Tietojenkäsittelyn opiskelija Ida: ”Koodauksessa pienestä voi rakentaa jotain suurta”
Tietojenkäsittelyä opiskeleva Ida vaihtoi suuntaa humanistiselta alalta ja kiinnostui koodauksesta.
Oulun seudulta kotoisin oleva Ida Wilhelmiina muutti lukion jälkeen pääkaupunkiseudulle ja aloitti folkloristiikan opinnot yliopistossa. Opiskeluaikana hän asui Otaniemessä tekniikasta ja tietotekniikasta kiinnostuneiden teekkareiden ympäröimänä.
– Siinä teekkareiden humanistivitsejä kuunnellessa rupesin ajattelemaan, että ei tekniikka voi niin vaikeaa olla, ja kyllä minäkin tuollaista osaan, hän naurahtaa.
– Päätin sitten hakea opiskelemaan tietojenkäsittelyä ja pääsin Laureaan. Nyt olen opinnoissani aika loppusuoralla ja hyvin olen pärjännyt.
Opiskelijatarina: kokemuksia tietojenkäsittelyn opinnoista
Eri ohjelmointikielet haltuun
Tällä hetkellä Ida asuu jälleen Oulussa ja opiskelee tietojenkäsittelyä Laurean englanninkielisessä Business Information Technology -koulutuksessa, joka toteutetaan kokonaan verkossa. Opinnoista hänellä on enää jäljellä vain muutama opintojakso sekä harjoittelu ja opinnäytetyö. Ida on edennyt opinnoissaan rauhallisella tahdilla ja tutustunut monipuolisesti IT-alan opintotarjontaan.
– Tykkään koodauksesta hirveästi ja olen käynyt läpi kaikki mahdolliset ohjelmointikielet, mitä opinnoissa on mahdollista valita, hän kertoo.
– Pidän koodauksessa siitä, miten minulla on alussa vain tyhjä tekstieditorin sivu, josta voi lähteä rakentamaan vaikka mitä. Koodaus on tavallaan yksinkertaista - siinä on selkeät säännöt, mitä seurataan - mutta sen avulla pystyy tekemään isoja juttuja.
Toisaalta Ida on halunnut hankkia osaamista myös kyberturvallisuuden sekä pilvipalvelujen kehittämisen alueilta.
Käyttäjälähtöisten palveluiden kehittäminen kiinnostaa
Tulevaisuuden unelmatyöstä Ida Wilhelmiinalla on kaksi ajatusta; toinen suunta voisi olla koodaus ja toinen puolestaan product owner -tyyppinen rooli, jossa toimittaisiin liiketoiminnallisen ja teknisen puolen välimaastossa.
– Tähän liittyen meillä oli opinnoissa palvelumuotoilun kokonaisuus, joka on ollut ehkä mukavinta koko opinnoissa tähän asti, Ida jatkaa.
Palvelumuotoilussa pääsi esiin Idan humanistitausta ja myös folkloristiikan opinnoissa hankittu kenttätyön kokemus tuli käyttöön.
– Pieni annos humanistia on aina paikallaan, varsinkin kun kehitetään uusia asioita palvelumuotoilua hyödyntäen. Ihmisläheinen näkökulma on todella tärkeä, sillä ihmisillehän me näitä tehdään.
– Minä haluaisin tuoda käyttäjälähtöisyyttä enemmän kaikkiin IT-ratkaisuihin. Haluan ymmärtää käyttäjää ja sitä, mitä hän tarvitsee, sekä tarjota tämän mahdollisimman helposti hänelle.
Haaveena hyvä ja turvallinen työ
Tärkeässä roolissa Idan elämässä on jo pitkän aikaa ollut pin-up- ja vintage-henkinen visuaalinen kulttuuri sekä burleski. Ida on muun muassa tehnyt mallintöitä Suomessa ja maailmalla sekä viime aikoina entistä enemmän myös valokuvannut itse osa-aikaisena yrittäjänä.
– Olen aina tykännyt 30-, 40- ja 50-lukujen tyylistä. Siitä, mitä se aikakausi näyttää, mutta myös naiskuvan muutoksesta, joka tähän aikakauteen liittyy, Ida kuvailee.
Arjessaan hän yhdistää yrittäjänä toimimisen ja tietojenkäsittelyn opiskelun. Tulevaisuuden uraansa hän ei kuitenkaan halua yrittäjyyden varaan rakentaa:
– Aiempien opintojeni aikana kärsin burnoutin ja sen jälkeen normaaliin opiskelu- ja työrytmiin on ollut vaikea palata. Siksi toivon nyt kovasti, että nämä aivan muuhun alaan liittyvät opinnot ja tuleva työ auttavat minua pääsemään kiinni normaaliin elämään, Ida jatkaa.
– Minulle IT-ala merkitsee tällä hetkellä hyviä työmahdollisuuksia ja toivetta turvallisesta toimeentulosta. Tämä kuulostaa ehkä kovin proosalliselta ja käytännönläheiseltä, mutta tämä on minun toiveeni.