi esitysten taittotyössä.
- Parasta työssäni on se, että minulle on annettu vastuuta ja minuun on luotettu, vaikka olen ollut tehtävässä vain vähän aikaa. Olen päässyt osallistumaan isompiinkin projekteihin, kuten sote-uudistuksen jättimäiseen hallituksen esitykseen.
Oikeudellinen työympäristö tarjoaa myös monenlaisia haasteita ja yllättäviä tilanteita:
- Haastavinta on nyt korona-aikana olleet aikataulut. Puhutaan tunneista tai päivistä, kun normaalisti saattaisi olla useampi viikko aikaa, Annika kertoo.
Opinnot aloittaessaan Annikan suunnitelmat olivat täysin erilaiset: hän kuvitteli suuntaavansa tapahtumanjärjestämisen pariin tai muuhun vastaavaan työhön. Kiinnostus oikeudelliseen työympäristöön heräsi pikkuhiljaa oikeustradenomin opintojen myötä.
- Tavoitteena on jossain kohti päästä asiantuntijatehtäviin ja kehittää työuraa. Tulevaisuudessa voisin lähteä uudelleen opiskelemaan esimerkiksi YAMK-tutkinnon ja sitä kautta tähdätä asiantuntijatyöhön.
Katso Annikan koko haastattelu videolta.